Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sparkad generaldirektör ska stoppa bidragsfusket

Ann-Marie Begler, Försäkringskassans tidigare chef, ska utreda bidragsfusket och komma med förslag till åtgärder.Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Försäkringskassan räknar med rekord i återkrav 2018. Just nu kräver man tillbaka 39 miljoner per månad.Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Ann-Marie Beglers nya uppdrag: Stoppa fusket och den kriminella verksamheten med statliga bidrag.

Försäkringskassans tidigare chef ska ta fram förslag hur bidragen från välfärdssystemen ska göras "säkrare" för att stoppa fuskarna.

– Vi ska titta på möjligheten till en samordning av utbetalningarna mellan olika system ska kunna fungera optimalt, säger Ann-Marie Begler.

Stormen har lagt sig efter socialminister Annika Strandhälls  överraskande beslut att sparka Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler.

Begler är i dag överflyttad till Finansdepartementet och har fått något av en revansch med ett nytt jobb av finansminister Magdalena Andersson: leda den kommitté som ska utreda en samordning av de statiga utbetalningarna från välfärdssystemen. Det gäller då inte bara bidragen från Försäkringskassan där Expressen i går kunde avslöja att myndigheten är på väg att sätta rekord i återkrav. Just nu kräver kontrollenhetens personal tillbaka cirka 39 miljoner kronor i månaden, vilket ska jämföras med ungefär 29 miljoner motsvarande period förra året.

800 miljarder i potten

LÄS OCKSÅ : Nästan en miljard kronor har felaaktigt betalts ut i vab–ersättningar 

 

I potten för samtliga typer av bidrag och ersättningar inom välfärdssystemet ligger 800 miljarder per år som i första hand staten betalar ut, men även kommunerna och arbetslöshetsförsäkringen.

– Det är enorma pengar och skattefinansierad, säger Ann-Marie Begler

 

LÄS OCKSÅ: Bidragsfuskarna - så blåste de Försäkringskassan på miljoner 

 

Försäkringskassan räknar med att komma upp i minst en miljard kronor i återkrav på tre år innan 2018 är slut.

2016: 342 332 275 kronor i återkrav.

2017: 344 103 030 kronor i återkrav.

2018: 273 362 782 kronor i återkrav till sista juli.

Ann-Marie Beglers utredning gäller betalningar från alla statliga bidragssystem.

– Det är rätt så svåra frågor. Vi har precis börjat. Vi kommer att börja med en inventering och karläggning av de olika systemen, hur de ser ut  för de olika myndigheterna som är berörda. Det gäller i första hand Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, CSN och Arbetsförmedlingen.

Vad är det stora problemet?

– Det är en hel del juridiska frågor som inte är helt enkelt att lösa. Sedan en del it-frågor, myndigheterna har olika system för utbetalningarna. 

Socialminister Annika Strandhäll gav Ann-Marie Begler sparken. Men nu har hon fått sin revansch och slipper Strandhäll.Foto: BERTIL ERICSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

" Utredaren ska undersöka hur kontrollerna av statliga utbetalningar kan förstärkas genom en ökad samordning mellan myndigheter samt hur medborgarnas uppgiftlämnande kan samordnas och förenklas", står det i regeringsdirektivet till utredningen.

– I direktivet står också att vi ska titta på frivillig anslutning för kommuner och arbetslöshetskassorna, säger Ann-Marie Begler.

Kräver inte tillbaka allt från fuskarna

När det gäller Ann-Marie Beglers gamla område Försäkringskassan, så kräver man inte tillbaka vilka belopp som helst. Det finns en undre gräns. Men en utredning  inom myndigheten om att sänka den gränsen sattes igång under hennes  tid som chef för Försäkringskassan.

– Min bestämda uppfattning är att den gränsen ska ligga betydligt  lägre än vad Försäkringskassan har i dag, säger hon.

Den 1 september börjar kommittén arbete.

Hon tycker att hon fått bra med resurser.

Senast den 29 maj 2020 ska Ann-Marie Begler lämna sitt förslag till sittande regering.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!