Daniel Ek, grundare av Spotify. Foto: Spencer Platt / ALL OVER PRESS GETTY IMAGES
Daniel Ek, grundare av Spotify. Foto: Spencer Platt / ALL OVER PRESS GETTY IMAGES

Spotify lånar ihop
en miljard dollar

Publicerad

Kassaflödet är inte längre lika starkt hos företaget Spotify.

Nu har man skakat fram närmare en miljard dollar i lån från olika investerare enligt Wall Street Journal.

Men med pengarna kommer ökade krav på Spotifys verksamhet.

Pengarna kommer från ett antal olika företag. Bland andra är riskkapitalbolaget TPG, hedgefonden Dragoneer Investment Group samt aktörer som har samröre med Goldman Sachs inblandade i avtalet.

Enligt Wall Street Journal berättar personer med insikt i affären att det hela kommer att klubbas igenom i slutet av veckan.

Affären innebär främst att de olika investerarna tillsammans går in med närmare en miljard dollar i Spotify. I utbyte mot den omfattande investeringen får företagen ta del av obligationer som i ett senare skede kan bytas ut mot aktier.

Pressas till börsintroduktion

Och för investerarna är det angeläget att den omvandlingen sker så snart som möjligt.

Enligt Wall Street Journal innehåller avtalet strikta garantier om en börsintroduktion, för att investerarna på så sätt ska få ta del av aktierna. Två personer med insikt i affären berättar för tidningen att investerarna kommer att kunna åtnjuta 20 procent rabatt på aktiens värde vid börsintroduktionen - förutsatt att denna sker inom ett år. Om introduktionen dröjer längre än så ökar rabatten med 2,5 procentenheter varje halvår.

Spotify kommer även att betala ränta på lånet. Inledningsvis får man betala fem procent årligen, men räntan ökar med en procentenhet för varje halvår som företaget inte börsintroduceras.

Med andra ord sätts nu en stor press på Spotify att börsintroduceras, för att avtalet ska bli så förmånligt som möjligt. Företagets plan är enligt Wall Street Journal att introduktionen ska ske inom de kommande två åren.

Värt 70 miljarder kronor

Trots att Spotify under de senaste åren har bett om stora investeringar/lån för att hålla i gång verksamheten står man inte med mössan i handen helt och hållet.

Enligt Wall Street Journal visar balansräkningen fortfarande ett plus på 600 miljoner dollar. Men trots en skaplig omsättning uppvisade man 2014 ett negativt resultat och backade hela 162 miljoner dollar. Under de senaste åren har man även fått ökad konkurrens från andra företag som också erbjuder musikstreaming i abonnemangsform.

I juni 2015 värderades Spotify till 8,5 miljarder dollar.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen