Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sparkades av Strandhäll – får högre lön än ministern

Ann-Marie Begler har nu fått några förslag på vad hon ska göra sedan hon sparkats från jobbet som chef för Försäkringskassan.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Socialminister Annika Strandhäll höll sig borta från mötet med Ann-Marie Begler.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Regeringen försöker akutlösa vad sparkade chefen för Försäkringskassan ska göra i regeringskansliet.

Ann-Marie Begler – med en månadslön högre än socialminister  Annika Strandhäll – har nu erbjudits att välja mellan två olika jobb.

– Diskussioner pågår, bekräftar Birgitta Karlsson, personalchef på Socialdepartementet.

Det är inte direkt vanligt att en tjänsteman i regeringskansliets korridorer har högre månadslön än sin minister.

Men det är precis vad Försäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler har, som för tre veckor  sedan sparkades av socialminister Annika Strandhäll. Hon tvingades bort över en natt och placerades i regeringskansliet utan att det då var klart vilka hennes nya arbetsuppgifter skulle bli.

Strandhäll missnöjd

Orsaken till den drastiska åtgärden var ministerns missnöje med att övergången för utförsäkrade från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen fungerade dåligt. Flera larmsignaler om detta hade vid upprepade tillfällen nått departementet och socialminister Annika Strandhäll.

I Expressens tv-program Bar och Politik gav Annika Strandhäll  sin version om bakgrunden till varför hon sparkade sin generaldirektör.


LÄS OCKSÅ: Begler tvingades tiga om att hon fått sparken


Begler har högre lön än Strandhäll

Regeringen, och då ytterst Annika Strandhäll, har av flera skäl haft press på sig att snabbt ordna fram ett nytt jobb åt Begler. Ett av skälen är just det faktum att hon lönemässigt tillhör toppskiktet bland statens tjänstemän. Hennes lön uppgår till 160 400 kronor per månad. Annika Strandhäll och övriga ministrar har "bara" 133 000 kronor, statsministern uppbär 168 000 kronor per månad. Enligt ett regeringsbeslut ska Ann-Marie Begler vara placerad i regeringskansliet, men har sedan ministerns drastiska besked varit ledig.

LÄS OCKSÅ: Ann-Marie Begler sparkades vid ett hemligt regeringsmöte

Expressen kan nu avslöja att Ann-Marie Begler under fredagen varit kallad till Socialdepartementet för att "diskutera sina kommande arbetsuppgifter" som en källa uttrycker det.

Mötet ägde rum på Socialdepartement under förmiddagen.

Socialminister Annika Strandhäll - som sparkade Ann-Marie Begler "öga mot öga" - höll sig borta från mötet.

Annika Strandhäll deltog inte i mötet med Ann-Marie Begler.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det blev i stället statssekreterare Agneta Karlsson och Therese Karlberg, chef för socialförsäkringsenheten på Socialdepartementet som förde samtalet med Ann-Marie Bergler.

– De har träffat Ann-Marie i dag och gett henne ett par förslag på utredningar. Diskussioner pågår, säger Birgitta Karlsson, personalchef på Socialdepartementet.

Ombytta roller på departementet

Ann-Marie Begler var tidigare chef över Therese Karlberg, när hon jobbade på Försäkringskassan. Nu var rollerna ombytta.

Den sysselsättning Ann-Marie Begler erbjudits är utredningsjobb. Det är två olika utredningar som hon får välja mellan och hon fick med sig direktiven hem för att läsa på över helgen.

Från att Ann-Marie Begler eventuellt säger ja till något av jobben  tar det det minst ett par veckor innan arbetet kan komma igång. Sannolikt kan det också behövas ett  formellt regeringsbeslut innan Ann-Marie Begler kan ta plats som utredare med med skrivbord.


LÄS OCKSÅ: Överraskande mejlets till Försäkringskassans styrelse – Begler sparkad

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!