Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Drev genom kritiserad höjning av ISK-skatten

Ulla Andersson (V): ”Det här är fortfarande en väldigt gynnsamt sparande. Det handlar om en skattehöjning på 40–50 kronor per år om man har ett sparande på 200 000 kronor.”

Det är Ulla Andersson (V) som fått klä skott för raseriet mot den höjda ISK-skatten.

Men backar från förslaget gör hon inte.

–  Det är väldigt många människor som behöver förstärkt ekonomi och inte ens kan spara, säger Ulla Andersson till Dina Pengar.

Det var något av ett triumfens ögonblick i lördags när Vänsterpartiet på sin hemsida aviserade att två tunga partiförslag letat sig in i Magdalena Anderssons höstbudget:

Höjd skatt på sparande i investeringssparkonto.

Höjd skatt på sparande i kapitalförsäkringar.

– Detta är något Vänsterpartiet fått igenom i budgetförhandlingarna med regeringen, konstaterade man.

 – Det är en träffsäker och bra reform på det sättet att den riktas mot den tiondel av befolkningen som har högst inkomster, varav en majoritet i gruppen är män, kommenterade Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Sparform för vanligt folk

Reaktionerna blev starka.

LÄS MER: Raseri och upprop mot nya skattehöjningen

Kritiken låg främst i att ISK-sparande inte alls är något för den rikaste tiondelen utan en vanlig sparform för låg- och medelinkomsttagare. 

Men också signalvärdet.

– Det är inte skattens storlek som väcker ilska, utan att politikerna under flera år pekat mot ISK och sedan fäller förtroendet genom att gå och in fingra på skatten, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, som startade uppropet ”Rör inte mitt ISK” på måndagen.

”Fortfarande gynnsam sparform”

Ett dygn senare hade 10 000 skrivit på protestlistan som ska räckas över till finansmarknadsminister Per Bolund.

LÄS MER: Magdalena Anderssons svar på ISK-ilskan

Vänsterpartiets Ulla Andersson, som fick med regeringen på ISK-tåget, ser ingen anledning att ändra uppfattning.

– Det här är fortfarande en väldigt gynnsamt sparande. Det handlar om en skattehöjning på 40–50 kronor per år om man har ett sparande på 200 000 kronor, säger Ulla Andersson till Dina Pengar.

Vad vill du säga till låginkomsttagare som sparar för att dryga ut en låg pension och som högra skatt på sparandet?

– För det första måste hela pensionssystemet göras om. Det är väldigt många människor som behöver förstärkt ekonomi och inte ens kan spara. Samhället har ett ansvar att förstärka andra gruppers ekonomi.

”Tre miljoner får sänkt skatt”

Skattehöjningen kritiseras för att den slår mot småspararna snarare än börsproffsen. 

– ISK-höjningen betalas till 40 procent av topp tio-personer, den gruppen som har mycket kapital. Sen finns det så klart småsparare också, men det kommer fortfarande att vara en sparform som är mycket förmånligare än andra sparformer. Vi har förslagit att man ska införa en progressiv kapitalbeskattning i Sverige men det har vi tyvärr inte fått igenom.

LÄS MER: Så fungerar investeringssparkonto (ISK)

Skattehöjningen, som förvisso är blygsam men inte desto mindre väcker upprörda känslor, försvarar Ulla Andersson med att många ändå får lägre skatter totalt sett.

– Tre miljoner löntagare får sänkt skatt när avdragsrätten för fackföreningsavgiften införs och personer som är långtidssjukskrivna får en skattesänkning.

Annons: