Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tipsen som gör dig till en vinnare - så får du ett pengalyft 2018

Enligt Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, är ett vanligt "misstag" att saker som semesterresor och julklappar drar i väg i kostnad. Utgifter som går att planera i förväg med en budget.
Passa på att se över din ekonomi för 2017 innan du går in i 2018.
Foto: Colourbox
– Gör sedan upp en ekonomisk plan för nästa år, uppmanar Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.
Foto: / WEBB

Fördela räntorna, kvitta aktievinster mot förluster – och lägg rotavdraget på rätt sida årsskiftet.

Här är bankernas bästa tips inför 2018 för just din ekonomi.

– Man måste titta bakåt för att sen kunna titta framåt, säger Ingela Gabrielsson på Nordea.

Ända fram till nyår går det påverka skatten i deklarationen för 2018. Och för den som vill öka klirret i kassan är det smart att lyssna på de privatekonomiska experterna.

Swedbank, SEB och Avanza hör till dem som har tagit fram checklistor inför årsskiftet.

Det är också ett bra läge att se över hela privatekonomin.

– Många ger nyårslöften om att leva sundare. Ett bra löfte till dig själv är att inför det nya året se över ditt sparande, säger Arturo Arques, Swedbanks och Sparbankernas privatekonom, i en kommentar.

Arturo Arques tipsar om ett annorlunda nyårslöfte i år.
Foto: Swedbank

Bästa rådet för din privatekonomi

Titta bakåt – för att lära av misstagen och sedan kunna blicka framåt, enligt Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

– Vad har gått bra och dåligt under 2017, vad kan jag göra för att undvika att det upprepas? säger hon.

Gabrielsson uppmanar alla svenskar att summera året och se över vad som blev för dyrt och vilka oväntade kostnader som dök upp. 

– Gör sedan upp en plan för nästa år.

Enligt Ingela Gabrielsson är ett vanligt "misstag" att saker som semesterresor och julklappar drar i väg i kostnad. Utgifter som går att planera i förväg.

Ingela Gabrielsson säger att hon själv alltid brukar räkna på kommande utgifter hon vet dyker upp, som till exempel barnens aktiviteter under kommande året.
Foto: Fanni Olin Dahl / TT NYHETSBYRÅN / TT NYHETSBÅRYN

Vad brukar du själv göra inför årsskiftet?

– Jag gör upp en plan och tittar framåt. Har man barn så vet man att det kommer dyra lägerresor, studenter och så vidare. Så se över sparandet och ställ det mot de planer man vet kommer för att slippa obehagliga överraskningar.


LÄS MER: Tips inför deklarationen – tänk på detta redan nu 


Ingela Gabrielsson: Gör en översyn

Ingela Gabrielsson tipsar också om att göra en gemensam översyn av ekonomin inom hushållet.

– För att se hur man betalar för de gemensamma kostnaderna. Det kan gå snett under åren. Alla får göra som de vill men det bästa enligt mig är att ha en gemensam kassa för gemensamma kostnader och sedan eget sparande, säger hon.

Här är bankexperternas bästa sista minuten-tips för inkomståret 2017.

Har du tänkt avge ett nyårslöfte? Lova något som har med din ekonomi att göra!
Foto: Colourbox

Kvitta vinster mot förluster

Har du sålt värdepapper och gått med vinst? Då är det smart att realisera eventuella förluster innan årsskiftet och kvitta dessa mot varandra.

Har du gått med förlust kan du realisera eventuella vinster att kvitta mot. Det går inte spara förluster till ett annat år. Om du vill fortsätta äga de aktier eller fonder du säljer kan du alltid köpa tillbala dem igen.


LÄS MER: Lilla aktieskolan – så snabbt kommer du i gång med börsen 


Du får till viss del också kvitta förluster mot andra kapitalinkomster, till exempel vinst vid bostadsförsäljning eller uppskov från tidigare försäljning.

Tänk på att du inte kan kvitta vinster mot förluster om du sparar i kapitalförsäkringar eller i ett investeringssparkonto (ISK).

ISK-konton har varit i rampljuset under året på grund av höjd skatt nästa år.
Foto: Jessica Gow / TT NYHETSBYRÅN

Så gör du med rot och rut

Se upp med ISK

Om du har flyttat över värdepapper till ett investeringssparkonto räknas det som en försäljning som ska deklareras.

Tänk på skatten

Om du ska kvitta kapitalvinster mot förluster måste du ha tillräckligt med skatt att kvitta mot. Har du haft låga inkomster under året och samtidigt nyttjat rot- och rutavdrag kan det vara läge att vänta – eller att betala fakturorna för rot- och rutarbete först efter årsskiftet.

Rot och rut

Rot- och rutavdragen påverkar den slutliga skatten så betala fakturorna på rätt sida årsskiftet. Betalar du inte förrän i januari får du avdraget först i deklarationen 2019.


LÄS MER: Tjäna tusenlappar på ’glömda’ rutavdraget 


Avdragen kan tillsammans uppgå till max 50 000 kronor per år (eller enskilt 25 000 kronor för rut, 50 000 kronor rot) och person. Skatteavdraget är 30 procent av arbetskostnaden för rot och 50 procent för rut. Det går att fördela avdragen mellan er i ett hushåll. 

Tänk också på att du måste ha tillräckligt med skatt att kvitta avdragen mot.

Se över pensionsbesparingar

Räkna med schablonintäkter

Om du äger fondandelar, har ISK eller bostadsuppskov beskattas du för en schablonintäkt. Räkna med dessa som inkomst av kapital.

Privat pensionssparande

Privatpersoner med tjänstepension får inte längre göra avdrag för privat pensionssparande, men för företagare och anställda utan tjänstepension finns fortfarande den möjligheten. Avdraget är maximalt 35 procent på en årsinkomst på högst 448 000 kronor – men för att ta del av avdraget måste du betala in på kontot senast 31 december.

Ta tag i pensionssparandet redan nu och se över det inför årsskiftet.
Foto: Colourbox

Tjänstepensionen

Vill du byta tjänstepensionsbolag? Gör det före årsskiftet – avsättningen till avtalspension går till den aktör som är vald 31 december varje år.

Se över dina PPM-fonder

Nyligen trillade närmare 40 miljarder kronor in på PPM-spararnas konton. Passa på att se över dina PPM-fonder och hur de har gått under året. Kanske är det läge att fördela om pengarna?


LÄS MER: Grattis soffliggare! Ni är vinnare i pensionsreformen 


Så gör du bäst med räntorna

Betala räntor i tid

Kostnadsräntor, till exempel på bolånet, måste vara betalada innan årsskiftet för att du ska kunna göra avdrag i nästa deklaration.

Fördela räntorna

Om ni är två eller flera låntagare – fördela räntorna emellan er. Efter 100 000 kronor är skatteavdraget enbart på 21 procent, i stället för 30. Meddela banken hur räntan ska fördelas innan årsskiftet för att få det förtryckt i deklarationsblanketten.

Pensionärer som äger en fastighet

Kapitalinkomster kan påverka fastighetsavgiften. Om ni är gifta eller sambor och har lån på en fastighet, samtidigt som ni omfattas av begränsningsregeln för fastighetsavgift (pensionärer betalar max fyra procent av sin inkomst i fastighetsavgift) – se till så att inte en av er har överskott och den andra underskott av kapital. Omfördela i stället låneräntorna mellan er.


LÄS MER: 2,4 miljoner svenska småhus upptaxeras 


Byt till sparkonto med ränta

Se över ditt sparkonto

Räntorna är rekordlåga och många banker har därför noll procent i sparränta. Hos nischbankerna kan du få högre ränta – och därmed utöka ditt sparkapital med några hundralappar om året. Se dock till att välja ett konto med insättningsgaranti.

Studenter – tänk på pengarna

Vid en beräkning av hur mycket studiemedel du kan få tas hänsyn till inkomster både från tjänst (lön) och från kapital, till exempel aktieförsäljning. Tänk på – i den mån det går – att lägga detta på rätt sida årsskiftet så inte ditt studiemedel minskar.

Se upp med dina inkomster så de inte påverkar studiemedlet alltför mycket.
Foto: Jessica Gow / TT NYHETSBYRÅN

Nyheter inför och under 2018

Det finns också en del nyheter som gäller efter årsskiftet. Här listar vi dem:

Höjd ISK-skatt

Schablonskatten för sparande i investeringssparkonton (ISK) och kapitalförsäkringar höjs. För att lättast få fram hur du berörs multiplicerar du värdet på dina tillgångar med 0,00447.

På ett sparkapital på 100 000 kronor betalar du alltså 447 kronor i skatt nästa år. En skillnad på 72 kronor jämfört med 2017.


LÄS MER: Raseri och uppror mot regeringens nya skatter 


• Höjda basbelopp

Prisbasbeloppet för 2018 höjs till 45 500 kronor, och det förhöjda prisbasbeloppet till 46 500 kronor.

Inkomstbasbeloppet har fastställts till 62 500 kronor.

Höjd fastighetsavgift

Taket för den kommunala fastighetsavgiften höjs till 7 812 kronor (för deklarationen 2019).

Här blir det högre skatt

Högre pensioner 

Inkomstpensionen och tilläggspensionen höjs med en procent. Garantipensionen höjs med 1,6 procent. Det innebär 8 076 kronor i månaden för ogifta och 7 204 kronor i månaden för gifta.

Höjd kommunalskatt i 13 kommuner

Den genomsnittliga totala kommunala skattesatsen ligger kvar på 32,12 procent för 2018. Den förändras bara i 17 av landets 290 kommuner, där den höjs i 13 och sänks i fyra.

Totala kommunalskatten höjs i följande kommuner:

Alvesta, Höör, Lessebo, Ljungby, Markaryd, Svenljunga, Tingsryd, Tranås, Uppvidinge, Vaggeryd, Växjö, Älmhult, Älvdalen.