Läkemedelsbranschen kommer att stryk av Donald Trumps uttalanden, säger sparekonom Joakim Bornold på Nordnet.Läkemedelsbranschen kommer att stryk av Donald Trumps uttalanden, säger sparekonom Joakim Bornold på Nordnet.
Läkemedelsbranschen kommer att stryk av Donald Trumps uttalanden, säger sparekonom Joakim Bornold på Nordnet.
– Vi är inte mycket klokare nu på vilken ekonomisk politik som Donald Trump tänker föra, säger Ingrid Wallin Johansson, ekonom på Sedbank med särskild bevakning av USA. Foto: Stefan Tell– Vi är inte mycket klokare nu på vilken ekonomisk politik som Donald Trump tänker föra, säger Ingrid Wallin Johansson, ekonom på Sedbank med särskild bevakning av USA. Foto: Stefan Tell
– Vi är inte mycket klokare nu på vilken ekonomisk politik som Donald Trump tänker föra, säger Ingrid Wallin Johansson, ekonom på Sedbank med särskild bevakning av USA. Foto: Stefan Tell

Spararna som får se upp efter Trumps tal

Publicerad

Världens ekonomer höll andan inför Donald Trumps möte med pressen och väntade på nyheter om hans ekonomiska politik.

– Men vi är inte klokare efter att ha hört honom, säger Ingrid Wallin Johansson, ekonom på Swedbank med särskild bevakning av USA.

Sparare i läkemedelsfonder bör dock se upp.

– Läkemedelsbranschen tar stryk av de uttalanden som Donald Trump gjorde, säger sparekonom Joakim Bornold på Nordnet.

Ekonom Ingrid Wallin Johansson på Swedbank, hade precis som flertalet av sina kolleger, svårt att dra några slutsatser om Donald Trumps kommande ekonomiska politik efter hans möte med pressen i Trump Tower på Manhattan i New York.

– Han nämnde kort sjukförsäkringsreformen och att det var en prioritet.

– Men han sa inget om de stora infrastruktursatsningarna han har pratat om tidigare. Han nämnde inget om skattereform eller skattelättnader. Han nämnde heller inget om avregleringsagendan. Inget nytt kom heller fram om handelsfrågorna. Ur ett ekonomisktpolitiskt perspektiv så är vi inte mycket klokare nu, säger hon.

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet tillhörde också till de ekonomer som spänt lyssnade på tecken om Donald Trumps framtida ekonomiska politik när han tar över presidentskapet om nio dagar. Men även han kunde inte hitta några tecken.

– Finns det en politik bakom eller är det bara ord? Skulle det bara vara luft och det inte kommer fram några idéer snart så kommer det att synas i aktiekurserna. Lite oroväckande är att det inte kom något om till exempel infrastruktursatsningarna som han tidigare talat om.

Bornold: Läkemedelsbranschen kommer att ta stryk

Joakim Bornold hittade bara en sak i bruset från pressens frågestund med Trump.

– Det som kom fram är att han kommer att sätta press på läkemedelsbranschen för att sänka kostnaderna för läkemedel. Branschen kommer att ta stryk av uttalandena. Amerikanska Nasdaqs Biotech index föll också kraftigt efter Trumps presskonferens.

Påverkar det vanliga sparare?

– Ja, för de som sparar i läkemedelsfonder och det kommer sannolikt att påverka branschen en bra tid fram över. Det är också dåliga nyheter för den hårt pressade aktien och småspararfavoriten Novo Nordisk, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen