Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sparekonomen: Ett dråpslag för sektorn

Academedias vd tror inte att förslaget går igenom.
Foto: Brita Nordholm/TT
I dag presenterade regeringens utredare Illmar Repaluu sitt förslag.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ett vinsttak på sju procent av investerat kapital, föreslås i välfärdsutredningen som presenterades i dag.

Enligt Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, skulle vinsttaket innebära ett dråpslag för de börsnoterade välfärdsbolagen.

– Skulle förslaget bli verklighet så har jag svårt att se att den här sektorn kommer att finnas kvar på börsen.

I dag presenterade regeringens utredare Illmar Repaluu sitt förslag för hur vinstuttaget i välfärdsektorn ska begränsas och mer pengar ska återinvesteras i verksamheterna.

Så slår vinstaket

Bland annat föreslås ett vinsttak på statslåneräntan plus 7 procentenheter på operativt kapital för företag inom vård, skola och omsorg.

“Ägare som investerat i välfärdsföretag främst med syftet att maximera avkastningen på sina investeringar och göra övervinster kommer däremot att påverkas, och kan i vissa fall välja att lämna väl­färden”, skriver Illmar Repaluu på SvD:s debattsida.

Samtidigt gör alliansens partiledare ett gemensamt utspel där de öppnar för en bred överenskommelse med regeringen om välfärden - med på ett villkor.

Vinsttaket får inte genomföras, skriver de på DN Debatt.


LÄS OCKSÅ: Experterna varnar för börspanik


Marcus Strömberg, vd på Academedia, räknar med att Illmar Repaluus förslag inte kommer att förverkligas.

Academedias vd räknar med att förslaget stoppas

– Det har varit mycket diskussion kring detta och vi har vetat om det under lång tid. Vi anser att det här inte är rätt sätt att räkna då vi är ett tjänsteföretag och inte ett industriföretag, säger Marcus Strömberg till Dagens Industri - och tillägger:


LÄS OCKSÅ: Välfärdsbolaget Academedia gör 100 miljoner i "övervinst"


– Det är också viktigt att poängtera att majoriteten inte kommer stödja vad den här utredningen och Socialdemokraterna vill göra. Det här är bara en utredning och förslagen måste passera riksdagen och allianspartierna har redan sagt att de inte kommer stötta förslaget. Så vi tror inte att det blir verklighet, fortsätter han.

Joakim Bornold är sparekonom på Nordnet.
Foto: Pressbild Nordnet / NORDNET

LÄS OCKSÅ: HQ-målet i nya förhandlingar


Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, bedömer att välfärdsbolagen inte har någon framtid på börsen om förslaget skulle bli verklighet.

– Skulle förslaget bli verklighet så har jag svårt att se den här sektorn kommer att finnas kvar på börsen.

Hög politisk risk för småspararna

Han är också kritisk till det förslagna måttet på tillåten vinst.

– Det öppnar upp för ett trixande i balansräkningen för att boosta upp kapitalet i de här bolagen. Jag tycker det är ett högst olyckligt förslag. Man utgår för att det ska vara rimligt för bolagen att driva verksamheten men det finns inte alls rimliga förutsättningarna för att aktieägare ska vara beredda att gå in i de här bolagen, säger han.

Den politiska risken har pressat ned aktiekurserna för flera av bolagen. Bornold räknar med att turbulensen fortsätter tills det att det politiska läget klarnat.

– Jag tror inte att det finns någon politisk majoritet för förslaget att ska gå igenom men någonstans kommer det regleringar för sektorn. Då får man nog avvakta (som småsparare). Man måste beakta den politiska risken om man vill gå in i den här branschen, säger han.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!