Experterna: Politiskt kaos inte negativt för ekonomin

Joakim Bornold, Nordnet.
Foto: PRESSBILD NORDNET / NORDNET
Anna Breman, Swedbank.
Foto: PRESSBILD SWEDBANK / SWEDBANK
Stefan Löfven på valnatten.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svensk ekonomi klarar en längre tid av politiskt kaos och inverkan på sparandet blir minimalt.

Det menar experter Dina Pengar pratat med.

– Det fanns en större oro före valet än efter, säger Anna Breman, chefekonom på Swedbank.

– Landet är i så pass bra skick att vi klarar oss utan regering en ganska lång tid, säger Joakim Bornold, privatekonom på Nordnet.

Stockholmsbörsen öppnade utan större dramatik klockan 09.00 i dag.

– Ett politiskt kaos som nu kan innebära ett ekonomiskt lugn. Till skillnad från länder som Italien, där man är i stort behov av reformer, har vi inga stora frågor som behöver tas just nu. Det kommer att rulla på, spelplanen ligger som den ligger och det gillar börsen, säger Joakim Bornold på Nordnet.

En stadig börs innebär att miljoner svenskar sparande och pensionsinvesteringar inte påverkas i negativ riktning.– Alla kommer att behöva förhandla men det kommer inte att bli stora kast i politiken som vid Brexit eller vid Trumps valseger. De valen innebar stora överraskningar som direkt väntades leda till förändring. Det ser vi inte här, säger Bornold.

För börsens, ekonomins och privatsparandets del fanns det scenarier som var betydligt värre än det valresultat vi har i dag.

– Ett väldigt starkt SD, som kanske till och med blivit största parti, hade gett en swexit-diskussion och skapat oro i utlandet.Det vi kan komma att märka, menar Bornold, är att det kommer att vara svårt att få igenom stora reformer vid nästa budget och i synnerhet profilfrågor från valrörelsen.

– Den där extra veckan lär inte införas till exempel. Inte nu i alla fall. Det finns stora risker att vi blir blåsta på en hel del valfläsk, säger Bornold.


LÄS OCKSÅ: Rejäla fallskärmar om regeringen avgår. Lista med  namm och löner på de som berörs 

Anna Breman: Mer oro före valet

Anna Breman, chefekonom på Swedbank, tror inte heller att ekonomin kommer att påverkas nämnvärt av den osäkra politiska situationen landet befinner sig i.

– Det var mer oro inför valet än efter. Valresultatet följde prognoserna. Situationen kunde varit en annan om SD blivit störst eller om partier röstats ut riksdagen, säger Anna Breman.

Hur länge kan Sverige stå utan ny regeringen innan det börjar märkas på ekonomin?

– Länge. Det finns ett stort förtroende för Sveriges offentliga finanser och det kommer att fortgå.

Hur kan en höstbudget komma att se ut?

– Man kommer att fortsätta regera på budgeten som redan ligger, det kommer att bli få nyheter det här året. Och det finns en trygghet i detta ut nationellt perspektiv, säger Anna Breman.


Nordea: Breda lösningar att vänta

Nordea konstaterar vad gäller större områden om energi, försvar och pensioner finns det en lång tradition av breda överenskommelser och detta kommer troligen att fortsätta, och förhoppningsvis utökas till andra områden som integration.

Valresultatet bör heller inte ge någon betydande inverkan på finansmarknaderna, och kronan har under morgonen handlats stabilt mot euron.


Handelsbanken: Ingen större inverkan

Även Handelsbanken noterar att den initiala reaktionen på marknaden varit begränsad.

– Även om det politiska läget troligen kommer att vara osäkert de kommande veckorna, så är det svårt att se att det skulle ha någon större inverkan på finansmarknaderna (kronans volatilitet) eller de närtida makroutsikterna, skriver Handelsbanken.

Risken för en swexit under de kommande fyra är i stort sett obefintlig, konstaterar banken.


LÄS MER: Så slår valresultatet mot din ekonomi 

SEB: M-ledd regering

SEB noterar att nyckeln till vilken regering som kommer att tillträda ligger hos Liberalerna och Centern och de nuvarande regeringspartierna fortsätter att signalera att man är öppna för en blocköverskridande uppgörelse.

– Vår huvudprognos är att en moderatledd regering kommer tillträda så småningom, men osäkerheten är betydande. Valresultatet har inte gett några stora utslag på kronan som har varit stabil under natten efter att ha stärkts betydligt i fredags, skriver SEB.