Så här får du 2016 att gå ihop.Så här får du 2016 att gå ihop.

Så här får du 2016 att gå ihop.

Ingela Gabrielsson är privatekonom på Nordea. Hon säger att det första man ska göra är att gå igenom hur ekonomin var 2015.Ingela Gabrielsson är privatekonom på Nordea. Hon säger att det första man ska göra är att gå igenom hur ekonomin var 2015.

Ingela Gabrielsson är privatekonom på Nordea. Hon säger att det första man ska göra är att gå igenom hur ekonomin var 2015.

"Man måste ta reda på vart ens pengar tar vägen någonstans", säger Maria Landeborn, sparekonom på Skandia."Man måste ta reda på vart ens pengar tar vägen någonstans", säger Maria Landeborn, sparekonom på Skandia.
"Man måste ta reda på vart ens pengar tar vägen någonstans", säger Maria Landeborn, sparekonom på Skandia.
Se om det går att lägga om några av dina lån så att de blir billigare. Foto: Vv VoennyySe om det går att lägga om några av dina lån så att de blir billigare. Foto: Vv Voennyy
Se om det går att lägga om några av dina lån så att de blir billigare. Foto: Vv Voennyy
Gå igenom räkningar. Hur mycket betalar du för el, internet och telefon? Ofta går det att hitta billigare abonnemang. Foto: Erwin WodickaGå igenom räkningar. Hur mycket betalar du för el, internet och telefon? Ofta går det att hitta billigare abonnemang. Foto: Erwin Wodicka
Gå igenom räkningar. Hur mycket betalar du för el, internet och telefon? Ofta går det att hitta billigare abonnemang. Foto: Erwin Wodicka
Försök spara in på småutgifter. Ta med lunchlåda i stället för att äta ute. Undvik att köpa kaffe ute. Foto: COLOURBOXFörsök spara in på småutgifter. Ta med lunchlåda i stället för att äta ute. Undvik att köpa kaffe ute. Foto: COLOURBOX
Försök spara in på småutgifter. Ta med lunchlåda i stället för att äta ute. Undvik att köpa kaffe ute. Foto: COLOURBOX

Ta kontroll över din ekonomi 2016

Publicerad

Har du svårt att få pengarna att räcka till?

Expressen hjälper dig att ta kontrollen över din ekonomi.

Så här får du 2016 att gå ihop.

Höga utgifter och en lön som knappt räcker. Det är en verklighet för många. Men det finns sätt att ordning på ekonomin, även med blygsamma inkomster.

Expressen har pratat med sparexperter för att få deras bästa tips på hur man tar kontrollen över sin ekonomi.

Ingela Gabrielsson är privatekonom på Nordea. Hon säger att det första man ska göra är att gå igenom hur ekonomin var 2015.

– Gör en summering, vad gick bra och vad gick mindre bra. I vilka fall var det besvärligt ekonomsikt, vidtog man återgärder som inte känns bra, hade du behövt en större buffert, skaffa koll på hur det har gått, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Så kan du maxa din levnadsstandard i år

Planera för hela året

Nästa steg är att göra en plan för 2016.

– Fundera redan nu på vilka stora utgifter som kommer som du behöver förbereda dig på, det kan exempelvis vara en student eller något annat större evenemang, eller det kanske är något som måste renoveras, säger Ingela Gabrielsson.

Det är också viktigt att ta reda på hur dina inkomster kommer att förändras under 2016. En hel del skatter kommer att förändras nästa år, då är det viktigt att veta hur det påverkar den personliga ekonomin och vad man då bör förändra menar Ingela Gabrielsson.

– Bensinpriset kommer att gå upp, kör man mycket kommer det att bli dyrare, då bör man fundera på om man kan minimera det minimera det och hitta alternativa sätt att transportera sig. En annan grej att tänka på är att avdragsgillt pensionssparande försvinner, har man kvar det så ska man göra sig av med det med en gång, säger hon.

När man sett över hur ekonomin var 2015 och tagit reda vad som förändras nästa år att det dags att gå igenom sina utgifter.

– Man måste ta reda på vart ens pengar tar vägen någonstans, säger Maria Landeborn, sparekonom på Skandia.

Maria Landeborn föreslår att man skriver upp alla sina utgifter under några månader.

– Då ser man varför det inte går ihop, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Så snabbsparar du 8480 kronor i januari

Spara mycket på småutgifter

Därefter ska man göra en budget. Sammanfatta hur mycket du drar in varje månad och vad det ska räcka till.

– Se över hur mycket du lägger på sådant som mat, dryck och nöjen. Det är sådant man kan påverka. Det är ofta småutgifterna som du kan spara mycket på, man kanske köper en kaffe på väg till jobbet i stället för att brygga själv eller lägger 25 kronor på en vattenflaska i stället för att dricka från kranen, var för sig är det små utgifter men det kan bli ganska mycket totalt, säger Maria Landeborn.

Det finns dock en del stora utgifter som man ofta kan skära ned ganska mycket på. Ett sådant område är försäkringar.

– Om man samlar ihop alla på ett ställe brukar man kunna få en rabatt, säger Maria Landeborn.

Även Ingela Gabrielsson lyfter försäkringar som ett område man kan spara in pengar på.

– Det som en gång var billigast kanske inte längre är det. Det kan vara ett stort arbete att gå igenom, men det kan verkligen löna sig, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Spara tusenlappar på ditt bostadslån

Gå igenom lånen

Även lån kan man försöka lägga om så att de kostar mindre.

– Om man har man tagit snabba och dyra lån ska man lägga om dem till vanliga banklån, då får man bättre villkor direkt, säger Ingela Gabrielsson.

Annat man kan göra är att gå igenom räkningar. Vad lägger man på telefon, el, internet och liknande. Ofta går det att spara en hel del genom att byta till billigare operatörer och abonnemang.

Även om alla åtgärderna inte gör att man kan spara stora pengar är det bättre med lite än inget alls menar både Ingel Gabrielsson och Maria Landeborn.

– Om man har tajt ekonomi kan det kännas hopplöst ibland, men ett par hundralappar plus varje månad är bättre än ett par back, det sämsta man kan göra är att sticka huvudet i sanden, säger Maria Landeborn.

– Det finns inte så många genvägar till att få koll på sin ekonomi, men när man väl har det så blir det så mycket enklare, säger Ingela Gabrielsson.

 

LÄS OCKSÅ: 7 sätt att spara smart till ditt barn

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen