Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sparkade generaldirektören får nytt jobb av regeringen

Ann-Marie Begler fick sparken som generaldirektör för Försäkringskassan i slutet av april. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Enligt Annika Strandhäll rörde det sig dock inte om ett avsked. Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT

Ann-Marie Begler sparkades plötsligt som generaldirektör för Försäkringskassan.

Nu får hon ett nytt uppdrag av regeringen – som särskild utredare för att stävja bidragsbrott och välfärdsfusk, skriver Aftonbladet.

– Hon ska ta fram en samordnad funktion för alla statliga utbetalningar i välfärdssystemen, säger en regeringsskälla till Aftonbladet.

Det var den 27 april som socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) meddelade att regeringen sparkar Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler.

Beslutet att sparka Begler möttes av kritik från både från tjänstemän på Försäkringskassan och av allianspartierna. Annika Strandhäll menade dock att det inte rörde sig om ett avsked. 

– Vad vi gjort är inte att vi avskedat henne, utan vi har omplacerat Ann-Marie Begler till regeringskansliet. Och så är det självklart så att med den breda kompetensen som hon har med sig att vi vill använda den, har hon tidigare sagt. 

I slutet av maj meddelade Annika Strandhäll att regeringen erbjudit henne ett nytt jobb. 

Ann-Marie Begler har fått nytt jobb av regeringen

Då sade socialförsäkringsministern att de gett henne ett flertal olika möjligheter, men ville inte gå in närmare på vad det rör sig om för typ av jobb. 

Aftonbladet skriver att den tidigare generaldirektören kommer få nytt jobb i dag – som särskild utredare för att stävja bidragsbrott och minska välfärdsfusket. I nya jobbet ska hon arbeta med att stävja bidragsbrott, välfärdsfusk samt felaktiga utbetalningar i välfärdssystem. 

2020 ska utredningen vara klar. 

– Hon ska ta fram en samordnad funktion för alla statliga utbetalningar i välfärdssystemen, säger en regeringsskälla till Aftonbladet.

Tidningen skriver att statliga utbetalningar i välfärdssystemen uppgår till 800 miljarder kronor. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!