Annika Winsth, Nordea. Foto: / PRESSBILDAnnika Winsth, Nordea. Foto: / PRESSBILD
Annika Winsth, Nordea. Foto: / PRESSBILD
Cathrine Danin, Swedbank.Cathrine Danin, Swedbank.
Cathrine Danin, Swedbank.

Experter: Så blir vår ekonomi under 2018

Publicerad
Uppdaterad

På onsdagen presenterade storbankerna Nordea och Swedbank sina stora konjunkturprognoser.

Vi frågade bankernas experter om vad vi kan förvänta oss av 2018.

– Riksbanken ligger still under hela 2018 och höjer räntan förrän i början av 2019, säger Annika Winsth på Nordea.

FRÅGA 1: Åt vilket håll ser ni bostadsmarknaden och ränteläget röra sig under 2018?

Annika Winsth, chefsekonom:

– Nordeas bedömning är en stabilisering av bostadspriserna, dvs plus minus fem procent. Utbudet har dämpats något, samtidigt som hushållen har jobb och lånar till låga räntor. Riksbanken ligger still under hela 2018 och höjer räntan förrän i början av 2019. Det talar för fortsatt låga räntor. Det som skulle kunna driva upp bostadsräntorna är om oron för bostadsmarknaden ökar och investerare vill ha bättre betalt för att låna ut till just bostäder.

Cathrine Danin, makroekonom på Swedbank:

– Vi förväntar oss att bostadspriserna i landet som helhet stabiliseras under året och att de i princip är oförändrade sett som ett genomsnitt. Det är dock viktigt att skilja på storstadsregionerna och resten av landet samt på typ av objekt. I storstadsregionerna kan bostadsrätternas priser falla med ytterligare fem procent, det vill säga en nedgång på cirka 10–15 procent från toppen. Vi förväntar oss att botten för dessa inträffar under andra halvåret i år. Småhus utanför storstadsregionerna kan till och med öka i pris under året.

 

LÄS OCKSÅ: Därför höjs räntorna först 2019 

FRÅGA 2: Hur viktigt blir valet 2018 för svensk ekonomi?

Annika Winsth, chefsekonom:

– På kort sikt är skillnaderna små mellan partierna och marknadseffekterna lär bli små. På lång sikt är skillnaderna större och det vore mycket önskvärt att partierna mer tydligt målar upp vad de vill göra för att förbättra förutsättningarna för svensk ekonomi på sikt. Investeringar för framtiden är mycket välkommet, stimulans till konsumtion här och nu betydligt mer tveksamt då ekonomin redan går bra.

Annika Winsth, Nordea: ”Det vore mycket önskvärt att partierna mer tydligt målar upp vad de vill göra för att förbättra förutsättningarna för svensk ekonomi på sikt.”

Cathrine Danin, makroekonom på Swedbank:

– På kort sikt väntas inte valet få någon större efterverkan på finansmarknaden eller den ekonomiska utvecklingen i Sverige. Däremot kan ett komplicerat parlamentariskt läge leda till att viktiga reformer uteblir, något som är viktigt för en långsiktig hållbar tillväxt. Vi tror att valet kommer resultera i svårigheter att bilda en regering där en följd kan bli att man får ge lite till många partier. Detta talar för en stimulerande finanspolitik även 2019 och sett i relation till andra eftervalår kan utgifterna bli större.

 

LÄS MER: ”Bopriserna sjunker under 2018”

3/ Vilka utmaningar finns det att övervinna på arbetsmarknaden?

Annika Winsth, chefsekonom:

– Svensk arbetsmarknad har utvecklats mycket starkt under en längre tid och bristen på arbetskraft är stor inom i stort alla sektorer. En något mer dämpad tillväxt framöver talar dock för att även arbetsmarknaden går in i en lugnare fas och att arbetslösheten stabiliseras på nuvarande nivå. Att investera i utbildning och i de personer som står utanför arbetsmarknaden är en stor möjlighet för framtiden.

Cathrine Danin, Swedbank: ”I det korta perspektivet är utbildning och ökad integrationen en utmaning.”

Cathrine Danin, makroekonom på Swedbank:

– I det korta perspektivet är utbildning och ökad integrationen en utmaning. Därutöver tillkommer att göra arbetsmarknaden mer flexibel. Vi kommer ex. att behöva reformer som främjar vidareutbildning och nyutbildning. I det längre perspektivet är reformer som höjer produktiviteten A&O – inte minst givet de demografiska förändringarna vi står inför.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen