Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sparkade McDonald’s-vd:n får 400 miljoner i fallskärm

Stephen Easterbrook sparkades efter att ha haft en affär med en anställd.
McDonald's förre vd Stephen Easterbrook.Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN
Easterbrook var vd för McDonald's i fyra år.Foto: CHICAGO TRIBUNE/TNS/ABACA / STELLA PICTURES/CHICAGO TRIBUNE/TNS/ABACA

McDonald’s vd Stephen Easterbrook fick sparken efter att ha brutit mot företagets policy genom att inleda ett förhållande med en anställd.

Ändå får han 42 miljoner dollar, över 400 miljoner i svenska kronor, i fallskärm när han nu lämnar företaget rapporterar NPR.

– Det här är ännu ett exempel hur ojämlik situationen är mellan höga chefer och vanliga anställda, säger professor Stewart Schwab, expert på arbetsrätt.

52-årige Stephen Easterbrook blev CEO för McDonald's år 2015. Förra året tjänade han 15,9 miljoner dollar (151 miljoner svenska kronor) genom snabbmatskedjan. 

Men i söndags kväll meddelades att han lämnar sin post. I ett mejl till McDonald’s anställda i USA skrev Easterbrook att han ångrar det inträffade:

”Jag har nyligen inlett ett förhållande med en anställd vilket bryter mot McDonald’s företagspolicy. Det var ett misstag. Jag håller med styrelsen om att det har blivit dags för mig att gå vidare.”

Easterbrook skrev även enligt CNN att åren som McDonald’s CEO har varit ”de mest tillfredsställande som jag har haft i mitt yrkesliv”.

McDonald’s: ”Han har visat dåligt omdöme”

McDonald’s kommenterade i ett pressmeddelande att Esterbrook har ”har visat dåligt omdöme”. Ändå får Easterbrook alltså över 400 miljoner i fallskärm. Enligt professor Stewart Schwab är det förhållandevis ovanligt med fallskärmar i USA när personen i fråga får sparken, men att en rättsprocess kunde ha blivit både utdragen och dyr.

Enligt Glassdoor är genomsnittslönen för en McDonald’s-anställd i USA nio dollar i timmen (86 kronor i timmen). Forskning utförd av UC Berkeley Center for Labor Research and Education visade 2015 att över hälften av alla anställda vid snabbmatskedjor i USA är i behov av någon form av socialhjälp för att klara sina levnadsomkostnader, rapporterade Eater.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!