Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spotify förbi drömgränsen – är värt 50 miljarder dollar

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen
Foto: HAYOUNG JEON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Daniel Ek, Spotifys vd och medgrundare.Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX

Spotify har som första unga europeiska teknikbolag nått drömgränsen – ett marknadsvärde på 50 miljarder dollar, rapporterar Svenska Dagbladet.

Företaget är därmed större än andra svenska börsjättar som Ericsson, Investor och Volvo.

Musikstreamingbolaget slog sig i våras in i toppskiktet på listan över de högst värderade teknikbolagen som är grundade efter år 2000, skriver Svenska Dagbladet. Tidningen hänvisar till investmentbanken GP Bullhounds rapport ”Titans of Tech”.

Spotify är det första europeiska teknikbolaget grundat efter år 2000 som värderas till över 50 miljarder dollar.

Från USA och Kina

Övriga bolag på topp tio är från USA och Kina. Där märks Facebook, Tesla, Uber och Pinduoduo.

– Historien för internetbolag visar att den som blir störst i världen tar hem nästan alla vinster i marknaden. Det är därför man satsar på Spotify, säger Joakim Dal, partner på GP Bullhound, till SvD.

Spotifys börsvärde är nu större än exempelvis Wallenbergägda Investor.

– Wallenberg och Investor är extremt skickliga, men detta visar att helt renodlade teknikbolag med hög skalbarhet är det som marknaden gillar mest, säger Joakim Dal till tidningen.

Aktien har rusat

Under coronapandemin har företagets aktie rusat från 118 dollar till runt 270 dollar. Kursuppgången kopplas bland annat till ett uppmärksammat avtal med den amerikanske podcaststjärnan Joe Rogan.

På onsdagen kommer Spotifys rapport för det andra kvartalet.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!