Ulla Andersson (V): ”Det här är fortfarande en väldigt gynnsamt sparande. Det handlar om en skattehöjning på 40–50 kronor per år om man har ett sparande på 200 000 kronor.”
Ulla Andersson (V): ”Det här är fortfarande en väldigt gynnsamt sparande. Det handlar om en skattehöjning på 40–50 kronor per år om man har ett sparande på 200 000 kronor.”

Drev genom kritiserad höjning av ISK-skatten

Publicerad

Det är Ulla Andersson (V) som fått klä skott för raseriet mot den höjda ISK-skatten.

Men backar från förslaget gör hon inte.

–  Det är väldigt många människor som behöver förstärkt ekonomi och inte ens kan spara, säger Ulla Andersson till Dina Pengar.

Det var något av ett triumfens ögonblick i lördags när Vänsterpartiet på sin hemsida aviserade att två tunga partiförslag letat sig in i Magdalena Anderssons höstbudget:

Höjd skatt på sparande i investeringssparkonto.

Höjd skatt på sparande i kapitalförsäkringar.

– Detta är något Vänsterpartiet fått igenom i budgetförhandlingarna med regeringen, konstaterade man.

 – Det är en träffsäker och bra reform på det sättet att den riktas mot den tiondel av befolkningen som har högst inkomster, varav en majoritet i gruppen är män, kommenterade Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Sparform för vanligt folk

Reaktionerna blev starka.

LÄS MER: Raseri och upprop mot nya skattehöjningen

Kritiken låg främst i att ISK-sparande inte alls är något för den rikaste tiondelen utan en vanlig sparform för låg- och medelinkomsttagare. 

Men också signalvärdet.

– Det är inte skattens storlek som väcker ilska, utan att politikerna under flera år pekat mot ISK och sedan fäller förtroendet genom att gå och in fingra på skatten, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, som startade uppropet ”Rör inte mitt ISK” på måndagen.

”Fortfarande gynnsam sparform”

Ett dygn senare hade 10 000 skrivit på protestlistan som ska räckas över till finansmarknadsminister Per Bolund.

LÄS MER: Magdalena Anderssons svar på ISK-ilskan

Vänsterpartiets Ulla Andersson, som fick med regeringen på ISK-tåget, ser ingen anledning att ändra uppfattning.

– Det här är fortfarande en väldigt gynnsamt sparande. Det handlar om en skattehöjning på 40–50 kronor per år om man har ett sparande på 200 000 kronor, säger Ulla Andersson till Dina Pengar.

Vad vill du säga till låginkomsttagare som sparar för att dryga ut en låg pension och som högra skatt på sparandet?

– För det första måste hela pensionssystemet göras om. Det är väldigt många människor som behöver förstärkt ekonomi och inte ens kan spara. Samhället har ett ansvar att förstärka andra gruppers ekonomi.

”Tre miljoner får sänkt skatt”

Skattehöjningen kritiseras för att den slår mot småspararna snarare än börsproffsen. 

– ISK-höjningen betalas till 40 procent av topp tio-personer, den gruppen som har mycket kapital. Sen finns det så klart småsparare också, men det kommer fortfarande att vara en sparform som är mycket förmånligare än andra sparformer. Vi har förslagit att man ska införa en progressiv kapitalbeskattning i Sverige men det har vi tyvärr inte fått igenom.

LÄS MER: Så fungerar investeringssparkonto (ISK)

Skattehöjningen, som förvisso är blygsam men inte desto mindre väcker upprörda känslor, försvarar Ulla Andersson med att många ändå får lägre skatter totalt sett.

– Tre miljoner löntagare får sänkt skatt när avdragsrätten för fackföreningsavgiften införs och personer som är långtidssjukskrivna får en skattesänkning.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen