Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spelbolag slipper miljardsmäll – har lovat skatta i Sverige

Sebastian Knutsson, kreativ chef på King, är en av bolagets sex grundare. Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Speljätten King undviker att upptaxeras av Skatteverket på nära fyra miljarder kronor, skriver Di Digital

Candy Crush-skaparna har nämligen lovat att drygt 40 procent av deras vinster ska beskattas i Sverige.

Svenska spelutvecklaren King, som skapat succén Candy Crush, har dragits med en jätteskuld hos Skatteverket som sänkte lönsamheten för 2017 med hundratals miljoner kronor, rapporterar Di Digital.  

Efter en utredning av Skatteverket krävde myndigheten i januari 2017 Kings svenska dotterbolag Midasplayer på 590 miljoner kronor. 

Orsaken var att Skatteverket kommit fram till att bolaget tagit ut en oproportionerlig del av vinsterna på skatteparadisön Malta, efter att ha granskat spelkoncernens pengaflöden mellan 2013 och 2015. 

Bolaget har betat av 455 miljoner kronor på skulden hittills.

Fört en dialog med Skatteverket

Nu skriver Di Digital att efter en dialog med Skatteverket framgår det att King ska fördela drygt 40 procent av vinsterna till sitt svenska bolag.

Det innebär att de svenska vinsterna 2016 och 2017 skrivas upp med dryga två miljarder kronor. Det ger en bit 400 miljoner kronor i svenska skatteintäkter för dessa år.

Övrig vinst ska beskattas i USA och Storbritannien.

– King har återkommit och sagt att de ska dela vinsterna på detta sätt. Vi har godtagit deras invändningar,, säger Roberth Glansberg, specialist på internprissättning på Skatteverket, till Di Digital.

”Glada att processen är avslutad”

Kings talesperson Charley Tesch skriver i ett mejl till Di Digital att bolaget är ”glada över att processen är avslutad”.

”King är verksamma på flera platser runtom i världen och är måna om att betala korrekt skatt i respektive land”, skriver Tesch vidare.

När King såldes till Activision Blizzard för 50 miljarder kronor blev grundarna miljardärer. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!