I sex-sjuårsåldern börjar många föräldrar att ge sina barn en fast peng som de själva bestämmer vad de ska göra med i syfte att de ska lära sig pengars värde. Foto: Lev DolgachovI sex-sjuårsåldern börjar många föräldrar att ge sina barn en fast peng som de själva bestämmer vad de ska göra med i syfte att de ska lära sig pengars värde. Foto: Lev Dolgachov
I sex-sjuårsåldern börjar många föräldrar att ge sina barn en fast peng som de själva bestämmer vad de ska göra med i syfte att de ska lära sig pengars värde.  Foto: Lev Dolgachov
Hur mycket man väljer att ge till sina barn beror bland annat på vad den ska räcka till, hur gammalt barnet är och hur familjens situation ser ut. Foto: COLOURBOXHur mycket man väljer att ge till sina barn beror bland annat på vad den ska räcka till, hur gammalt barnet är och hur familjens situation ser ut. Foto: COLOURBOX
Hur mycket man väljer att ge till sina barn beror bland annat på vad den ska räcka till, hur gammalt barnet är och hur familjens situation ser ut. Foto: COLOURBOX
I takt med att fler köp görs med kort kan ett bra alternativ vara att ge barnen pengen insatt på ett konto säger budgetrådgivare Bodil Hallin till Dina Pengar. Foto: Lars LydigI takt med att fler köp görs med kort kan ett bra alternativ vara att ge barnen pengen insatt på ett konto säger budgetrådgivare Bodil Hallin till Dina Pengar. Foto: Lars Lydig
I takt med att fler köp görs med kort kan ett bra alternativ vara att ge barnen pengen insatt på ett konto säger budgetrådgivare Bodil Hallin till Dina Pengar. Foto: Lars Lydig

Experten: Så hjälper du barnen att spara

Publicerad

När barnen börjar lära sig att räkna och intressera sig för siffror inför många föräldrar veckopeng.

I takt med att fler köp görs med kort kan ett bra alternativ vara att ge barnen pengen insatt på ett konto säger budgetrådgivare Bodil Hallin till Dina Pengar.

– Med konto kan man prata om pengarna på ett helt annat sätt än om man ger kontanter, säger hon.

I sex-sjuårsåldern börjar många föräldrar att ge sina barn en fast peng som de själva bestämmer vad de ska göra med i syfte att de ska lära sig pengars värde. Enligt budgetrådgivare Bodil Hallin är det ett bra sätt för barnen att förstå att det inte finns pengar i överflöd.

- Märker man att barn är intresserad och frågar om pengars värde så kan man börja tidigare, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Klara ekonomin med månadsbudget

Öka successivt

Hur mycket man väljer att ge till sina barn beror bland annat på vad den ska räcka till, hur gammalt barnet är och hur familjens situation ser ut. Enligt siffror till Nordea får ungefär hälften av alla barn i Sverige en veckopeng eller månadspeng.

- 20 kronor är en bra summa att börja med – det räcker till godis och så kan bli lite växel över, säger Bodil Hallin till Dina Pengar.

Det är viktigt att man i familjen kommer överrens om vad pengarna ska räcka till – ju äldre barn desto mer pengar och ju mer pengar desto större ansvar. Att olika familjer befinner sig i olika situationer är inget man ska vara rädd att prata med barnen om.

- Ta det steg för steg. Prata om veckopengen en gång om året och höj summan – gärna mer än vad barnen hade tänkt sig. Öka på ansvaret samtidigt, säger Bodil Hallin.

 

LÄS OCKSÅ: Så maxar du föräldrapenningen

Vad ska pengen räcka till?

Samtidigt som man ökar beloppet är det bra att familjen går igenom vad pengen ska räcka till och att det kan ta tid att spara. Först kanske pengen ska räcka till godis eller någon litet, sedan större leksaker och när barnen blir äldre kanske även mobilen. När barnen vill handla egna kläder då lägger man på det. Om barnet sparar till något större som ett dataspel eller en legosats, då kan de också behöva stöd och pepp. Ett sätt att snabba på sparandet kan vara att erbjuda barnen att göra någon motprestation som att städa, diska eller gå ut med hunden, säger Bodil Hallin.

- Man får förklara att man inte kan köpa allt på en gång. Att vissa saker faktiskt är dyrare och att man måste spara. Sedan kan man också omvandla det till något som barnen förstår. Att en resa till Liseberg är lördagsgodis ända fram till jul. Man kan omvandla det till något som barnen kan greppa.

Det långsiktiga sparandet till körkort eller lägenhet kan det däremot vara bra att hålla utanför barnens egna pengar, tycker Hallin.

Månadspeng - genomsnittlig ålder och belopp:

7 år: 90 kronor

8 år: 100 kronor

9 år: 110 kronor

10 år: 130 kronor

11 år: 170 kronor

12 år: 200 kronor

13 år: 300 kronor

14 år: 350 kronor

15 år: 500 kronor

16 år: 1000 kronor

17 år: 1050 kronor

18 år: 1050 kronor

19 år: 1050 kronor

Källa Swedbank

 

 

LÄS OCKSÅ: Två av tre tvååringar använder internet

Kort eller konto?

Användningen av kontanter minskar snabbt och många känner nog igen sig i att de ofta inte har fysiska pengar hemma. Ett bra alternativ är då att ge barnen pengen på ett konto.

- Jag tycke det är viktigt att man lär barn både kontanter och kort. Jag är positiv till att ge barn kort så tidigt som möjligt. Den allra första veckopengen blir i kontanter. Där kan det vara bra med en veckopengsapp så att man verkligen kommer ihåg att betala, säger Bodil Hallin.

En av fördelarna med det är att det ger en överskådlighet och familjen kan tillsammans prata om det.

- Den stora fördelen med kort och konto är att det är jättelätt att se vad pengarna har använts till. Titta på kontot och prata om det var något du hellre hade velat göra för pengarna och hur ska du göra för att kunna göra det nästa månad. Med konto kan man prata om pengarna på ett helt annat sätt än om man ger kontanter, säger Bodil Hallin.

 

LÄS OCKSÅ: Så sparar du pengar i jul

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen