Spotifygrundaren Daniel Ek. Foto: SPOTIFY / TT NYHETSBYRÅNSpotifygrundaren Daniel Ek. Foto: SPOTIFY / TT NYHETSBYRÅN
Spotifygrundaren Daniel Ek. Foto: SPOTIFY / TT NYHETSBYRÅN
Spotify ansöker nu om börsnotering. Foto: HAYOUNG JEON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNSpotify ansöker nu om börsnotering. Foto: HAYOUNG JEON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Spotify ansöker nu om börsnotering. Foto: HAYOUNG JEON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ansökan har lämnats in till amerikanska finansinspektionen.Ansökan har lämnats in till amerikanska finansinspektionen.
Ansökan har lämnats in till amerikanska finansinspektionen.

Spotifys kross mot konkurrenten Apple

Publicerad

Spotify ansöker om börsnotering på New York-börsen.

Streamingtjänsten hade vid årsskiftet 159 miljoner aktiva användare – 71 miljoner var betalande.

Bolaget värderas till 21 miljarder dollar, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Spotify har lämnat in en ansökan till amerikanska finansinspektionen om att börsnoteras på New York-börsen, NYSE. 

Bolaget kommer gå under kortnamnet Spot, skriver Bloomberg som var först med att rapportera om nyheten.

"Vår verksamhet växer och blir mer komplex och vår framgång beror på vår förmåga att snabbt utveckla och lansera nya och innovativa produkter", skriver Spotifygrundaren Daniel Ek i det prospekt som man skickat in

Värderas till över 170 miljarder kronor

Streamingtjänsten vill notera aktier till ett värde av en miljard dollar, enligt Reuters. Spotify gick back 1,5 miljarder dollar förra året, varav en miljard dollar var en engångskostnad på grund av en transaktion med kinesiska Tencent i december, skriver CNBC.

Samtidigt visar prospektet att bolaget hade en omsättning på 4,9 miljarder dollar 2017 vilket kan jämföras med 3,6 miljarder dollar 2016. 

Spotifys värde uppskattades i slutet av januari till drygt 21 miljarder dollar; 174 miljarder kronor, skriver Nyhetsbyrån Direkt. Enligt bolaget har dess onoterade aktier handlats mellan 90 och 132,5 dollar på privata marknader per 22 februari, vilket skulle ge bolaget en högsta värdering på drygt 23 miljarder dollar, motsvarande drygt 190 miljarder kronor.

Hade 159 miljoner aktiva användare

Spotify finns i 61 länder, är världens största musik-streamingtjänst och hade vid årsskiftet 159 miljoner aktiva användare, varav 71 miljoner var betalande. Det kan jämföras med rivalen Apple Musics 36 miljoner betalande användare. 

Till sommaren kan dock Apple Music gå om Spotify i antalet betalande prenumeranter i USA. Den amerikanska tjänsten ökar med cirka 5 procent i månaden jämfört med Spotifys 2 procent. Det rapporterade Wall Street Journal för några veckor sedan, efter att ha talat med källor med insyn i branschen.

Under de två senaste åren har streamingtjänsten lanserats i Japan, Indonesien och Thailand. Spotify skriver i prospektet att de planerar att fortsätta växa geografiskt. 

Så sätts kursen på New York-börsen

Bolegst första kurser kommer att sättas genom köp- och säljorder på noteringsdagen, så kallad direktlistning. Bolaget vill noteras så snart det är möjligt, enligt prospektet.

"Det känns härligt att katten är ute ur säcken", skriver grundaren Daniel Ek på Twitter efter att börsspekulationer cirkulerat under en längre tid. 

I november avslöjade Di Digital att Spotify nobbat Stockholmbörsen. De avböjde Nasdaqs erbjudande om dubbelnotering i New York och Stockholm. Att Spotify väljer NYSE i stället för Nasdaq-börsen i New York kan bero på Facebooks skakiga entré på börsen 2012, enligt Di Digitals källor. 

Tillhör de rikaste svenskarna

Spotify är ett privatägt aktiebolag som ägs av grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon plus ett antal externa ägare. Musikindustrin, genom bland andra Universal Music Group, EMI Music, Warner Music Group och Sony BMG, äger cirka 18 procent.

Enligt Di Digital har Daniel Ek sålt omkring 25 000 aktier de senaste åren för 400 miljoner till en miljard kronor och ägde för tio år sedan 25 procent av bolaget. Nu äger han själv 9 procent, 16,2 miljoner aktier. Martin Lorentzon äger 12,4 procent, 21,7 miljoner aktier. Med kursvärdet 132,5 dollar är Lorentzons och Eks aktier värda motsvarande 23,8 respektive 17,8 miljarder kronor.

Grundarna styr över 80 procent av rösterna vid beslut, enligt Di Digital. När bolaget börsnoteras kommer det att styras via Malta, inte från moderbolaget i Luxemburg.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen