Organiserade utländska spioner har attackerat svenska banker och andra finansföretag i syfte att komma över information, uppger SVT. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Andreypopov / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO
Organiserade utländska spioner har attackerat svenska banker och andra finansföretag i syfte att komma över information, uppger SVT. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Andreypopov / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

Spioner ligger bakom attacker mot banker

Publicerad

Organiserade utländska spioner har attackerat svenska banker och andra finansföretag i syfte att komma över information, uppger SVT.

Detta cyberkrig är spritt över hela världen.

– De använder sig av mer sofistikerade metoder vilket gör att angreppen blir allvarliga, säger Mattias Olander, avdelningschef på Finansinspektionen till SVT.

Finansinspektionen har tidigare varnat för att datorattackerna mot bankerna ökar.

Och det är utländska spionorganisationer med ekonomiska muskler som ligger bakom försöken att komma över användbar information.

"Hot mot samhället"

– Det finns angripare som har stora resurser bakom sig. Så det här är ett riktigt hot som finns mot samhället i stort men även då förstås mot bankerna, säger Mattias Olander, avdelningschef på Finansinspektionen till SVT.

Tv-kanalen har varit i kontakt med säkerhetsföretaget Truesec som är specialiserat på att cyberattacker och som har varit med i utredningsarbetet där svenska banker och finansföretag blivit offer.

– I bankerna finns det dels pengar men det finns också mycket kunskap om finansiell information, hur det går för företag, valutahandel, aktiespekulation och massor av andra saker som man kan ha nytta av, säger Marcus Murray, IT-säkerhetsexperten på Truesec, till SVT, som har varit i kontakt med landets fyras storbanker.

Swedbank bekräftar

Swedbank svarar i ett mejl till SVT "att det rör sig i flera fall om omfattande, global organiserad brottslighet med betydande resurser".

Varken Handelsbanken eller SEB säger sig ha blivit utsatta för några cyberangrepp, som lett till att spionerna kunnat ta sig in i genom bankernas skyddsnät och in i systemen.

Nordea har avböjt att kommentera uppgifterna.

I januari i år pekades Ryssland ut som cyberangripare av både Sverige och USA. I gengäld ska Ryssland ha hackats i högre utsträckning, och mer avancerat, av Sverige.

I december förra året berättade FBI att man delar bedömningen att Ryssland hjälpte Donald Trump det amerikanska valet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen