Johanna Kull på Fondbolagens förening tipsar om att göra upp en budget för att se över utgifter och sparande. Foto: PRESSBILD / PHOTO KARL GABORJohanna Kull på Fondbolagens förening tipsar om att göra upp en budget för att se över utgifter och sparande. Foto: PRESSBILD / PHOTO KARL GABOR
Johanna Kull på Fondbolagens förening tipsar om att göra upp en budget för att se över utgifter och sparande. Foto: PRESSBILD / PHOTO KARL GABOR
Nu är det hög tid att ta kontroll över ekonomin för 2018. Foto: Isabell Hjman / TT NYHETSBYRÅNNu är det hög tid att ta kontroll över ekonomin för 2018. Foto: Isabell Hjman / TT NYHETSBYRÅN
Nu är det hög tid att ta kontroll över ekonomin för 2018. Foto: Isabell Hjman / TT NYHETSBYRÅN

Experterna överens – så  sparar du pengar 2018

Publicerad

Nu höjs skatten på ISK.

Men enligt sparekonomen Johanna Kull är ett investeringssparkonto fortfarande den mest förmånliga sparformen.

Här är hennes bästa tips för 2018.

2017 är över och nu råder experterna alla svenskar att blicka framåt och göra upp en budget för 2018.

Och inte minst för sparandet.

– Ta vara på januari och nystartskänslan och se över ditt sparande, säger Johanna Kull, sparekonom på Fondbolagens förening.

 

LÄS MER: 13 smarta tips för att sänka din skatt 

 

Det rör allt: aktier och fonder, premiepension, räntesparande.

– Balansen mellan börs och ränta har förmodligen förändrats eftersom börsen gick starkt under 2017. Den har växt snabbare än räntesparandet så se över om du har rätt pengar på rätt plats, säger Johanna Kull.

Sparekonom: ISK bästa valet

För att få fram hur mycket pengar du kan lägga på regelbundet sparande är det viktigt att göra upp en budget för året.

 

LÄS OCKSÅ: Guide: allt du behöver veta om ISK

 

– Se över dina fasta och rörliga utgifter och ta kontroll över din ekonomi. Fundera igenom hur mycket du behöver spara för att nå dina mål, så att du har en tydlig plan, säger Johanna Kull.

Hon säger att det långsiktiga sparandet på sikt växer bäst på börsen. Och då är ett investeringssparkonto en förmånlig lösning – trots höjd skatt från och med årsskiftet.

 

LÄS MER: Drev genom kritiserad höjning av ISK-skatten 

 

– ISK är sannolikt det bästa valet för dina aktier och fonder och för många blandfonder. Men var medveten om att skatten höjs något, säger Kull.

Det handlar om cirka 75 kronor mer i skatt på ett sparkapital på 100 000 kronor.

Enligt sparekonomen måste man samtidigt vara bekväm i sitt sparande – och inte ta för höga risker.

– Skulle du klara en börsnedgång på 20-30 procent utan att få ont i magen eller behöver du ändra dina vanor?

Lättare spara hållbart

Förutom höjd skatt på ISK finns ytterligare en nyhet för småspararna:

Från årsskiftet gäller nya krav på hållbarhetsinformation för fonder – en positiv nyhet för alla medvetna sparare.

 

LÄS MER: Här är Sveriges första Svanen-märkta fonder 

 

– Fondbolag måste för varje fond redovisa vilka hållbarhetsaspekter de beaktar i förvaltningen. Det ska göra det lättare att jämföra fonder ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Johanna Kull.

Hon tipsar samtidigt om att ta höjd för högre bolåneränta under 2018.

För den som vill lära sig mer om fonder och sparande har bland annat Fondkollen, Morningstar och Pensionsmyndigheten bra information. Det går även vända sig till bankerna för rådgivning.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen