Nordeas vd Casper von Koskull. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TTNordeas vd Casper von Koskull. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Nordeas vd Casper von Koskull. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Foto: ALEX LJUNGDAHLFoto: ALEX LJUNGDAHL
 Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: FREDRIK SANDBERG/TTFoto: FREDRIK SANDBERG/TT
 Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Finansminsiter Magdalena Andersson har på fredagskvällen inte kommenterat uppgifterna om Nordeas flytt från Sverige. Foto: CHRISTINE OLSSON/TTFinansminsiter Magdalena Andersson har på fredagskvällen inte kommenterat uppgifterna om Nordeas flytt från Sverige. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT
Finansminsiter Magdalena Andersson har på fredagskvällen inte kommenterat uppgifterna om Nordeas flytt från Sverige. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT

Uppgifter: Nordea flyttar från Sverige

Publicerad

Nordea med ordförande Björn Wahlroos har bestämt sig.

Banken kommer att flytta sitt huvudkontor från Sverige, enligt källor till SVD.

Det formella beslutet ska tas på Nordeas styrelsemöte tisdag den 30 maj. 

– Styrelsen har ännu inte fattat något officiellt beslut. Framtida styrelsebeslut kan jag omöjligt kommentera, säger Rodney Alfvén, Nordeas chef för investerarrelationer, till tidningen.

Frågan om Nordeas flytt har diskuterats friskt senaste tiden.

– Allt pekar på att Nordea menar allvar med sina flyttplaner. Det är svårt att förstå hur regeringen så lättvindigt  är beredd att släppa börsens bolag till utlandet, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Förra veckan rapporterade Dina Pengar om att storbanken kontaktat Danmark för samtal rörande en flytt av huvudkontoret från Sverige.

– Vi för en dialog med Nordea efter att Nordea tagit kontakt med mig, bekräftade Danmarks näringsminister Brian Mikkelsen.

Det är svenska regeringens förslag om höjda bankavgifter som väckt frågan om att lämna Sverige.

I höstas presenterade regeringen en utredning som föreslog 15 procent extra löneskatt på momsbefriade bolag som säljer finansiella tjänster.

Regeringens utredare sa att syftet var att ta fram en skatt som kompenserar för att finansbranschen inte har någon mervärdesskatt.

Pengar för eventuell bankkris

Men i februari dumpades förslaget efter att ha kritiserats hårt, bland annat av SEB. 

I stället föreslogs att bankerna ska betala mer till den statliga resolutionsreserven. Det är pengar som ska kunna sättas in vid en eventuell bankkris.

Det enda som skulle kunna stoppa ett beslut om en flytt utomlands är en total omsvängning från regeringens sida. Om regeringen har för avsikt att ändra förslaget så blir det i absolut sista minuten.

Flera av de tunga remissinstanserna är negativa till en höjning av resolutionsavgiften. 

”Men att rätta till skevheter i skattereglerna med en avgift kopplad till resolutionsregelverket är fel väg. I stället bör ett mer ändamålsenligt skatteförslag tas fram”, skriver Finansinspektionen i sitt yttrande till regeringen.

En annan tung remissinstats är Riksbanken som också uttrycker stor tveksamhet till regeringens förslag.

Samtliga remissvar har kommit in och enligt finansdepartementet kan man räkna med att regeringen inom kort kommer med något slags besked om resolutionsavgiften. Om det blir före den 30 maj är dock oklart.

”Jag blev chockad”

Om det blir så är sannolikheten stor att Nordea flyttar sitt huvudkontor från Sverige. Det har Nordeas vd Casper von Koskull tidigare sagt  i en intervju med finanstidningen Dagens Industri:

– Jag blev ganska chockad. Vi hade redan innan det sagt att de höga avgifterna oroade oss.

Det är ännu inte klart var Nordea lägger sitt huvudkontor.

De två orter som nämnts i diskussionerna om flytt är Helsingfors och Köpenhamn.

Upgifterna om den kommande flytten möts med total tystnad från regeringens sida.

– Regeringen kommenterar aldrig obekräftade mediauppgifter, säger finansminister Magdalena Anderssons pressekreterare Gösta Brunnander.

Kan det bli så att regeringen väljer att backa från resolutionsavgiften?

– Som jag sa så kommer regeringen förklara hur regeringen kommer gå vidare med den frågan i närtid, säger Gösta Brunnander.

– Jag kommer inte att ge ett specifikt datum, utan i närtid förklarar vi hur vi går vidare med frågan. 

Upplever ni att det kan uppfattas som ett hot av Nordea att flytta på huvudkontoret?

– Varje företag i Sverige har ju att bestämma var man lägger sitt huvudkontor själv. Det är inget som regeringen lägger sig i. 

”Om de lägger huvudkontoret i ett annat land minskar risken för svenska skattebetalare den dagen det blir en krasch”, sade Magdalena Andersson till SvD i mars.

Magdalena Andersson har ju tidigare sagt att en utlandsflytt skulle kunna vara av godo för svenska skattebetalare vid en eventuell kris, är det ett uttalande som hon står fast vid?  

– Det Magdalena Andersson sa var att det finns för- och nackdelar med att ha en stor bank i sitt land, säger Gösta Brunnander.

Stor förvåning på Nordea

På Nordea mottogs SVD:s nyhet om flytt med stor förvåning.

– Det finns ingen beslut taget, vi känner inte till att det ska tas heller, säger Magnus Nelin, kommunikationschef i Norden.

Däremot viker man inte från beslutet som togs på bolagsstämman tidigare i år om att se över Nordeas alternativ.

– Det är ett arbete som pågår. Men att något beslut skulle vara fattat eller ska fattas känner jag inte till, säger Magnus Nelin.

Kommer Nordeas kunder påverkas av en eventuell flytt?

– Eftersom inget beslut är taget kommer ingen att påverkas.

Men om ett beslut kommer – kan det komma att påverka kunderna?

– Inte som vi ser det nu, säger Magnus Nelin.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen