Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så kan du maxa din levnadsstandard i år

Vilket är ditt bästa spartips för att kunna unna dig något extra?Christer Flykt, 34, snickare, Knivsta: '' Laga saker som går sönder hemma själv. Många är nog mer händiga än de tror.Madeleine Berglund, 30, barnskötare, Knivsta: '' Jag fryser in mycket mat. Jag bakar och fryser in bröd och bullar - och så storhandlar jag.
Foto: Ann Jonasson
Marina Haglund, 48, säljare, Stuvsta: "Vi äter sällan ute. Jag gör alltid storkok och fryser in och har med mig matlåda. Då sparar man mycket pengar."Gerlinde Ladinger, 50, säljare, Österrike: '' Jag försöker också alltid ta med mig mat till jobbet och inte äta ute."
Foto: Ann Jonasson
Johan Pålshammar, 29, projektledare, Göteborg: '' Att investera tungt i högriskaktier.Adam Wahrén, 27, projektledare, Borlänge: '' Att äta så lite ute som man kan och göra storkok hemma.
Foto: Ann Jonasson

Sticker du huvudet i sanden när privatekonomi kommer på tal?

Det är garanterat tråkigare att inte ha koll och att alltid ha slut på pengar än att ägna en halvtimma åt att läsa experternas råd...

– Det behöver inte vara krångligt att gå igenom inkomster, utgifter och sparande, säger Skandias Maria Landeborn och Swedbanks Arturo Arques.

Det är dyrt att vara fattig, brukar man säga.

– Men också den som har små inkomster har möjlighet att öka sin levnadsstandard genom att planera sina inköp och ha disciplin kring utgifter, menar Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Han förklarar att det inte är någon slump att Swedbank ger ut tidningen Lyckoslanten, som riktar sig till barn i åldern 9-12 år.

– Det gäller att så tidigt som möjligt få upp ögonen för vikten av att hushålla med resurserna och få dem att räcka till så mycket som möjligt, säger privatekonomen.

Skaffa en buffert

Maria Landeborn, sparekonom på Skandia, pekar på att det finns stora pengar att spara för den som för kassabok, får upp ögonen för utgifter som skenar i väg och jämför ränte- och försäkringsvillkor hos olika aktörer.

– Har man en buffert kan man också göra mer planerade inköp om bilen eller diskmaskinen går sönder i stället för att kanske låna till en vara som blir mycket dyrare på avbetalning, säger hon.

Alla överraskningar är inte positiva, som Arturo Arques resonerar:

– De flesta svenskar vill ha ett stort mått av trygghet. Med ett sparande ökar tryggheten. Då slår inte räntehöjningar eller sjukperioder lika hårt mot hushållets budget. Målet är att skapa så stort kassaflöde som möjligt. Det ger dig frihet att välja om du ska lägga dina pengar på exempelvis en resa eller om du ska byta bil framöver.


HÄR ÄR EXPERTTIPSEN SOM VERKLIGEN HJÄLPER DIN EKONOMI

Maria Landeborn

SPARANDET

Maria Landeborn, sparekonom på Skandia:

■ Grunden i en bra ekonomi är att komma i gång med ett sparande, om du inte redan har ett, särskilt om du har barn och familj. Du kan spara på ett investeringssparkonto som det är skattemässigt fördelaktigt att ha och där du inte låser in pengarna en viss tid.

■ Dessutom behöver du ett buffertsparande, som helst ska uppgå till en-två månadslöner. Det är viktigt att ha en buffert om tvättmaskinen går sönder, om du har extra utgifter kring barnen eller om du hamnar på sjukhus.

■ En bra tumregel är att varje månad försöka spara 10 procent av nettoinkomsterna, men då är amortering en del av detta.

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank:

■ Skapa ett överskott i hushållsbudgeten genom att planera och vara disciplinerad. Tänk efter före, följ din hushållsbudget.

■ Om du har rörlig ränta, spara/extraamortera mellanskillnaden mot vad det skulle kosta att binda lånen. Prioritera att skapa en buffert på två nettomånadslöner framför att amortera.

■ Sikta på att föra över 10 procent av nettoinkomsten från lönekontot till sparande direkt när lönen kommer. 500 kronors månadssparande i 20 år ger nära en kvarts miljon i buffert om avkastningen efter avgifter är sex procent.

■ Attityder till sparande och konsumtion kommer med modersmjölken. Det är bra att tidigt ge barnen vecko- och månadspeng så att de fostras i att hushålla med pengar och lär sig att prioritera.


Arturo Arques

INKOMSTEN

Maria Landeborn, sparekonom på Skandia:

■ Att byta jobb kan ofta ge högre lön.

■ Förbered dig ordentligt inför löneförhandlingen genom att lista vad du presterat under året och hur du kommer att skapa värde för din arbetsgivare under det kommande året. Att hänvisa till vad dina kolleger tjänar brukar ofta vara ett sämre argument.

■ Dela jämställt på ansvaret för hem och familj. Om de vuxna i hushållet hjälps åt att hämta och lämna barn, laga mat, handla och städa är det lättare för båda att arbeta heltid eller gå upp i arbetstid och därigenom öka hushållets inkomster.

■ Kan du inte få upp lönen ytterligare går det kanske att förhandla om flexibla arbetstider eller en extra semestervecka.

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank:

■ Säkerställ dina inkomster genom att vara med i a-kassan och skaffa inkomstförsäkring.

■ Jobba mer. Gå upp till heltid, arbeta extra på helger eller överväg att ta ett feriejobb under exempelvis sommar- och jullov.

■ Försök att få upp lönen genom att inför nästa löneförhandling lista goda argument.

■ Byt arbetsgivare om inget av ovanstående påverkar lönen.

■ Om du får lönehöjning, öka då ditt sparande med motsvarande antal nettokronor så att du senare kan unna dig saker.


Dyrare att renovera.

SKATTEAVDRAGEN

Maria Landeborn, sparekonom på Skandia:

■ Rotavdragen minskar vid årsskiftet från 50 procent av arbetskostnaden till 30 procent, vilket gör att det för många blir lite dyrare att renovera 2016.

■ Taket för rutavdrag sänks från 50 000 kronor till 25 000 kronor, men det påverkar inte så många i och med att få köper så mycket hushållsnära tjänster.

■ Det blir något högre skatt för investeringssparkonton och kapitalförsäkringar, men skillnaderna är marginella.

■ Överväg att betala in eventuell reavinstskatt från bostadsförsäljningar direkt i stället för att skjuta upp skatten och betala ränta till staten på 3,25 procent på beloppet.

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank:

■ I slutändan spelar det ekonomiskt sett inte så stor roll om du skattejämkar för ränteutgifter eller ej, men många föredrar att avstå jämkning för att slippa riskera kvarskatt. Det är alltid surt att betala in skatt i efterhand. Risken är också stor att jämkningen gör att man ökar konsumtionen.


Kolla dina räntevillkor.
Foto: Henrik Isaksson/Ibl-Aop

BOENDEKOSTNADERNA

Maria Landeborn, sparekonom på Skandia:

■ I och med att räntan ser ut att bli fortsatt låg är det bra att amortera. Se amorteringen som ett sparande och inte som en kostnad!

■ Man brukar ha som riktlinje att boendekostnaderna är ungefär 30 procent av den disponibla inkomsten, men i dag ligger den i många hushåll på 25 procent.

■ Kolla vad olika aktörer erbjuder för räntevillkor. Bankerna redovisar varje månad snitträntor. Om du ligger över den ska du påpeka det för din bank och fråga varför.

■ Har du köpt bostad sent till höga priser kan det vara läge att fundera på att binda räntor på tre-fem år. Prisskillnaden mellan rörlig ränta på 1,5-1,6 procent och femårsränta på runt två procent är inte så stor.

■ Bor du i hyresrätt kan du se över kostnader för el och försäkringar.

■ Kanske går det att hyra ut ett rum? Det är skattefritt att göra det upp till 40 000 kronor/år.

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank:

■ Om du har bolån och lever på små marginaler, fundera över att binda lånen på fem år.

■ Har du stora marginaler kan du avvakta med att binda lånen. Men använd mellanskillnaden (ungefär 0,5 procent) mellan rörlig och bunden ränta till ytterligare amorteringar.

■ Försök att amortera ner till 50 procents belåningsgrad och fortsätt gärna amortera även därefter. Det är inte gratis att låna även om räntorna är låga just nu.

■ Jämför olika bankers villkor och undersök var du kan få bäst lånevillkor.

■ Bor du i andra hand eller i hyresrätt kan du spara pengar på att skära i kringkostnader. Du kanske bor större än du verkligen behöver? Eller kan lånbyta lägenhet/hus under semestern och slippa utgift för boende under ledigheten?


Skapa en samlad bild av din totala pension.
Foto: Monkey Business Images

PENSIONEN

Maria Landeborn, sparekonom på Skandia:

■ Stoppa privat sparande i IPS om du inte redan har gjort det. Avdragsrätten försvinner helt 2016 och du drabbas av dubbelbeskattning om du har IPS-sparande.

■ Välj i stället investeringssparkonto, ISK, eller kapitalförsäkring. ISK har fördelen att du kan komma åt pengarna tidigare om det behövs. Kapitalförsäkringen har villkor kring när pengarna ska betalas ut, men du kan också välja förmånstagare.

■ Kolla om du får tjänstepension av arbetsgivaren och låt pensionen vara en del av lönediskussionen.

■ Gå in på Minpension.se och skapa en samlad bild över din totala pension (inkomstpension, tjänstepension och privat sparande). Det är en väl investerad halvtimma.

■ Senast vid 30-40 års ålder är det dags att börja pensionsspara privat.

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank:

■ Ju sämre pension du tror att du kommer att få, desto viktigare är det att börja spara så tidigt som möjligt.

■ Var inte rädd för att välja prisvärda aktiefonder eller aktier om det är minst sju år kvar till dess att du ska gå i pension.

■ Är det 10-15 år kvar till du går i pension kan du lägga hela pensionssparandet i aktier.


Jämför dina försäkringsvillkor
Foto: Tomas Leprince

FÖRSÄKRINGARNA

Maria Landeborn, sparekonom på Skandia:

■ Kolla att du är med i a-kassan så att du har ett grundskydd och överväg att teckna en inkomstförsäkring.

■ Fackförbunden har ofta rabatterade inkomstförsäkringar.

■ Jämför dina försäkringsvillkor och avgifter på olika sajter.

■ Samlar du alla försäkringar på ett och samma ställe får du ofta rabatt.

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank:

■ Om du betalar försäkringarna via autogiro, be att få åtminstone årsbeskedet hemskickat med vanlig post så att du får en överblick om premierna gått upp, eller skriv emellanåt ut e-fakturor.

■ Många orkar inte byta försäkringsbolag när premierna höjs, men du kan spara stora pengar och få bättre villkor på att jämföra exempelvis bil-, mc- och sjukförsäkringar hos olika bolag.

■ Förvissa dig om att du är rätt försäkrad. Många är under-, dubbel- eller överförsäkrade.


Avvara en digitaltjänst.

DE LÖPANDE UTGIFTERNA

Maria Landeborn, sparekonom på Skandia:

■ Fundera över om du använder alla digitala tjänster som HBO, Netflix och Spotify som du betalar hundralappar för varje månad. Försök vara utan en eller ett par av tjänsterna i 4-6 månader och utvärdera sedan om du vill ha dem igen.

■ Att äta ute fem gånger i veckan blir väldigt dyrt. Matlåda sparar mycket pengar.

■ Testa att föra kassabok åtminstone i januari och februari och få upp ögonen för hur mycket pengar du lägger på exempelvis kläder, kaffe och rökning/snusning.

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank:

■ Spara först, handla sedan, åtminstone när det gäller ren konsumtion. Det är surt att låna pengar till en Thailandsresa och sedan betala av på något som du inte har kvar.

■ Planera de stora inköpen och undvik så många småutgifter som möjligt. Att köpa en caffelatte om dagen eller Big Mac i veckan blir stora pengar på ett år.

■ Om suget att få omedelbar behovstillfredsställelse sätter in: Titta på vad totalkostnaden blir om du ska köpa tv:n direkt, på avbetalning.

Annons: