Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är 16 knep som sänker din skatt

Johanna Kull är sparanalytiker på Avanza. Foto: Dan Coleman / AVANZA
Har man gjort både vinst och förlust på börsen kan man kvitta vinsten mot förlusten när man säljer – i så fall kan man göra avdrag för hela förlusten.Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Med bara några veckor kvar av året är det hög tid att se över ekonomin och göra rätt val inför deklarationen.

Här är knepen för att slippa betala för mycket skatt.

För snart ett år sedan, vid årsskiftet, togs möjligheten att pensionsspara med avdrag bort. Många aktörer har tagit bort möjligheten – men fortfarande är det många som använder sig av den formen av sparande, enligt Privata affärer.

– Stoppa det bums, säger Johanna Kull, sparanalytiker på Avanza.

På den här typen av sparande betalar man skatt både i samband med löneutbetalningen och när pensionen betalas ut.

– Du blir dubbelbeskattad helt enkelt, säger Johanna Kull

Räntan på skattekontot tas bort

Den 1 januari 2017 tas räntan på skattekontot bort. Att ha pengar liggande på kontot ger alltså inget extra tillskott.

– Den genvägen tas bort, säger Johanna Kull.

 

LÄS ÄVEN: Nya regler – 300 000 pensionärer förlorare

 

För sparande i aktier och fonder rekommenderar Johanna Kull ett ISK-konto som schablonbeskattas.

– Då betalar du lite skatt varje år, men det är anpassat för allt börssparande. Men då är pengarna skattade och klara den dagen du ska ta ut dem.

Har man fonder och aktier på andra konton lönar det sig att flytta över sparandet till ett ISK-konto.

– Sparar du länge är det förmånligt att flytta över till ISK, då kan du välja billigare och bättre fonder. Det ger också en större frihet, eftersom man kan byta hur mycket som helst.

Kapitalförsäkring bättre för utländska aktier

ISK-kontot är förmånligt för svenska aktier – men för den som äger utländska aktier är kapitalförsäkring ett bättre val.

– Det är lättare att få tillbaka den utländska källskatten.

Källskatt dras på utdelningar från utländska aktier och betalas till ursprungslandet. Med en kapitalförsäkring står försäkringsbolaget som aktieägare och kan begära avräkning för källskatten – och den som sparar får tillbaka skatten inom ett par år.

– Det här är speciellt viktigt om du har bolån, säger Johanna Kull.

Har man gjort både vinst och förlust på börsen kan man kvitta vinsten mot förlusten när man säljer – i så fall kan man göra avdrag för hela förlusten.

Löneväxling, att arbetsgivaren sätter av en större del av lönen till pension, är ett annat sätt att spara.

 

LÄS ÄVEN: Här är kvinnorna som drog in mest pengar

 

– Där ska man vara medveten om att man ska tjäna över 39 800 kronor för att det ska vara förmånligt, säger Johanna Kull.

16 tips för att sänka skatten

1. Investeringssparkonto: Sparande i fonder och aktier är mest förmånligt på ett investeringssparkonto (ISK). Det är på grund av att kontot schablonbeskattas. Du skattar alltså varje år oavsett hur stor vinst eller förlust du haft, i stället för att skatta 30 procent vid försäljning. Skatten blir oftast lägre och du behöver inte skatta när du säljer.

2. Kapitalförsäkring: För utländska aktier är kapitalförsäkringen ett bättre val. Eftersom försäkringsbolaget kan begära avräkning får du tillbaka pengarna inom ett par år. Ur skattesynpunkt är det bäst att sätta in pengar på en kapitalförsäkring i början av året eller i början av juli, medan uttag bör göras i slutet av året.

3. Flytta gammalt pensionssparande: Att pensionsspara med avdrag togs bort vid årsskiftet för alla som har pensionsrätt i anställningen. Det betyder att de som fortfarande har kvar den gamla sparformen beskattas dubbelt, först när lönen betalas ut och sedan när pensionen tas ut. Avsluta den här typen av pensionssparande snarast.

4. Kvitta förlust mot vinst: Den som sålt aktier eller fondandelar med förlust kan dra av 70 procent av förlusten. Har du gjort vinstaffärer kan du kvitta förlusten mot vinsten – då får du avdrag för hela förlusten. Det här gäller inte dig som gör dina fond- och aktieaffärer med ett ISK-konto eller med en kapitalförsäkring.

5. Löneväxling: Arbetsgivaren sätter av en större del av bruttolönen till tjänstepensionen. Men löneavdraget kan göra att andra ersättningar och förmåner blir lägre, därför måste du tjäna över 39 800 kronor för att löneväxlingen ska bli riktigt förmånlig.

6. Pensionsspara i företaget: Om du inte har pensionsrätt i din anställning eller har ett eget företag kan du fortfarande göra avdrag för pensionssparandet. Du får göra avdrag för ett belopp motsvarande 35 procent av inkomsten, men maximalt 443 000 kronor.

7. Betala räntor i december: Räntor på lån och eventuell tomträttsavgift ska vara betald senast 2016 för att vara avdragsgilla i deklarationen som lämnas in nästa år.

8. Hyresinkomster: Om du hyr ut din bostadsrätt eller villa till någon som inte är närstående räknas bostaden som näringsbostads rätt eller näringsfastighet. Inkomsterna ska beskattas enligt reglerna för näringsverksamhet. Du har tre år på dig, en bostad som började hyras ut 2014 börjar inte beskattas som näringsfastighet förrän vid årsskiftet.

9. Fördela låneräntor: Om du har ett gemensamt banklån med en person behöver ni inte dra av hälften var för räntan. Den som betalar in en större del av räntan har rätt att dra av en större del. Berätta för din bank innan årsskiftet hur räntan ska fördelas så förtrycks det på deklarationen.

10. Skifta dödsboet: Ett dödsbo kan inte äga en privatbostad mer än tre år, därefter beskattas boendet enligt reglerna för näringsfastighet. Skifta ut bostaden på delägarna eller sälja den.

11. Skattefri arbetsinkomst: Du kan tjäna upp till 18 738 kronor utan att betala skatt. Men om du tjänar mellan 18 739 och 59 900 kronor betalar du bara pensionsavgiften på sju procent, om din kommunalskatt är 32 kronor. Det är på grund av jobbskatteavdraget.

12. Skattefri kapitalinkomst: En del av kapitalinkomsten är skattebefriad om du har låg arbetsinkomst. Med en kommunalskatt på 32 kronor gäller det om din arbetsinkomst i år är mellan 18 739 och 59 600 kronor. Rent skattemässigt kan det löna sig att sälja fonder och aktier med vinst innan årsskiftet.

13. Omvänd löneväxling: Om du beskattas för förmån av fri bil kan du göra en omvänd löneväxling innan årsskiftet. Då höjer du bruttolönen med motsvarande förmånsvärdet, som du i stället betalar in som nettolön till arbetsgivaren. Förmånsvärdet blir noll kronor, men underlaget för skatt och avgifter är oförändrat.

14. Leasing och moms: Om din arbetsgivare leasar din förmånsbil får företaget göra avdrag med halva momsen. Men det gäller bara om du kör minst 100 mil i tjänsten under året. Håll koll så att du hinner avverka tillräckligt många mil.

15. Omfattande tjänstekörning: Om du kör mycket bil i jobbet med förmånsbilen kan förmånsvärdet sänkas till 75 procent av det fulla värdet. Detta gäller bara om du kör mer än 3000 mil i arbetet under året.

16. Överklaga inom sex år: Upp till sex år efter inkomståret har du rätt att överklaga Skatteverkets beslut. Överklagandetiden för inkomståret 2010, deklarationen som lämnades in i maj 2011, går ut 31 december i år.

Annons: