Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spökliga Kina-bygget vid E4:an ska säljas

Dragon Gate ligger vid E4:an strax söder om Gävle.
Det kinesiska palatset har aldrig öppnat, trots att bygget började för 13 år sedan.
Foto: JOHANNA BERGLUND
”Nu har vi bestämt att vi kommer att sälja fastigheten och då tänker vi informera kommunen innan vi drar igång en försäljning”, säger Kenny Li, vd för det svenska ägarbolaget Ibiat AB till SVT Nyheter
Foto: JOHANNA BERGLUND
Allt material är hämtat från Kina.
Foto: SAMUEL AHLIN
”Problem” med myndigheterna, bristande brandskydd, krånglande ventilation har försenat starten gång på gång.
Foto: SAMUEL AHLIN

Det mystiska kinesiska kulturmonumentet Dragon Gate söder om Gävle är till salu.

Efter tio år som spökanläggning har den kinesiske ägaren Jongchun Li bestämt sig för att sälja.

– Vi försöker hitta rätt person som vill köpa. Priset är inte så viktigt, säger vd Kenny Li.


Den kinesiska anläggningen med äkta ringmur står som något av ett Kina i miniatyr intill E4 söder om Gävle. Men anläggningen har aldrig öppnat helt trots att det först spadtaget togs redan 2004. Den kinesiske ägaren Jongchun Li uppges ha lagt ner minst 200 miljoner på anläggningen sedan byggstarten. 

Den tio våningar höga hotellanläggningen med konferensrum och restaurang i entréplanet, är byggt med material som transporterats från Kina. Alla byggstenar, allt trä, alla figurer är hämtade från Asien. Bland de mer extrema figurerna finns en 15 meter hög buddistisk staty, tillverkad för hand i Kina.


LÄS MER: Här är alla turerna kring Dragon Gate


Enligt den brittiska tidningen Independent, som granskat bygget, är summan 200 miljoner kronor för hela anläggningen, för lågt räknat. Snarare 250 miljoner, enligt tidningens beräkningar.

De som försökt stanna till för att sova har mötts av stängda dörrar. Restaurangen har ibland varit öppen och maten tillagats av kinesisk personal.

Dragon Gate har aldrig öppnat

Men anläggningen - som fått världsrykte - har aldrig öppnat helt.  ”Problem” med myndigheterna, bristande brandskydd, krånglande ventilation har gång på gång försenat starten.

Miljardären Jongshun Li, som gjort sig en förmögenhet på myggmedel hemma i Kina, har dock vägrat att ge upp drömmen om ett svensk-kinesiskt kulturcentrum intill Dalälven på gränsen till Norrland.

– Han har en större vision. Att tjäna pengar är inte hans mål, har vd:n Kenny Li tidigare sagt.

Men nu ger kinesen upp sin dröm.

Kinesen har tröttnat

Vd Kenny Li säger att det finns en orsak till att anläggningen säljs nu.

– Ägaren börjar bli gammal och har inte tid att lägga energi på Dragon Gate. Vi försöker nu hitta en person som kan utveckla hotell och restaurangverksamheten. Priset är inte det viktigaste.

Kommunledningen i Älvkarleby informerades på måndagen om försäljningsplanerna.

Men något pris är ännu inte satt.

– Nu har vi bestämt att vi kommer att sälja fastigheten och då tänker vi informera kommunen innan vi drar igång en försäljning, säger Kenny Li, vd för det svenska ägarbolaget Ibiat AB till SVT Nyheter.

Både Kenny Li och en representant  Skandiamäklarna i Stockholm träffade kommunledningen i Älvkarleby i måndags.

– Det här är något som många undrat över i många år, när ska det bli färdigt. Nu kan man börja bedriva verksamhet här och jag är övertygad att det sitter någon som är intresserad, antingen i Sverige eller i Kina eller i övriga världen, säger  Lars Westin på Skandiamäklarna kommersiella Stockholm till SVT Nyheter.

Efter alla turer med myndigheterna om olika tillstånd och regler som inte uppfylldes tycktes allt vara OK för ett öppnande i slutet av förra året. Men inget hände och för en tid sedan slog också restaurangen igen.

Älvkarleby hoppas på Dragon Gates framtid

För kommunen, med sina närmare 9 500 innevånare, har anläggningen varit en evig följetong där den kommunala ledningen pendlat mellan hopp och förtvivlan. Just nu signaleras också hopp på nytt.

– Det är väldigt många som ringer och det har varit media från norr till söder. Vi kommer att kalla till pressträff i morgon onsdag tillsammans med representanter för anläggningen. Dragon Gate är unik och en försäljning kommer förhoppningsvis leda till att det blir den blomstrande verksamhet vi har hoppats på, det säger kommunalrådet Marie Larsson(S).

Har ni några tankar om framtiden?

– Det är en unik byggnad och det finns inget liknande i Sverige. Med rätt köpare tror jag att det kan bli en fungerande verksamhet.

Vad tycker kommunmedborgarna i Älvkarleby?

– Det är klart att Dragon Gate diskuteras ute bland medborgarna. Det är både positiva och negativa reaktioner.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!