TV#:s Lyxfällan-experter Patrick Grimlund och Magnus Hedberg visar skuldsatte Magnus Cedergren hur han kan komma i ordning med sin ekonomi. Foto: TV3
TV#:s Lyxfällan-experter Patrick Grimlund och Magnus Hedberg visar skuldsatte Magnus Cedergren hur han kan komma i ordning med sin ekonomi. Foto: TV3

Tipsen som kan ge dig
3 594 mer – i månaden

Publicerad

Martin Cedergren från Södertälje har helt förändrat sin ekonomi.

Det var han tvungen att göra eftersom hans skuld låg på 179 000 kronor och ledde till en medverkan i TV3:s program Lyxfällan.

För Martin Cedergren var det en ögonöppnare att se hur mycket pengar som försvann till "lyxkonsumtion" som inredning, kläder, nöje och liknande utgifter.

– Det var en chock, berättar Martin som i dag har lärt sig att leva efter sin nya budget och använder en stor del av pengarna till att betala av sina lån.

– Nu har jag fått en förstående, för att göra vissa saker behöver jag spara pengar. Drömmar kan förverkligas genom att spara, säger han.

 

LÄS MER: Viktiga datumen för din deklaration

Det skulle visa sig att även små ändringar i vardagen skulle komma att spara flera tusen kronor i månaden.

– Vad är nödvändigt och vad är lyx? Alla har vi mer eller mindre pengar som vi kan spara. Många säger att de inte har något att spara, men skrapar man på ytan finns det där, säger Martin Cedergren.

Valt bort överflöda tjänster

I dag har han valt bort tjänster som ComHems Tivo, Netflix, tv-innehavet och lagt om sitt bredband för att spara pengar. Det gav närmare en tusenlapp mer i plånboken. Att byta bilen mot bussen gav också klirr i kassan – och han tjänade nästan 2 000 kronor på att lägga om sina matvanor.

– Jag hade varit duktig på att köpa hem mat, sedan har jag kanske i övrigt köpt onödigt. Det är helt absurt vad mycket lunch ute kan kosta! säger Martin Cedergren, som nu satsar på matlådor och ser till att hålla matbudgeten genom att storhandla och skriva listor

 

LÄS MER: Så steg villapriserna i din kommun

Han tipsar om att göra upp en budget för olika typer av utgifter liksom att öronmärka pengar och skaffa ett låst konto där du sparar, gärna med ett utsatt mål.

Martin Cedergren skaffar sig koll på sin ekonomi i Lyxfällan.Foto: TV3

Martin Cedergren brukade förr lägga mycket pengar på tjänster han inte behövde och tipsar dig om att se över vad du egentligen betalar av på och om du kan få en bättre deal, som elavtalet.

– Att kolla över vad man betalar månadsvis eller årsvis. Det kanske bara är 100 spänn men i slutändan är det mycket pengar.

Tålamod är nyckeln i sparande

Det är inte alltid lätt att lägga om ekonomin och Martin Cedergren erkänner att är motigt ibland. Visst är det tråkigt att avstå exempelvis kläder, men nu har ett större mål och ser hur sparandet ger effekt.

 

LÄS MER: Detta händer om ränteavdraget slopas

När ekonomin är helt under kontroll är Martin Cedergrens plan att fortsätta spara för att kunna lägga pengar på hemmet.

– Men de pengar jag lägger på lånen är ju just för att jag ska kunna göra något roligare längre fram. Även om jag inte har så mycket pengar nu kommer jag ha det längre fram, säger Martin Cedergren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen