Maria Landeborn, sparekonom hos Skandia. Foto: SkandiaMaria Landeborn, sparekonom hos Skandia. Foto: Skandia
Maria Landeborn, sparekonom hos Skandia. Foto: Skandia
Ane Uggla tog över den danska rederijätten Maersk år 2012. Förra året tjänade hon 134 miljoner kronor. Med den summan hamnar hon på nummer två i hela Sverige. Den som tjänade mest i Sverige förra året var spelentreprenörer Patrick Söderlund, som hade en årsinkomst på drygt 155 miljoner kronor.Ane Uggla tog över den danska rederijätten Maersk år 2012. Förra året tjänade hon 134 miljoner kronor. Med den summan hamnar hon på nummer två i hela Sverige. Den som tjänade mest i Sverige förra året var spelentreprenörer Patrick Söderlund, som hade en årsinkomst på drygt 155 miljoner kronor.
Ane Uggla tog över den danska rederijätten Maersk år 2012. Förra året tjänade hon 134 miljoner kronor. Med den summan hamnar hon på nummer två i hela Sverige. Den som tjänade mest i Sverige förra året var spelentreprenörer Patrick Söderlund, som hade en årsinkomst på drygt 155 miljoner kronor.
Spotify-grundaren Daniel Ek tjänade 37,7 miljoner kronor förra året. Det gör att han hamnar på plats nummer 11, över de som tjänar mest i Sverige. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSONSpotify-grundaren Daniel Ek tjänade 37,7 miljoner kronor förra året. Det gör att han hamnar på plats nummer 11, över de som tjänar mest i Sverige. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Spotify-grundaren Daniel Ek tjänade 37,7 miljoner kronor förra året. Det gör att han hamnar på plats nummer 11, över de som tjänar mest i Sverige.  Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

De tjänar bäst – i din kommun

Publicerad

Här är personerna, kommun för kommun, som toppar löneligan där du bor. 

Och miljoninkomsterna kan sällan förklaras med en vanlig grundlön. 

– De som ligger högst brukar ha en bra nivå på grundlönen men även en möjlighet att få bonus, säger Maria Landeborn, sparekonom hos Skandia. 

Expressen kan presentera färsk statistik på högsta fastställda förvärvsinkomsterna i landets kommuner och i storstädernas församlingar. 

Det handlar om nivåer en bra bit över de drygt 390 000 kronor som genomsnittsvensken tjänade i snitt under förra året. 

 

LÄS MER: Pensionsspara tidigt – här är bästa råden

 

De som hamnar i lönetoppen har ofta bonusavtal

Det är bara inom vissa yrkeskategorier som det finns möjlighet att nå toppen i löneligan. 

– Det som brukar krävas för att komma upp i inkomster på några miljoner kronor om året brukar vara att ens lön är kopplad till prestationen. Det är få människor som har en grundlön som är så hög, säger Maria Landeborn, sparekonom hos Skandia. 

Även inkomsthöjningar i mångmiljonklassen brukar vara kopplade till prestation. 

– Dels kan det vara kopplat till bonusar. Dels kan det också handla om att personerna varit borta från tjänst i något år, till exempel på grund av föräldraledighet eller av någon annan anledning inte varit på sin normala tjänst. och sedan kommer de tillbaka och får full lön eller till och med bonus. 

 

LÄS MER: Prisraset på bostadsrätter fortsätter - faller mer än statstiken visar

 

Att driva lönsamt företag kan vara framgångsrecept

Vilka råd har du till människor som vill öka sin inkomst? 

– Den ena delen handlar om utbildning. Till exempel jurister, ingenjörer, ekonomer har ju normalt sett ändå en bra nivå på sina grundlöner. Men ska man upp i riktigt höga löner så handlar det ofta om att man behöver möjlighet att antingen få bonus, eller att man driver ett eget företag som är väldigt lönsamt. Och möjlighet att få bonus är ofta kopplat till olika säljtjänster, säger Maria Landeborn. 

 

LÄS OCKSÅ: Ulla lever på 10 000 i månaden

 

Däremot så är bankvärlden inte längre ett bra alternativ för den som eftersträvar guldkantade bonusavtal. 

– Tittar man på finansbranschen nu för tiden, om man jobbar inom bank eller försäkringsbolag så är det egentligen inte några bonusar kvar. Utan vissa branscher har ju reglerats. 

De tjänar mest i Sverige:

Patrick Söderlund, 44, Ekerö: 155 540 400 kronor

Ane Uggla, 69, Stockholm: 134 574 900 kronor

Gustav Söderström, 41, Ekerö: 66 983 500 kronor

Claes Dahlbäck, 70, Strängnäs: 60 909 000 kronor

Peter Sterky, 44, Stockholm: 54 606 100 kronor

Carl Peder Ramel, 61, Stockholm: 48 423 300 kronor

Mikael Krantz, 41, Stockholm: 44 534 300 kronor

Sven Hans Martin Lorentzon, 48, Stockholm: 44 146 400 kronor

Alex Ming Norström, 41, Stockholm: 42 100 800 kronor

Bengt Seger, 59, Malmö: 39 114 800 kronor

Daniel Georg Ek, 34 Stockholm: 37 777 100 kronor

Göran Åke Thorstensson, 71, Stockholm: 36 346 300 kronor

Leif Östling, 72, Stockholm: 36 285 600 kronor

Hans Vestberg, 52, Danderyd: 36 040 400 kronor

Per Hillström, 54, Stockholm: 36 040 400 kronor

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen