Magdalena Andersson budgetförslag om höjning av ISK-skatten väcker känslor. Foto: VILHELM STOKSTAD/TTMagdalena Andersson budgetförslag om höjning av ISK-skatten väcker känslor. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT
Magdalena Andersson budgetförslag om höjning av ISK-skatten väcker känslor. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT
Ulla Andersson (V) försvarar skatten med hänvisning att den enbart drabbar rika. Foto: JENS L'ESTRADEUlla Andersson (V) försvarar skatten med hänvisning att den enbart drabbar rika. Foto: JENS L'ESTRADE
Ulla Andersson (V) försvarar skatten med hänvisning att den enbart drabbar rika. Foto: JENS L'ESTRADE
”Det är många vänsterpartister och folk med låga inkomster som har chans att spara i ISK”, säger sparekonomen Claes Hemberg som startat uppropet ”Rör inte mitt ISK” på Twitter. Foto: Expressen TV”Det är många vänsterpartister och folk med låga inkomster som har chans att spara i ISK”, säger sparekonomen Claes Hemberg som startat uppropet ”Rör inte mitt ISK” på Twitter. Foto: Expressen TV
”Det är många vänsterpartister och folk med låga inkomster som har chans att spara i ISK”, säger sparekonomen Claes Hemberg som startat uppropet ”Rör inte mitt ISK” på Twitter. Foto: Expressen TV

Raseri och uppror mot regeringens nya skatter

Publicerad

Upp mot två miljoner svenska sparare får betala om regeringen fogar sig efter Vänsterpartiets krav på höjd ISK-skatt.

– Det är ren och skär partipolitik som drabbar vanligt folk och det sänder ut obehagskänslor, säger sparekonomen Claes Hemberg som startat upproret ”Rör inte mitt ISK”.

Namnunderskrifterna vällde in under måndagen.

 Regeringens och Vänsterpartiets budgetförslag om höjd beskattning av sparande på investeringssparkonto (ISK) kan träda i kraft 1 januari 2018 och väcker starka känslor bland ekonomer och ”Svensson-sparare”.

• Bakgrunden är denna:

Svenskarna sparade för lite och politikerna ville tillsammans med banksektorn skapa ett konto där det blev enkelt och smidigt att samla hela sitt sparande.

För drygt fem år sedan, i januari 2012, började man styra in svenskarnas sparande till  investeringssparkonton (ISK) samtidigt som andra former av pensionssparande skrotades eller blev ofördelaktiga.

 

LÄS MER: Så fungerar ett investeringssparkonto (ISK)

I dag är 1,8 miljoner svenskar ISK-användare (med 2,3 miljoner konton) där man kan sätta undan pengar med givna förutsättningar och en bestämd skattesats i vad som i dag kan kallas en folksparform.

Och siffran bara växer.

Men nu kan villkoren ändras i form av att skatterna höjs.

”Oroligt för spararna”

Inte en våldsam höjning, det är själva symbolvärdet som fått många att reagera.

– Det bli genast oroligt för spararna. Det är som ett att byta från höger- till vänstertrafik och sen köra i mitten, säger Claes Hemberg sparekonom på Avanza.

Han ger en bild av ISK-konton som ”Svensson-konton”, där vanligt folk som stoppar in sitt sparande. Man behöver inte spekulera och man vet man har.

– Det är en viktig signalfråga när man går in och petar just i den här sparformen. Det skapar ett obehag för man vet inte vad som kan hända härnäst, säger Hemberg.

Många skriver på upproret

Det paradoxala med skatteförslaget, enligt Hemberg, är det slår helt fel.

– Det är många vänsterpartister och folk med låga inkomster som har chans att spara i ISK. Tittar man på statistiken är det medelinkomsttagare bland spararna, säger Hemberg som svar på Ulla Anderssons (ekonomiskpolitisk talesperson för V) uttalande om att reformen ”riktas mot den tiondel av befolkningen som har högst inkomster”.

För att protestera och synliggöra skattemotståndet har Claes Hemberg dragit i gång kampanjen ”Rör inte mitt ISK” på Twitter.

 

 

Protesten rullades ut strax efter nio på måndagen och kring lunch hade drygt tusen svenskar skrivit på namnlistan.

Även den 71 000 medlemmar stora Facebook-gruppen ”Economista – Kvinner som gillar aktier och privatekonomi” har ställt sig bakom uppropet.

 

 

Vilket möjligen är en tvist på Ulla Anderssons (V) uttalande om att ”majoriteten som drabbas är män”.

”För oss vanliga småsparare”

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, påpekar att om budgetförslaget drivs igenom innebär det den andra skattehöjningen på det här kontot.

 

”Man skickar ut signaler att man beskattar sparande när det behövs att vi sparar mer”, säger Joakim Bornold, Nordnet.

 

– Det skapar osäkerhet när spelreglerna ändras hela tiden. Man skickar ut signaler att man beskattar sparande när det behövs att vi sparar mer. Och signalvärdet är viktigt, säger Bornold som anser det märkligt att regeringen gått med på detta när det finns ett utrymme på 40 miljarder i budgeten.

– ISK är för oss vanliga småsparare, säger han.

”Skatten känns orättvis”

Flera oroliga och uppretade läsare hörde av sig till Dina Pengar på måndagen.

– Jag är förtidspensionär och kommer att få en låg pension när jag fyller 65. Jag har gnetat och sparat i alla år för att dryga ut pensionen när den dagen kommer, säger en 56-årig man i Mellansverige och fortsätter:

– Jag får ut 8 500 i månaden men sparar ändå. Jag kommer att få 7 000 att leva på när jag går i pension och nu vill de ta ut extra skatt på det jag sparat, säger han.

– Det känns orättvist.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen