Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tipsen som räddar din ekonomi i höst

Är pengarna slut efter semestern? Lugn, här är några råd om hur du kan få pengarna att räcka.
Foto: Colourbox
Se över dina abonnemang. Behöver du alla? Stäng av och logga ut!
Foto: Colourbox
Genom att rensa frysen och gå bärsärk i skafferiet kan du laga många middagar utan att behöva gå till affären.
Foto: Colourbox
Ställ bilen och ta cykeln. Bilåkningen är en av de största vardagsutgifterna.
Foto: Colourbox
Rensa i förrådet, vinden och källaren. Att sälja gamla urvuxna kläder och prylar kan ge en behövlig förstärkning i kassan.
Foto: Colourbox

Efter semestern är de mentala batterierna fulladdade – och kontot tömt. Strandhäng, krogliv och resor drar ofta mer pengar än du tänkt. Så här överlever du till första lönen efter sommaren.

Under sommaren skenar lätt utgifterna, så när semestern är över är det dags att sanera ekonomin. Vad du än gör, stick inte huvudet i sanden om du känner på dig att det inte går ihop sig. Påminnelseavgifter, inkasso och betalningsanmärkningar gör det bara ännu värre, så bit i det sura äpplet. Och deppa inte ihop, det finns massor att göra för att kortsiktigt dopa din privatekonomi.

Det kanske viktigaste är att göra en budget. Gå igenom de räkningar som kommit, tänk igenom vilka som är på väg in. Först då vet du hur stora hålen i plånboken är, och har lättare att tackla problemen ett i taget.


LÄS OCKSÅ: Emma-Lou sparade ihop Disneyland‑resa

Avsluta abonnemang

Vet du redan från början att det inte går ihop sig – ta kontakt med dina fordringsägare. Prata med dem och förklara situationen. Oftare än du tror går det att utverka ett anstånd även från stora företag. Det är människor som arbetar där också. Börja så ”nära” dig som möjligt, till exempel med hyresvärden eller bostadsrättsföreningen, och försök få till stånd ett möte eller i alla fall en bra telefonkontakt.

Nu är det dags för självrannsakan. Hur många ”lyxabonnemang” har du? Netflix, Spotify, sportkanalerna på tv? Stäng av, logga ut!

Rensa frysen

Rensa frysen och gå bärsärk i skafferiet. Gör något improviserat med fjolårets kantareller och burkarna med vita bönor, var inte så låst av standardrecepten. Ett av de vanligaste och mest onödiga matsvinnen är att vi lägger fina varor i frysen, lägger pengar på att hålla dem kalla, och sedan slänger dem efter ett år.

Tänk på att frysen faktiskt drar mindre ström om den är full, så i takt med att du tömmer den på mat är det knasigt nog bra för elräkningen att fylla på med till exempel pocketböcker.

Självklart är det matlåda som gäller, nu kan du bara glömma krogluncher på jobbet. Laga stora satser till middag, gör du det konsekvent kan du få in ett system så att du slipper äta samma mat till lunch som kvällen innan. Massor av maträtter, till exempel pajer, grytor och lasagne, blir godare av att stå till sig en dag.

Tidiga hösten är bästa tiden på året för grönsaker. Utmana dig själv och familjen att äta vegetariskt en vecka i stöten. Grönsaker är klart billigare än kött, och ett bra sätt att få plats i kläderna igen efter sommarens kaloristinna grillmys med chips och dipp.

Se över dina vanor

Vågar du utmana dig själv att ta en vit månad? Förutom att det direkt ger effekt på din vardagsekonomi är de positiva hälsoaspekterna av att spola kröken en period till och med större än de rent pengamässiga.

Nu är det också dags att sluta röka och snusa. Kräver du uppoffringar av din familj kan du inte spendera en femtiolapp om dagen på din last. Gör en snabb kalkyl på hur mycket i månaden du gör av med på tobak, så blir det ganska lätt att lägga av.

Sälj gamla prylar

Passa på att rensa förrådet, gör dig en hacka på någon av sälj- eller auktionssajterna. Tänk smart, leta fram barnens urvuxna fotbollsskor och judodräkt, många ungar drar i väg som bönstjälkar under sommaren och behöver nya grejor. Den där leksaksfiguren eller sparkcykeln som ditt barn bar var ”tvunget” att ha är kanske inte framme lika ofta nu. Sälj direkt, innan den blir helt iskall på begagnatmarknaden och det bara är att skänka bort.

Självklart ska du göra dina nödvändiga inköp begagnade så långt det är möjligt. Skjut också upp förnyandet av gymkortet och liknande ett par månader.


LÄS OCKSÅ: Få 5 858 kronor extra i månaden


Låt bilen stå

Ställ bilen. En av de största vardagsutgifterna är bilåkningen. Så länge vädret är fint, cykla till jobbet i stället. Regnar det: åk kollektivtrafik, det blir alltid billigare.

Följer du alla råden får du snabbt ordning på din ekonomi. Som bonus har du dessutom fått mer tid över till dina barn, rensat kroppen på alkohol och tobak, gått ned i vikt och trollat fram tjugo nya roliga recept.

Låter det tråkigt? Nå, det är ju redan försent att lägga undan pengar till den sommar som passerat. Men bestäm dig för att från februari till juni spara en öronmärkt tusenlapp i månaden. Då har du femtusen i extrakassa till nästa sommar, och slipper kanske hamna i knipa efter semestern.

Annons: