Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Emma-Lou sparade ihop Disneyland-resa

Emma-Lou Pesonen med maken Simo och barnen Josua, 6, och Zacharias, 9.
Foto: Thomas Engstrom
Emma-Lou handlar i flera olika mataffärer för att kunna tjäna in pengar på sopecialerbjudanden.
Foto: Hans Desser

Hemmagjord barnmat, försäljning av urvuxna kläder och noggranna genomgångar av extraerbjudanden.

Trebarnsföräldern Emma-Lou Pesonen vardagssparar där hon kan.

– Jag lägger hellre pengarna på att resa med familjen, säger hon.

Det var när Emma-Lou Pesonen, 31, var föräldraledig med sitt första barn, för nio år sedan, som hon började utforma kreativa lösningar för att spara pengar i vardagen.

– Jag hade inte hunnit jobba, så jag hade den lägsta föräldrapenningen. Jag ville kunna ha lite pengar att röra mig med, så jag började att handla prylar och kläder på second hand och sälja det som blev barnen växte ur, säger hon.

Går i flera butiker

I dag bor Emma-Lou Pesonen tillsammans med man och tre barn i en trea i Huddinge. Varje måndag går hon igenom reklamblad på jakt efter specialerbjudanden och när det är dags att handla så gör hon det i flera olika affärer.

– Om man storhandlar allt i en och samma butik så får man betala samma summa nästan oavsett vilken butik det är. Jag handlar det som är billigast i varje butik i stället, säger hon.

"Jag är väldigt noga"

Av maten som Emma-Lou Pesonen handlar gör hon sedan storkok och hemmagjord barnmat, vilket enligt henne har halverat familjens barnmatskostnader. Men ibland möts hon av fördomar om att hennes sparande skulle innebära att hon köper sämre mat.

– Det är ju inte skit jag köper bara för att jag är prismedveten. Jag köper till exempel bara svenskt kött, säger hon.

Målet med vardagssparandet är att kunna lägga pengar på saker som känns betydelsefulla - som aktiviteter och resor.

– Vi har till exempel varit på Disneyland i Paris med familjen. Det var en dröm jag hade när jag var liten, men mina föräldrar hade inte råd.

Annons: