Foto: OKSANA BRATANOVAFoto: OKSANA BRATANOVA
 Foto: OKSANA BRATANOVA

Så får du ditt barn att bli ett ekonomiproffs

Publicerad

Månadspeng eller inte månadspeng – det är frågan.

Som förälder kan det ibland vara svårt att beta hur man ska lära sitt barn om pengars värde.

Det är något som finansproffset Beth Kobliner vill ändra på, skriver Reuters.

Ekonomijournalisten Beth Kobliner har tidigare suttit i USA:s förre president Barack Obamas ekonomirådgivande nämnd och hon har skrivit flera böcker. Hennes senaste bok handlar om hur man som förälder ska uppfostra sitt barn för att det ska få god hand om pengar. För Reuters berättar hon nu om sina bästa tips.

Det är inte alltid lätt att veta när man ska börja lära sitt barn om pengars värde. Men Beth Kobliner tror att man som förälder måste ta tag i det tidigare än vad de flesta kanske tror.

– När de är tre år så har de redan börjat få en uppfattning om pengar. Se till att åldersanpassa dina lärdomar. Att använda sig av anekdoter är bra, för vi tycker alla om historier. Visa dem siffror med miniräknare på nätet, som visar hur besparingar kan leda till att de en dag har en miljon, säger hon till Reuters.

Tror inte på månadspeng

Beth Koblin tror inte heller att det är månadspengen som är det främsta sättet att lära barnet. Hon anser inte heller att man ska koppla samman pengar med enklare vardagsuppgifter, som att bädda sängen.

– Då betalar du barnet för att göra saker som det borde göra ändå, och så kommer det att börja förhandla med dig hela tiden. Månadspeng börjar ofta som något gott, men sedan är det vanligt att man blir stressad och glömmer bort den. Men vad du än väljer ska du vara konsekvent. Annars skickar det ut fel signal, säger hon till Reuters.

Något man ska hålla sig borta från är att diskutera sin egen lön med sina barn, menar Beth Koblin. Anledningen är att hon tror att barnet ändå inte kan sätta in det i en kontext.

– Gör klart för dig själv hur du ska göra dina ekonomiska prioriteringar, så kommer dina barn att haka på. Att bara ge dem saker kommer inte att göra dem lyckligare, säger hon till Reuters.

Beth Koblins bästa tips på hur du ska prata ekonomi med ditt barn

• Börja prata om ekonomi i en tidig ålder.

• Försök berätta om pengar och sparande på barnens nivå. Kan du göra det till en saga?

• Berätta inte om din egen lön för barnet.

• Koppla inte månadspengen till enkla, vardagliga sysslor. Barnet ska kunna göra sådant utan att kräva betalning.

• Försök att ordna upp dina egna finanser, så att barnet kan se hur det görs.

Källa: Beth Koblin/Reuters

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen