Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spotify hotar lämna landet i öppet brev

Daniel Ek pekar på en rad förbättringar de vill se i Sverige. Foto: SPOTIFY
Daniel Ek och Martin Lorentzon vill bland annat att utbildningssystemet får fram fler programmerare. Foto: Spencer Platt

Daniel Ek och Martin Lorentzon, grundare av Spotify, går till frontalangrepp mot förutsättningarna för att driva företag i Sverige.

I ett öppet brev listar de ett antal punkter som de kräver förbättring på, annars hotar de att flytta Spotify utomlands.

Daniel Ek och Martin Lorentzon är de två grundarna av den internationellt hyllade tjänsten för att spela strömmad musik, Spotify.

I ett öppet brev till Sveriges politiker kräver de förbättringar på en rad områden.

"Helt beroende"

– Vår framgång är helt beroende av att vi kan locka de bästa talangerna från hela världen, skriver Ek och Lorentzon.

Bland annat behöver utbudet av bostäder öka, en förutsättning för att kunna rekrytera nyckelmedarbetare till storstadsregionerna. Entreprenörerna pekar särskilt på bristen på hyresrätter.

De kräver också att utbildningssystemet ställs om för att få fram fler programmerare.

Kräver generösare skatteregler

Ek och Lorentzon kritiserar också beskattningen av personaloptioner. Enligt dem är förmånligare regler en absolut förutsättning för att kunna locka till sig nyckelpersoner som kan utveckla företaget.

– Om inga förändringar sker, måste vi överväga att expandera mer i andra länder i stället för Sverige, skriver Ek och Lorentzon i appellen.

Hotar flytta tusentals jobb

Daniel Ek och Martin Lorentzon tangerar utpressning i slutet av brevet.

– Nu krävs snabba åtgärder, annars riskerar Stockholm och Sverige att förlora i den globala konkurrensen. Och mer konkret, tusentals Spotify-jobb till USA i stället för Sverige, skriver de två.

 

Hela brevet går att läsa här.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!