Spotifys grundare Daniel Ek. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅNSpotifys grundare Daniel Ek. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Spotifys grundare Daniel Ek. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Under 2016 ökade Spotify sin omsättning med över 50 procent till knappt 29 miljarder kronor. Foto: / TT NYHETSBYRÅNUnder 2016 ökade Spotify sin omsättning med över 50 procent till knappt 29 miljarder kronor. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Under 2016 ökade Spotify sin omsättning med över 50 procent till knappt 29 miljarder kronor.  Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Spotify köpte bolag för halv miljard kronor

Publicerad

Svenska streamingjätten Spotify ska ha hostat upp 500 miljoner kronor för Stockholmsbolaget Soundtrap, enligt uppgifter till Dagens industri, Di. 

Grundaren Daniel Ek, 34, ska ha varit med och rott affären i hamn. 

Samtidigt har Spotify stämts på motsvarande cirka 13 miljarder kronor – och anklagas för att ha spelat låtar som de saknar rättigheter till. 

I november köpte den svenska musikstreamingsgiganten Spotify bolaget Soundtrap, som erbjuder molnbaserade tjänster för musikproduktion. 

Bolaget omsatte 900 000 kronor under senaste räkenskapsåret men budet som Spotify gav mer än fördubblade värderingen av bolaget: det handlar om en halv miljard kronor, enligt uppgifter till Di. 

LÄS MER: Spotify stäms på miljarder – ska sakna rätt till låtar 

Spotifys tionde bolagsköp sedan starten 

Enligt tidningens källa ska grundaren Daniel Ek ha varit personligt involverad i affären, som innebär det tionde bolagsköpet för Spotify. 

Under gårdagen rapporterade Dina Pengar om att Spotify har stämts på 1,6 miljarder dollar, motsvarande 13 miljarder svenska kronor, av bolaget Wixen Music Publishing. 

Stämningen lämnades in till domstol i Los Angeles och ifrågasätter om Spotify har rättigheter att spela 10 784 låtar. 

LÄS MER: De tjänar bäst – i din kommun

Spotifys grundare Daniel Ek tjänade 37,7 miljoner kronor

Bolaget har artister och band som bland andra Tom Petty, The Doors, Neil Young, Sonic Youth och Rage Against the Machine. 

Under 2016 ökade Spotify sin omsättning med över 50 procent till knappt 29 miljarder kronor. 

Grundaren Daniel Ek hade under förra året en taxerad förvärvsinkomst på 37,7 miljoner kronor, vilket placerade honom på en elfteplats bland dem som tjänade bäst i Sverige. 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen