Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Proffsens tips för dina sparpengar efter brexit

Jens Magnusson, privatekonom på SEB, Johanna Kull, sparanalytiker på Avanza och Christina Söderberg, sparekonom på Compricer. – Är det till semesterresan eller ny lägenhet inom ett år, då finns det egentligen inget alternativ till sparkonto, säger Johanna Kull ger sina bästa tips.
Investeringar i aktier bör inte göras med pengar som behövs de närmaste två åren, är experterna överens om Foto: / SHUTTERSTOCK

Börsen skakar i brexitfrossa under måndagen, och oroliga småsparare stirrar på sina krympande placeringar.

Proffsen ger dock både tröst och handfasta råd kring hur du ska få ut max av ditt sparande.

– Vid enskilda dagar där börsen har fallit mer än 6 procent har börsen återhämtat sig inom en månad i mer än hälften av fallen, säger Johanna Kull, sparanalytiker på Avanza.

Fyra frågor och svar

Ska jag ha kvar pengarna på börsen?

Pengar du behöver inom två år ska du inte riskera på börsen, utan ha på en säkrare plats.

– Vår statistik visar att det är de som har ett kontinuerligt sparande som har bäst tillväxt, säger Avanzas sparanalytiker Johanna Kull.

Ska jag sälja?

Sälj inte allt på en gång, sprid ut försäljningarna över flera dagar.

– De pengar man behöver inom snar framtid ska inte vara på börsen, Pension och långsiktigt sparande ska vara kvar på börsen, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

Är det köpläge?

Statistiken visar att den som regelbundet sparar på börsen får bäst utväxling.

– All historik visar att det är väldigt svårt för proffsen att tajma marknader, och det är näst intill omöjligt för den vanliga spararen. Slutsatsen måste vara att det är ingen bra taktik, säger Jens Magnusson.

Var ska jag placera pengarna säkert?

Hitta ett sparkonto, men undvik storbankerna, som ger nollränta. Hitta en nischbank, men försäkra dig om att du omfattas av den statliga insättningsgarantin.

– Man ska inte ha pengarna hos storbankerna, men det är extra viktigt nu när finansmarknaden skakas lite att man har insättningsgaranti, säger Christina Söderberg.

Börsskärmarna lyser blodrött på måndagen, med nedgångar kring 7 procent på Stockholmsbörsen.

Men drabbas inte av panik och dumpa allt på en gång, vädjar proffsen.

– Försök att köpa och sälja vid flera olika tillfällen. Då minskar du risken för att du ska sälja på botten och köpa på toppen. Men ha lite uppsikt över courtaget så att det inte blir för många små order, säger Johanna Kull, sparanalytiker på Avanza.

"Inte stirra sig blind"

Jens Magnusson, privatekonom på SEB, betonar vikten av att hålla fast vid sina sparplaner.

– Det som är svårt nu som småsparare är att inte stirra sig blind på den här förlusten man just gjort i sina aktier, och sedan anpassa strategin efter det, säger Jens Magnusson.

Det viktigaste är att vara klar över om det är rätt pengar man har på börsen. Investeringar i aktier bör inte göras med pengar som behövs de närmaste två åren, är experterna överens om.

 

LÄS OCKSÅ: Politiska strider gör det svårt för sparare

 

– De pengar man behöver inom snar framtid ska inte vara på börsen, Pension och långsiktigt sparande ska vara kvar på börsen, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

– Är det till semesterresan eller ny lägenhet inom ett år, då finns det egentligen inget alternativ till sparkonto, säger Johanna Kull.

Således landar man i det klassiska rådet att ”ha is i magen” och ”sitta still i båten”.

– Är jag beredd på att det kan vara fortsatt stökigt och jag sparar på lång horisont, då behöver man inte göra så mycket, säger Jens Magnusson.

De är vinnarna bland spararna

Historien talar i stället för den som sparar regelbundet.

– Vår statistik visar att det är de som har ett kontinuerligt sparande som har bäst tillväxt, säger Johanna Kull.

Jens Magnusson tror heller inte att det är någon idé att försöka pricka det exakt optimala köpläget.

– All historik visar att det är väldigt svårt för proffsen att tajma marknader, och det är näst intill omöjligt för den vanliga spararen. Slutsatsen måste vara att det är ingen bra taktik, säger Jens Magnusson.

 

LÄS OCKSÅ: Finansministerns oro efter brexit

 

Däremot, säger Christina Söderberg, kan man använda måndagens ras för månadens insättning.

– Om man månadssparar kan man passa på i dag och göra månadens köp, säger Christina Söderberg.

Lika svårt som att pricka tidpunkten för aktieköp är att välja rätt aktier. Johanna Kull tror dock på en bransch.

– Det är rimligt att tro att vi kommer ha låg ränta under en längre period, och då tillhör fastighetsaktierna vinnarna, säger Johanna Kull.

Generellt är det dock smartare att sprida riskerna till börsen som helhet.

– Jag tycker inte att småsparare som inte är jätteintresserade ska köpa separata aktier. Ofta köper man för få eller vid fel tidpunkt. Jag tycker man ska globala billiga indexfonder, säger Christina Söderberg.

Så sprider du riskerna

Vill man ändå leta enskilda bolag gäller det att sätta ihop en varierad portfölj.

– Grunden är att ha minst tio aktier i minst fem olika branscher. Då får du ju en bra riskspridning, säger Johanna Kull.

För den som inte vill få sin nattsömn förstörd är egentligen ett sparkonto enda alternativet.

– Då kan man antingen ha det på skattekontot fram till nyår, som ger 0,8 procents ränta. Annars ska man välja någon av nischbankerna, som betalar 0,7–0,8 procent. Man ska inte ha pengarna hos storbankerna, men det är extra viktigt nu när finansmarknaden skakas lite att man har insättningsgaranti, säger Christina Söderberg.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!