Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sparekonomen jämför bitcoin med Solvalla

Claes Hemberg, sparekonm på Avanza. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Bitcoin fortsätter mot nya rekordnivåer – men samtidigt höjs volymen på de kritiska rösterna. Foto: WALLACE WOON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Den genomsnittliga ägaren har bitcoin till ett värde av 82 000 kronor, enligt Dagens industri. Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Bitcoin fortsätter mot nya rekordnivåer – men samtidigt höjs volymen på de kritiska rösterna. 

Avanzas sparekonom Claes Hemberg säger att man lika gärna kan satsa pengarna på Solvalla som att investera i kryptovalutan. 

–  I dag har tillgängligheten gjort det allt för enkelt att spekulera bort sina pengar, säger han till Dagens industri, Di. 

 

Kryptovalutan bitcoin är på allas läppar. Dagligen når den nya rekordnivåer i värdeökning och under fredagseftermiddagen var värdet på en bitcoin drygt 16 000 dollar. 

För ett år sedan var summan 750 dollar.

 

LÄS MER: Snart kommer e-kronan – ersätter sedlar och mynt

Genomsnittet: 82 000 kronor i bitcoin

Di berättar att den genomsnittliga ägaren har bitcoin till ett värde av 82 000 kronor. 

– Men med nya köpare som kommer in på en dyrare nivå så är fallhöjden nu betydande, eftersom få inser att den kan falla 100 procent. Närheten gör att vi nu kan vänta oss att fler ovana kör i diket, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg till tidningen

Men en sjättedel av bitcoinägarna har investerat hela sitt sparkapital i kryptovalutan. 

– För dem kan det förstås gå mycket illa. När köp i bitcoin krävde särskild bitcoinplånbok var intresset naturligtvis lägre. I dag har tillgängligheten gjort det allt för enkelt att spekulera bort sina pengar, säger Claes Hemberg till Di. 

Hemberg kallar även bitcoin för "nya Fingerprint" och menar att man lika gärna kan satsa pengarna på Solvalla.

 

LÄS MER: 11 frågor och svar om valutan bitcoin

Stefan Ingves om bitcoin: "Spekulationsobjekt"

Under fredagen har även riksbankschefen Stefan Ingves kallat bitcoin för spekulationsobjekt. 

– Men bitcoin är inte pengar i Riksbankens mening, utan är ungefär som att prissätta medaljer eller tavlor eller liknande. Då pratar vi inte om vanliga människors dagliga betalningar eller vad man har i sin plånbok, säger Stefan Ingves, enligt Svenska Dagbladet

Under dagen har Stefan Ingves även släppt ett tv-klipp där han uttalar sig om Riksbankens planer på en egen digital valuta, kallad e-krona. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!