Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skatteändringar 2018 – expertens råd: "Spara, pruta och se över pensionen"

- Städa ut de dåliga pensionsfonderna inför 2018, manar sparanalytiker Henrik Senestad.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Sparanalytikern Henrik Senestad tipsar privatpersoner om månads- och pensionssparande, samt bolån.

Vinner eller förlorar din plånbok på nästa års skatter? Här är förändringarna 2018. 

Sparanalytikern Henrik Senestad guidar genom sparande, bolån och fallgropar.

– Sitt lugnt i båten, och spekulera inte bort semesterkassan för 2018 i Bitcoins, säger Henrik Senestad.

Nytt år - nya skatteförändringar, men hur påverkar det en som privatperson? Sparanalytikerna Henrik Senestad på Avanza ger sina bästa tips för att ta sig an förändringarna i privatekonomin 2018. 

– Sitt lugnt i båten. Det har varit väldigt mycket snack kring bostadspriserna, men långsiktigt påverkar det inte sparandet eller ekonomin särskilt, säger Henrik Senestad till Expressen TV. 

 

LÄS MER: Här är de viktigaste förändringarna för din privatekonomi 2018 

 

Sänkt pensionsskatt, sjuk- och aktivitetsersättning

Pensionärer kan andas ut 2018. Den första januari sänks pensionärers inkomstskatt tack vare en höjning av grundavdraget. Det innebär att 75 procent av alla personer över 65 år får en sänkt skatt med upp till 5 000 kronor enligt regeringen

– Nyåret är ett väldigt bra tillfälle att se över sin pension - och städa ut de dåliga pensionsfonder som man har, säger Henrik Senestad och pekar på årets skandaler i ämnet.

Även inkomstskatten för personer med sjukersättning och aktivitetsersättning förändras genom en ny skattereduktion vid årsskiftet. Det gör att en skattesänkning på cirka 2 483 kronor per år kan vänta vissa personer med genomsnittlig kommunalskattesats. 

 

LÄS MER: Mer i plånboken för pensionärerna 2018 

 

Ytterligare två gyllene regler för en lyckad privatekonomi 2018 är att månadsspara och pruta på bolånet enligt Henrik Senestad:

– Om man inte har ett månadssparande är det första steget. Spara 5 till 10 procent av lönen i lågprisfonder eller globalfonder. Angående bankernas miljardvinster, som vi alltid hör om, är januari ett bra tillfälle att ringa upp och pruta på bolånet för ytterligare kronor i plånboken.

Bind inte bolånen

Att däremot binda bolånen avråder experten starkt från. Det är bara en dyr försäkring enligt Henrik Senestad. Håll det rörligt, se till att amortera och pruta på bolånen är det som fungerar bäst i längden.

 

Skattesmäll för utlandssvenskar

En annan grupp som drabbas av skatteförändringar 2018 är svenskar som bor utomlands vars inkomstskatt, den så kallade SINK-skatten, höjs från 20 till 25 procent.

Ytterligare tre områden som påverkas av ökade skatteintäkter 2018 är beskattning av sparande på investeringssparkonto och i kapitalförsäkring, beskattning av e-cigaretter och rättelse vid skattetillägg på eget initiativ. 

Dessutom skattereduceras fackföreningsavgiften, som lockbete för att fler svenskar ska vara med i fackföreningar. 

 

LÄS MER: Så mycket dyrare blir flyget med nya skatten 

 

Förändringar i trafikskatten

Två förändringar som påverkar svenskar i trafiken 2018 är ny bil-, bränsle- och flygskatt. 

Från den 1 januari träder skatteförändringar inom bil och bränsle igenom för att värna om naturen. Det innebär för det första att ett bonus-malus-system införs med syfte att öka andelen miljöanpassade fordon i trafiken - och för det andra sänks skatten för bränslebyte för att minska utsläppen.

Ny flygskatt 2018

Även en ny skatt på flygresor träder i kraft, men först den 1 april. Det innebär en ökning på flygpriserna på 80 kronor för inrikesflyg och inom EU, samt upp till 430 kronor extra för långflygningar som Expressen tidigare rapporterat om. 

Eftersom flygskatten gör semestern 2018 dyrare än tidigare år är det viktigt att spara smart inför resan. Att undvika riskfyllda spekulationer är a och o enligt Henrik Senestad:

– Spekulera inte bort semesterkassan i Bitcoins. I slutet av året såg vi en kraftig ökning - men Bitcoin är inget sparande, utan ett spekulerande. Så simma lugnt med Bitcoins.

Annons: