Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sparekonomen: Strunta i det Trump twittrar

Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening.

Börsen har börjat skaka och många har sett sitt fondsparande minska i värde.  

– Det finns ingen anledning att trycka på säljknappen. Kontinuerligt månadssparande lönar sig på sikt, säger Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening, säger i Expressen TV:s privatekonomiska magasin Dina Pengar. 

Efter en stadig börsuppgång i år började marknaderna skaka i maj och de svenska spararna har sett sina fonder minska i värde. Samtidigt fortsätter sparare att lämna aktiefonder och köpa räntefonder.

– Börsen har svajat till under maj precis som den gjorde i höstas och då väljer spararna att köpa på sig räntefonder. Man vill ha två ben att stå på i stället för ett, säger Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening.

Under maj var utvecklingen på aktiemarknader mycket svag. Stockholmsbörsen sjönk under månaden med närmare sju procent.

– Fondspararna är osäkra. När börsen svajar så agerar spararna. Trenden är att man gått in i bredare fonder, typ globalfonder som investerar i hela världen, säger Gustav Sjöholm.

Osäkert börshumör

Den svaga kronan har också gjort att den som placerat mycket av sitt sparande utanför Sverige tjänat på kronförsvagningen.

– Tror man att kronan fortfarande kommer gå knackig kanske det finns fog att köpa på sig ytterligare USA- eller globalfonder, säger Gustav Sjöholm.

Det är fortsatt stora inflöden i räntefonder. Spararna tar höjd för ett sämre och mer osäkert börshumör framöver. Gustav Sjöholm tycker man ska vara försiktig med att röra om för mycket i sitt sparande.

– Det beror precis på vad du ska ha pengarna till. Ska man ha dom om ett eller två år så kanske man ska sälja av någon lite mer riskfylld fond, det vill säga en fond som innehåller aktier och i stället satsa på en som innehåller en övervägande del räntor.

– Skit i det Trump twittrar. Med allt sparande över fem år finns ingen anledning att trycka på säljknappen och göra stora rockader. Det är kontinuerligt månadssparande som lönar sig på sikt, säger Gustav Sjöholm i Expressen TV:s Dina Pengar.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!