Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spotify-grundarens lyxliv avslöjas i ny bok

Ny boken ”Spotify inifrån” är skriven av journalisterna journalister Sven Carlsson och Jonas Leijonhufvud. Den ges ut på Bonniers 3 maj.

Spotify-grundaren Daniel Eks framtoning är ödmjuk och jordnära.

Men den skygga miljardären lever också ett påkostat liv i sin 65-miljoners villa, sitt sommarhus för 47 miljoner kronor, det enorma kontoret i centrala Stockholm och sitt ”corner-room” på Spotifys kontor på Manhattan.

Och i garaget står både en Porsche och en Tesla.

– Som andra börsbolag-direktörer verkar han ha en lyxig livsstil, säger författaren Sven Carlsson, en av författarna bakom nya boken ”Spotify inifrån”.

I de få intervjuer som har gjorts med Spotify-grundaren Daniel Ek, 36, är han ofta klädd i en pikétröja. Han är ödmjuk och berättar att hans passioner är teknik och musik och att pengarna gör att han kan ägna sig åt sina passioner. Han har också berättat att hans tidigare glassiga liv på Stureplan i Stockholm med kvinnor, champagne och sportbilar gjorde honom deprimerad.

Men i boken ”Spotify Inifrån”, skriven av Dagens industris journalister Sven Carlsson och Jonas Leijonhufvud, framträder bilden av en ung miljardär som fortfarande har smak för livets goda ting.

Besök på lyxrestauranger, köp av exklusiva hus och sportbilar är en del av hans liv även i dag. Och sin privata förmögenhet har han i sina ägarbolag på Cypern och Malta.

Sommaren 2018 köpte han och hans hustru en sekelskiftesvilla i Djursholm utanför centrala Stockholm.

Priset: 65 miljoner kronor.

Daniel Ek, vd för Spotify, är föremål för en ny bok. Foto: VINCE BUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

De 430 kvadratmetrarna är fördelade på tre våningar med ett tornrum högst upp i huset. Härifrån kan Spotify-grundaren njuta av en milsvid utsikt ut över grannarnas hustak, mot golfklubben i norr och båtvarvet i öst.

Hela villan görs dock om – från att måla stuprör, byta dörrar och fönster till att anlägga swimmingpool. Till och med en granne hör av sig till kommunen och klagar på sprängningarna på tomten.

Sommarhus på 365 kvadratmeter

Några år tidigare, i november 2015, hade Daniel Ek köpt ett sommarhus på Värmdö – en villa på 365 kvadratmeter.

Säljare var bolaget Kalmar Investments Limited som är registrerat på Brittiska Jungfruöarna. Enligt källor till författarna bakom ”Spotify inifrån” hör de till Skype-grundaren Niklas Zennström.

Enligt boken är lönenivåerna på Spotify höga, och det sparas inte heller på konferensresor.

Ny boken ”Spotify inifrån” är skriven av journalisterna journalister Sven Carlsson och Jonas Leijonhufvud. Den ges ut på Bonniers 3 maj.

I boken tas också upp de extremt höga kontorshyror som Spotify betalar.

Streamingjätten har bland annat tecknat ett 17 år långt hyresavtal mitt i smeten på Manhattan vid World Trade Center i New York. Här har Daniel Ek ett ”corner-room” med utsikt över miljonstaden.

Totalt 35 000 kvadratmeter med en prislapp på fyra miljarder kronor.

Även i Stockholm hyr Spotify tiotusentals kvadratmeter och i det nya huvudkontoret i närheten av Gallerian kommer årshyran att uppgå till drygt 100 miljoner kronor. Det motsvarar vad en miljon prenumeranter betalar till Spotifys per år.

Spotifys huvudkontor i Stockholm.Foto: TT

– Hans framtoning är jordnära, men som andra börsbolag-direktörer så verkar han ha en lyxig livsstil. det speglas även i Spotifys företagskultur, säger författaren Sven Carlsson.

”KTH-studierna går ej att bekräfta”

Författarna är också konfunderade över att Daniel Ek flera gånger sagt att han varit inskriven och under en kort tid studerat på Kungliga tekniska högskolan, KTH, i Stockholm. Men trots en omfattande research och frågor till KTH om Daniel Eks studier hittar de ingen information om att han skulle ha varit inskriven på skolan.

– KTH studierna går inte att bekräfta, säger Sven Carlsson.

Någon intervju med Daniel Ek och även med hans kollega Martin Lorentzon har författarna inte fått. De har inte ens svarat på förfrågningarna. I förordet till boken skriver de:

”Vi vet, Daniel, att du inte vill medverka i vår bok. Vi vet att du vaktar storyn om Spotify hårt. Därför har vi talat med dussintals andra som varit med under resan. Flera av dem har stått dig nära. Många har varit höga chefer på Spotify. Andra är investerare. Andra är investerare i techvärlden, eller beslutsfattare i musikindustrin. Totalt rör det sig om 70 källor. En del har valt att tala under löfte om anonymitet. På så vis har vi kunnat få ut även känslig och affärskritisk information”.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!