Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sparekonomen efter valet: Se upp med Europafonder

Frida Bratt, Nordnet.Foto: NORDNET
Brigitte Macron och Emmanuel Macro röstar.Foto: POOL/ABACA / STELLA PICTURES/POOL/ABACA

Dagen efter valet till EU-parlamentet öppnade börserna i Europa svagt uppåt – även i Sverige.

– Som sparare i Europafonder tycker jag ändå att man ska hålla koll på vad valutgången på sikt får för konsekvenser i de stora ekonomierna som Italien, Frankrike och framför allt Storbritannien, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Ett EU förstärkt av skeptiker och motståndare i parlamentet skulle sannolikt ogillats av börsen och slagit hårt mot svenskars sparande.

Det menar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet på Nordnet.

Men trots att valresulatet fick många att andas ut innebär det inte att man kan blåsa faran över när det kommer till sparande.

– Det fanns farhågor om att EU-skeptiker skulle flytta fram sina positioner rejält i parlamentet. I enskilda länder blev det också så. Lega gick starkt i Italien och Le Pen i Frankrike liksom Orban i Ungern. En utveckling med ett parlament som till övervägande del skulle bestått av EU-skeptiker och högerpopulister hade sannolikt skapat oro på börsen. Ett så fragmenterat parlament ger inte bra förutsättningar för politisk stabilitet och politisk osäkerhet ogillas starkt av börsen. Sannolikt hade vi fått se en pressad euro i dag, säger Frida Bratt.

Nu gick Gröna och Liberalerna i Europa framåt, de sistnämnda mycket tack vare att Macrons parti tog platser i EU-parlementet (partiet fanns inte vid valet för fem år sedan).

– Det gör att parlamentet förblir en stabil och EU-vänlig institution, om än mer fragmenterad än tidigare. Vi ser lugna rörelser på valutamarknaderna nu på morgonen, vilket visar att resultatet tas med ro av finansmarknaden, säger Frida Bratt.

EU ska utse ECB-chefen Mario Draghis efterträdare i år. Vem det blir spelar förstås stor roll för ECB:s penningpolitik, menar Frida Bratt:

– Draghi har hållit en duvaktig linje och lovat att inte höja räntan i år. Hur ECB agerar spelar stor roll för exempelvis Riksbanken, och huruvida Ingves kan genomföra sin andra räntehöjning. Kommer en mer hökaktig efterträdare kan det kratta manegen för Ingves och direktionen.

Hur ska sparare agera?

– Sparare i Europafonder behöver inte agera på valresultatet. Däremot ser vi en rejäl avmattning i den europeiska konjunkturen, särskilt industrin. Jag tycker inte att Europafonder ser särskilt attraktiva ut just nu. Jag satsar hellre på en bred globalfond, där jag sprider riskerna, säger Frida Bratt.

Annons: