Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så räddar du ditt sparande

Binder du pengarna i fem år får du ändå inte bättre ränta än cirka 1,3 procent hos storbankerna.Foto: COLOURBOX
"Hitta bra parkeringsplatser för pengarna, eller amortera", tipsar den privatekonomiska experten Annika Creutzer.
Vågar du satsa i aktier - den placering som utklassat alla andra de senaste åren. Foto: COLOURBOX
Med dagens låga räntor kan det tyckas tråkigt att amortera, men kan vara ett bra sparalternativ.Foto: COLOURBOX

När börsläget ser allt mer nattsvart ut vill många hitta en annan, tryggare, placering för sina surt ihopsparade slantar.

– Hitta bra parkeringsplatser för pengarna, eller amortera, tipsar den privatekonomiska experten Annika Creutzer.

Börsen rasar allt djupare på måndagen, och småspararna har sålt aktier i rekordtakt. Normalt flyr då spararna till räntefonder, som visserligen ger sämre teoretisk avkastning men åtminstone är säkrare.

Sverige har dock trampat djup ned i lågränteträsket, och stövlarna sitter stadigt fast i leran. Först 2017 räknar Riksbanken med att styrräntan ens kommer att vara på plus igen. Visserligen är det mumma för alla bolånetagare, men vägen från dagens tillstånd till en ränta värd namnet på sparkontot är mycket lång.

Ändå är det där man ska sätta pengarna, åtminstone på kort sikt, enligt Annika Creutzer, oberoende privatekonomisk expert.

– Hitta en billig räntefond och parkera pengarna på. Det finns också ju en del bra sparkonton hos nischbanker, säger hon.

"Sätt in pengarna på ett konto"

De sparkonton som inte omfattas av statlig insättningsgaranti frestar. Staten garanterar insatta medel upp till 100.000 euro (motsvarande drygt 930.000 kronor) på en bank. Men flera lånebolag, som i ena änden lånar ut till exempelvis sms- och billån, lockar i andra änden med överlägsna räntevillkor – över 5 procent jämfört med bankernas noll. Det viktiga är att förstå att om företagen går omkull är pengarna borta. Det är därför inget av bolagen får ta emot mer än 50.000 kronor per sparare. Annika Creutzer avråder bestämt från placeringen.

– Det är viktigt att bara välja konton med statlig insättningsgaranti, säger Annika Creutzer.

– Ta en paus och sätt in pengarna på ett konto, även om det är dålig avkastning, säger även SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

"Sprid riskerna"

Han tycker att den som sparar på lite längre sikt ändå ska in på börsen igen, men absolut inte riskera pengar som snart ska komma till användning.

– Lärdomen från det här är att det är viktigare än någonsin att veta om det är pengar du vill ta en risk med. Är det så får du uthärda de här perioderna. Om du nu bestämmer dig för att faktiskt ta den risk som det innebär att spara i aktier – och det tycker jag är väl motiverat på längre sikt – är lärdomen att inte ha en för koncentrerad portfölj utan sprida riskerna.

Därför styrs pengarna till börserna

Ända sedan 2010 har centralbankerna dumpat styrräntorna och pumpat ut pengar i systemen för att få fart på tillväxten. Det har gjort att nästan alla räntebärande placeringar gett minimal avkastning, vilket i sin tur styrt pengarna mot börserna. Det, mer än ökande vinster och smartare företagande, är den viktigaste anledningen till att Stockholmsbörsen steg med nästan 12 procent förra året.

I dag är det ingen svensk bank som ger ränta på ditt löne- eller transaktionskonto, eller kortare spar- och placeringskonton. Binder du pengarna i fem år får du ändå inte bättre ränta än cirka 1,3 procent hos storbankerna.

För den som har pengar över går det att se dagens aktiekurser som ett köptillfälle.

Marknaden erbjuder ett otal aktiefonder, inriktade både på olika sektorer och marknader. Problemet med aktiefonder är att det dels inte går att säga så mycket om framtiden utifrån historien, dels att fondbolaget ska ha sin provision oavsett upp- eller nedgång.

Ett sätt att smaka på börssötman och sprida risken är att köpa en indexfond, som inte lägger alla ägg i samma korg. Men även här ska fondbolaget ha sitt.

För den fege

För ett par år sedan var det en god affär att direktinvestera i företagsobligationer, alltså att låna ut pengar direkt till välskötta företag. Men nu lånar även de så billigt på den internationella kapitalmarknaden att sparformen inte är så attraktiv.

Annika Creutzer föreslår en något oväntad sparform.

– En säker och bra sparform är amortering på sitt bostadslån. Om du amorterar mer än vad bostaden slits är det ett jättebra sparande, även till pension, säger hon.

Särskilt nu när räntan är så låg kostar lånen minimalt, och en tusenlapp i månaden kan upplevas som närmast poänglös på ett lån på två miljoner. Men att tro att dagens räntenivåer består för evigt är inte realistiskt, och då kan 60.000 hit eller dit spela stor roll för din månadskostnad.

Annons: