Senaste vid midnatt 2 maj ska din deklaration vara inlämnad, oavsett om du deklarerar på papper eller gör det digitalt. Foto: Ivan Arvsäter / SKATTEVERKETSenaste vid midnatt 2 maj ska din deklaration vara inlämnad, oavsett om du deklarerar på papper eller gör det digitalt. Foto: Ivan Arvsäter / SKATTEVERKET
Senaste vid midnatt 2 maj ska din deklaration vara inlämnad, oavsett om du deklarerar på papper eller gör det digitalt. Foto: Ivan Arvsäter / SKATTEVERKET
5–7 april: Skatteåterbäringen betalas ut till alla med digitala brevlådor som inte gjort några ändringar i deklarationen för till exempel reseavdrag. Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL5–7 april: Skatteåterbäringen betalas ut till alla med digitala brevlådor som inte gjort några ändringar i deklarationen för till exempel reseavdrag. Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL
5–7 april: Skatteåterbäringen betalas ut till alla med digitala brevlådor som inte gjort några ändringar i deklarationen för till exempel reseavdrag. Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL

Viktiga datumen för din deklaration 2017

Publicerad

Det är snart dags att börja ladda för årets deklaration.

Redan nu kan du börja planera inför deklaration 2017.

Du som skaffade digital brevlåda innan första mars har skatteåterbäringen redan till påsk.

Här har du alla viktiga datum för deklarationen 2017.

Deklarera via sms, bank–id eller telefonen. De flesta väljer sedan flera år tillbaka en digital variant när de deklarerar.

Och nytt för i år är att skatteåterbäringen kan komma extra tidigt - redan till påskveckan förutsatt att du skaffat digital brevlåda och inte petar och gör några ändringar eller avdrag i din deklaration för 2017.

Dina Pengar har gått igenom Skatteverkets schema för årets deklaration - både för inkomstdeklarationen och fastighetsdeklarationen.

När kommer deklarationen?

Här är de viktigaste dagarna för deklarationen oavsett on du deklarerar online eller på papper.

• 31 januari. Sista dagen för din arbetsgivare, banker och andra att lämna kontrolluppgifter för inkomståret 2016 till dig och Skatteverket. Kolla noga att allt verkar stämma, prata med arbetsgivaren om något verkar vara fel.

• 13 februari. Riskerar du restskatt på mer än 30 000 kronor ska du tänka extra noga på den här dagen. Vill du undvika ränta på restskatten bör du betala senast denna dag eftersom räntan på belopp över 30 000 börjar ticka dagen därpå.

• 1 mars. Sista dagen att skaffa en digital brevlåda för att få skatteåterbäringen redan till påsk. Gå in på http://www.skatteverket.se/digitalbrevlada och följ anvisningarna när du registrerar din digitala brevlåda.

 

LÄS OCKSÅ: Så får du pengar tillbaka – redan i påsk

 

• 8-10 mars. För dig med digital brevlåda så kommer nu deklarationen i ''brevlådan'' i form av en pdf. Nu kan du se om du förväntas få pengar tillbaka på skatten. Eller om det blir restskatt. Du får dock ge dig till tåls en tid innan du kan e-deklarera.

• 12 mars. Om du fick ditt slutskattebesked först i december 2016 och drabbats av restskatt, så ska inbetalningen vara bokförd på Skatteverkets konto senast denna dag.

• 21 mars. Äntligen deklarationsdags! Skatteverket öppnar denna dag e-tjänsten för inkomstdeklarationen 2017. Om du har e-legitimation kan du från och med nu deklarera. Här är det viktigt att du gör alla led rätt och ser till att du får kvittens på att du har deklarerat. Det räcker inte med att logga in, titta på deklaration och sedan logga ut. Du kan nu också sms–deklarera eller göra det via telefonen.

Deklarera tidigare med digital brevleda

Du som har digital brevlåda kan nu göra din deklaration.

Men om de använder dig av den traditionella deklarationsblanketten får du ge dig till tåls.

• 29 mars. För dig med digital brevlåda är det här den sista dagen att deklarera om du vill ha eventuell skatteåterbäring redan till påsk.

• 5-7 april. Skatteåterbäringen betalas ut till alla med digitala brevlådor som inte gjort några ändringar i deklarationen för till exempel reseavdrag.

• 14 april. Skatteverket börjar skicka ut den traditionella pappersvarianten av inkomstdeklarationen.

Så får du anstånd med deklarationen

• 20 april. Begär anstånd med att deklarera. Viktigt datum om du inte hinner göra deklarationen för 2017 i tid. Lämnar du deklarationen för sent riskerar du en avgift på 1 250 kronor, och har du inte lämnat deklarationen inom tre månader efter utsatt tid kräver Skatteverket ytterligare 1 250 kronor av dig. Dröjer du fem månader eller mer ökas summan på med 1 250 kronor. Sammanlagt innebär det att du kan tvingas punga ut med 3 750 kronor i förseningsavgifter

Anstånd med deklarationen? Ja, om du har godtagbara skäl. En speciell blankett ska användas och du MÅSTE lämna in anståndsblanketten senast tio dagar före den 2 maj. Det räcker inte med att meddela att du inte har tid.

• 2 maj. Senaste vid midnatt ska din deklaration vara inlämnad, oavsett om du deklarerar på papper eller gör det digitalt.

• 3 maj. Nu riskerar du förseningsavgift på 1250 kronor om du inte har begärt och beviljats anstånd med deklarationen.

 

LÄS OCKSÅ: Nya rutavdragen för 2017

 

• 3 maj. Sista dagen att betala för dig som fått en restskatt under 30 000 kronor och vill undvika straffränta. Räntan på beloppet börjar räknas från och med den 4 maj.

Viktigt datum för skatteåterbäring

• 5 juni. Skatteåterbäringen börjar betalas ut för deklaranter som inte är anslutna till digitalbrevlåda.

• 15 juni. Omkring den 15 juni skickas de första besluten om fastighetstaxering ut till dig som är fastighetsägare och ansluten till digital brevlåda. Det handlar om fastighetstaxering 2017 av alla lantbruk, särskild fastighetstaxering 2017 av bland annat småhus, hyreshus, ägarlägenheter

Besked på papper senast i juli

Du som har valt att få beslutet på papper får beslutet i brevlådan senast i början av juli.

• 7 augusti. Nästa omgång med skatteåterbäring för deklarationen 2017 betalas ut. Det gäller en del av de deklaranter som varit föremål för manuell kontroll av deklarationer eller har en mer komplicerat deklaration med bilagor.

• 4 september. En ny omgång med utdelning av skatteåterbäring skickas ut.

• 1 november. Fastighetsdeklaration till 2018 års fastighetstaxering av alla småhus ska vara lämnad. Använd helst e-tjänsten Fastighetsdeklaration, småhus. Om du använder pappersblanketten, skicka du den till Skatteverket.

• 13 november. Om du fick ditt slutskattebesked i augusti med restskatt ska din inbetalning vara bokförd på Skatteverkets konto senast detta datum.

• 12 december. Du som fick slutskattebesked i september med restskatt ska senast i dag ha betalt in skatten på Skatteverkets konto.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen