Foto: Shutterstock.com/wk1003mike
 Foto: Shutterstock.com/wk1003mike

Så stjäl bedragarna dina pengar

Publicerad

Det finns en risk med den populära e-legitimationen bank-ID.

Bedragare kan lura till sig ditt bank-ID genom att visa förfalskad legitimation hos banken.

En annan variant är att lura till sig uppgifterna via Facebook.

Brottslingarna tömmer sedan kontot – och tar ut pengarna på andra sidan jorden.

– Det är nästan omöjligt att utreda det enskilda ärendet, säger Jan Olsson vid polisen.

Bedragarna använder ständigt nya tekniker för att lura till sig pengar. Över sju miljoner personer använder sig av e-legitimationen bank-ID – och bedragarna likaså.

Jan Olsson, förundersökningsledare vid Nationellt bedrägericenter, ser dagligen olika varianter på bedrägerier och tjänsten bank-ID är ett område som drabbats.

– Bank-ID:t i sig är säkert. Men bedragare kan komma över ett bank-ID eller skapa ett i annans namn. För att göra det krävs det lite mer av bedragaren, säger han.

I flera fall har bedragare använt sig av falska legitimationer och på så vis startat konto och bank-ID på ett bankkontor.

– Det utgör en stor risk för bedragaren, eftersom man exponeras mot alla kameror och bankpersonalen är tränade i att granska ID-handlingar. Problemet är att dagens förfalskade ID-handlingar ofta är fruktansvärt bra gjorda, så det här händer med jämna mellanrum, säger Jan Olsson.

Se upp för sociala medier

En annan mer använd metod är att luras i sociala medier. Polisen utreder nu ett hundratal fall som involverar Facebook och bank-ID.

– Det vi har ett stort problem med just nu, är att man kapar Facebooks-konto och att man där lyckas lura vänner till att låna ut sin bankdosa, säger Jan Olsson.

Bedragarna tömmer sedan kontot. Polisen har stora svårigheter att spåra uttagen, då många bedragare för över pengarna till nätvalutan bitcoin eller vidare till förbetalda kort som de gör uttag med i utlandet.

– Det är nästan omöjligt att utreda det enskilda ärendet, utan det måste samordnas och utredas på ett ställe. Men tillsammans finns det en chans, säger Jan Olsson.

Uppmärksammat bedrägerifall

Dagens industri rapporterade i fjol om hur finansmännen Christer Gardell och Mats Arnhög drabbats av bedragarna. Sammanlagt kom bedragarna åt över 5 miljoner kronor. Då hittades en brist i utlämningen av Telias e-legitimationer: bedragarna hade hämtat de känsliga uppgifterna med vanlig post i en Ica-butik.

– Telia var en miss, som åtgärdades på en gång. Det ser vi absolut inte mer, säger polisen Jan Olsson.

Anne-Marie Eklund-Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige, ser flera svagheter i nuvarande system.

– Med en falsk fysisk legitimation kan bedragare skaffa ett bank-ID i ditt namn i en annan bank än din och därifrån har de fri åtkomst till dina konton, säger hon och trycker på vikten av att försvåra för bedragare att komma över legitimationer.

Elva banker står bakom den populäraste e-legitimationen bank-ID och bolaget Finansiell ID-teknik. Bolagets vd Johan Eriksson är väl medveten om bedrägeriproblematiken och efterlyser ett förbättrat säkerhetsarbete med fysiska legitimationer. Till bank-ID-kunder har han följande råd:

– Var försiktig med att använda ditt bank–ID i situationer där du själv inte tagit initiativ till relationen, exempelvis om du blir uppringd och ombedd att identifiera dig med ditt bank–ID, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen