Fredrik Pettersson, chefsanalytiker på Fondbolagens förening. Foto: / Karl Gabor
Fredrik Pettersson, chefsanalytiker på Fondbolagens förening.  Foto: / Karl Gabor

Spararna satsar på räntefonder

Publicerad

Spararna lämnar aktiefonder och lägger pengarna i annat fondsparande. 

Bara under juli sattes 7 miljarder kronor in i räntefonder. 

– Fondsparandet fortsatte att ligga på en hög nivå även i juli månad, säger Fredrik Pettersson, chefsanalytiker på Fondbolagens förening.

Fondbolagens förening har i ett pressmeddelande släppt statistik för fondsparande under juli månad. 

Där framkommer att nettoinsättningar om cirka 7,2 miljarder kronor gjordes i fonder under månaden. 

Och en stor del av dessa, 7 miljarder kronor, gjordes i räntefonder.  Det är fonder som investerar i räntebärande värdepapper, som exempelvis statsskuldväxlar, statsobligationer och företagscertifikat. 

Störst ökning på korta räntefonder

De delas upp i långa räntefonder (obligationsfonder) och korta räntefonder (penningmarknadsfonder), där obligationsfonder till skillnad från penningmarknadsfonder investerar i värdepapper med längre löptid än ett år.  

De största insättningarna, 4,2 miljarder kronor, skedde i den senare formen. 

– Fondsparandet fortsatte att ligga på en hög nivå även i juli månad. Spararna valde att dra ned på risken och valde framför allt räntefonder, säger Fredrik Pettersson, chefsanalytiker på Fondbolagens förening, i ett pressmeddelande. 

Blandfonder och hedgefonder ökar också

Även blandfonder, som investerar i både aktier och räntebärande papper, ökar med insättningar på 1,4 miljarder kronor. Insättningar i hedgefonder ökade med ett inflöde på 800 miljoner kronor. 

Samtidigt minskar aktiefondernas popularitet. Under juli så valde sparare att ta ut sammanlagt 2 miljarder kronor ur aktiefonder. 

Vid slutet av juli var den samlade fondförmögenheten i Sverige 3 779 miljarder kronor, enligt Fondbolagens förening. Vilket innebär att förmögenheten minskat med 38 miljarder kronor under månaden. 

De senaste dagarna har många sparare valt att söka sig mot ädelmetaller och valutor, efter att president Donald Trumps upptrappade, verbala konflikt med Nordkorea sänkt humöret på världens börser

Vinnare på konflikten är dock aktier i företag inom vapenindustrin.  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen