Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sista chansen att maxa dina avdrag

Carina Malmkvist, rättslig specialist på Skatteverket, ger sin bästa tips för rut och rot. Foto: Skatteverket
För den som redan har nått upp till avdragstaket kan det vara smart att vänta med inbetalningar tills efter årsskiftet.Foto: Shutterstock/Lazar Obradovic

Om du har tänkt dra av för rut- och rotarbete i nästa deklaration är det hög tid att betala räkningarna innan nyårsfirandet.

– Betalningen måste ske innan årsskiftet för att för att hamna på 2016, säger Carina Malmkvist, rättslig specialist på Skatteverket.

Så maxar du avdragen

Rot- och rutavdrag kan göras för halva arbetskostnaden. Upp till 50 000 kronor per person och hushåll per år gäller för rotavdraget och för rutavdraget gäller upp till 25 000 kronor per år för de under 65 år. För den som fyllt 65 vid beskattningsårets ingång får göra avdrag för maximalt upp till 50 000 kronor om året.

Se till att du betalar tillräckligt mycket skatt för att få göra maximalt med avdrag. På Skatteverkets hemsida finns ett verktyg för att uppskatta hur mycket rut- och rotavdrag du kan ha rätt till.

Betalningarna måste komma in på rätt sida om årsskiftet. För att kunna göra avdragen i nästa deklaration måste du ha betalat för arbetet under 2016.

Avdraget måste stå med på fakturan, meddela den som utför tjänsten att du vill använda dig av rot eller rut.

Det går att omfördela avdragen mellan makar, sambor och registrerade partners. Det kan till exempel vara bra om ett par har gjort avdrag för 25 000 kronor var för renovering i den gemensamma bostaden. Om en av personerna i paret dessutom äger ett fritidshus och vill använda rotavdrag för arbete även i det huset kan man skriva över avdraget för den gemensamma bostaden. På så sätt kan båda parter göra avdrag för 50 000 kronor – för de båda fastigheterna.

Källa: Skatteverket

Många missar att det är när betalningen sker som styr vilket år avdraget kan göras på deklarationen – inte när arbetet är utfört.

– Betalar du den 10 januari så hamnar det på 2017. Det ser vi, att det är många som betalar in de första dagarna på året, för att man tänker att det är när arbetet utförs som räknas, säger Carina Malmkvist.

Men för den som redan har nått upp till avdragstaket kan det tvärtom vara smart att vänta med inbetalningar tills efter årsskiftet.

 

LÄS ÄVEN: Här är de 35 kommunerna som får höjd skatt

 

– Då är det bättre att vänta till 2017. Vi har en tjänst på vår hemsida där man kan se hur mycket rut- och rotavdrag man har fått under året, eller så kan man ringa skatteupplysningen, säger Carina Malmkvist.

Granska alltid fakturan

Det är också viktigt att tänka på att det bara är arbetskostnader man får göra avdrag för.

– Resor till och från arbetet, material eller hyra av ställningar till exempel tillhör inte arbetskostnader och det får man inte skattereduktion för, säger Carina Malmkvist.

Därför är det viktigt att granska fakturan från utövaren.

– Det är alltid köparen som har ansvaret. Man ska vara kritisk när man får sin faktura.

Man får dessutom bara göra avdrag för sin egen bostad.

– Kravet är att det ska vara i det egna hushållet. Man får till exempel inte göra avdrag för sina barns bostäder. Många går in som delägare i sina barns bostadsrätter, men då får man inte göra avdrag eftersom man inte bor där, säger Carina Malmkvist.

Gifta kan ge rutavdrag till varandra

För att få göra rut- och rotavdrag måste man ha betalat in tillräckligt mycket skatt. På Skatteverkets sajt finns en tjänst för att räkna ut hur mycket avdrag man har rätt till. Gifta och sammanboende par kan omfördela avdragen mellan varandra.

– Det kan vara att man har delat på en renovering och sedan vill den ena partnern göra avdrag för arbete utfört i sin sommarstuga som den äger ensam. Om den ena partnern inte betalat tillräckligt mycket skatt kan man också omfördela.

 

LÄS ÄVEN: Är du en vinnare på nästa års skatter?

 

Fram till sista november i år hade närmare 866 000 personer köpt tjänster som ger rätt till rotavdrag och 630 700 personer har använt sig av tjänster som ger rätt till rutavdrag, enligt statistik från Skatteverket.

Annons: