Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så påverkar Trump dollarkursen

Foto: AP/TT Nyhetsbyrån / Lana Riatna Barcroft

Vad händer med dollarkursen om Donald Trump tar plats i Vita huset i januari nästa år?

SEB:s valutaanalytiker har specialstuderat presidentkandidatens ekonomiska politik och den förväntade effekten.

Banken spår en Trump–effekt i form av en högre dollarkurs, uppger Dagens Industri.

För den svenske USA-turisten betyder det dyrare resor.

Men på Nordea är chefsekonom Annika Winsth inte lika säker på dollarkursens utveckling när hon tittar på helhetan.

– Vi vet inte riktigt vad Trump har sagt, eller rättare sagt vad han kommer att göra. Han har sagt en del, men inte hur det ska göras. Det gör det också svårt att analysera.

Med mindre än två månader kvar till presidentvalet den 8 november så har Donald Trump helt klart skakat om ordentligt inför slutspurten. Rivalen Hillary Clintons plötsliga sjukdom har satt tydliga spår bland väljarna där hon tappar röster.

Och världens valutaexperter har av naturliga skäl kastat sig över dollarkursen och börjat skärskåda vad det skulle betyda om den amerikanske miljardären tar hem segern.

Det är i den senaste upplagan av SEB:s valutastrategirapport som bankens valutaexperter skärskådat hur den amerikanska kan förväntas utveckla sig med Donald Trump.

"Direkt inverkan på valutan"

En genomgång av ''The Donalds'' ekonomiska politik visar på flera punkter som kan ha en direkt inverkan på den amerikanska valutan. SEB pekar bland annat på att han vill sänka inkomstskatten till maximalt 33 procent för hushållen och även sänka bolagsskatten till 15 procent.

”Dessa skattesänkningar är långt ifrån fullt finansierade och hade ökat budgetunderskottet. Med stor sannolikhet hade de lyft tillväxten ordentligt vilket hade ökat sannolikheten att Fed (den amerikanska centralbanken) stramar åt penningpolitiken snabbare än väntat. Detta hade varit positivt för dollarn”, skriver SEB, enligt Dagens Industri.

"Lär ge skjuts uppåt för dollarn"

Ett annat av Trumps förslag är att amerikanska multinationella bolag med välfyllda kassakistor på andra sidan oceanen endast ska behöva betala 10 procents skatt på dessa om de tar hem pengarna. Ett liknande program genomfördes 2004-2005 där skatten var 5,25 procent. Effekten blev att amerikanska direktinvesteringar var negativa under andra halvan av 2005.

”Även om det är svårt att isolera historiska effekter på dollarn bidrog antagligen inflödena från företagen till att dollarn stärktes under 2005”, menar SEB:s analytiker som samtidigt slår fast att även om det inte finns några detaljer kring detta Trump–förslag så lär det ge en skjuts uppåt för dollarn.

Men Donald Trump - om han vinner presidentvalet – kommer som många andra presidenten före honom få erfara att det också finns något som heter kongressen där det kommer att krävas förhandlingar innan vissa av förslagen går igenom – även om republikanerna skulle ha majoritet i både senaten och representanthuset. Kongressen är inte samma transportkompani som den svenska riksdagen.

– Det gäller dock inte i handelsfrågor. Just i handelsfrågor har presidenten väldigt stora friheter I andra frågor som till exempel skatter och migration är presidenten väldigt begränsad vilket gett Obama problem där han inte kunnat genomföra det han velat, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth

Dyrare resor till USA

Vad betyder då en eventuellt högre dollarkurs med Trump för Sverige?

Turistandet i USA blir naturligtvis dyrare.

– Enskilda mindre företag drabbas också om dollar är central för dem. Större internationella företag drabbas dock inte på samma sätt, tror Annika Winsth.

Orsaken är att de har större valutaspridning än ett mindre företag.

Annika Winsth är dock tydlig på en punkt:

– Blir det riktigt, riktigt stökigt tror jag att man köper dollar i alla fall. Det är något av en ryggradsreflex.

Annons: