Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De dolda skattehöjningarna i Magdalena Anderssons budget 2018

Magdalena Andersson (S) under budgetpromenaden på onsdagen.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Höjt barnbidrag och en på sikt slopad pensionärskatt får många att jubla efter att höstbudgeten presenterats.

Men det finns skattehöjningar som slår hårt mot flera grupper.

Här är de dolda skatterna i Magdalena Anderssons budget.

Regeringens höstbudget kallas generös av vissa och vårdslös av andra.

De flesta är överens om att den mycket pengar spenderas och förslagen om höjt barnbidrag på 200 kronor och slopad pensionärsskatt från 2020 har skapat de största rubrikerna.

Vissa av skattehöjningarna har inte uppmärksammats alls.

– Det är glädjande att regeringen tog sitt förnuft till fånga och drog tillbaka de aviserade höjningarna av entreprenörsskatten och brytpunkten för statlig inkomstskatt, säger Sofia Linder, ekonom på Skattebetalarnas förening.

”Stor risk för baksmälla”

Här listar hon fem av Margareta Anderssons dolda skatter i höstbudgeten.

– Positiva nyheter i budgeten är att skatten på pension och skatten på personaloptioner sänks. Samtidigt höjs skatten på sparande och regeringen eldar på konsumtionen genom höjda bidrag, vilket gör att risken för baksmälla blir stor när konjunkturen bromsar in, säger hon.

1. BENSINSKATTEN

Den här skatten har ökat under hela mandatperioden.

– Bensinskatten höjs återigen vid årsskiftet genom den nya årliga uppräkningen och drabbar därmed hushållen, säger Sofia Linder, chefekonom på Skattebetalarnas förening.

Den nya årliga uppräkningen trädde i kraft i år och ska ske med automatik varför den inte är synlig i höstbudgeten. Men den är desto mer kännbar för bilberoende skattebetalare.

Bensinskatten slår hårt mot glesbygden.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Kör man 2 000 mil eller mer varje år – vilket en tredjedel av Sveriges hushåll med bil gör – handlar det om en höjd bensinskatt på minst 500 kronor nästa år.

– Jämfört med 2014 har skatten för denna årstank ökat med minst 2 250 kronor enligt våra beräkningar, säger Sofia Linder.

Den genomsnittliga körsträckan per bil ligger på drygt 1 200 mil per år, men många hushåll har mer än en bil.

– De som arbetspendlar eller har långt till affärer och service drabbas hårdast av dessa skattehöjningar. Många saknar alternativ till bilen, speciellt på landsbygden, säger Sofia Linder.

SÅ RÄKNAS SKATTEN UPP

• I år resulterade den nya indexuppräkningen i höjd skatt med 24 öre per liter inkl. moms, nästa år handlar det om en höjning med ytterligare ca 28 öre per liter (beräknat på förra höstbudgetens inflationsprognos).

• Metoden är att skattesatsen räknas upp med den allmänna prisutvecklingen (KPI) och ett tillägg på två procentenheter.

• Alltså: Om inflationen sticker i väg ökar bensinskatten ytterligare. Därtill ökar även den totala skatten om råvarupriset ökar, på grund av stigande moms. 


2. NYBILSSKATTEN

Regeringen skrotade visserligen förslaget om höjd fordonsskatt på alla befintliga bilar som låg med i förslaget. Men sedan såg man till att skruva upp straffskatten mot nya bilar med högre utsläpp samtidigt som man ökade bonusen för bilar med låga utsläpp.

Köp av ny bil från och med 1 juli nästa år innebär en högre fordonsskatt för de flesta bilmodellerna, och hur hög skatten blir avgörs av hur skadlig för miljön den är. Det här låter på förhand som en ren vinst för miljön, men det finns en baksida med den höjda skatten.

– Grundtanken med bonus och straffskatt är bra. Det är rätt att premiera miljövänliga bilar men här blir det en betydande straffskatt på de som inte uppfyller bonuskriterierna. Det som emellertid är problematiskt i denna utformning är att många av de nya vanliga bilarna blir mer och mer energisnåla och släpper ut allt mindre. Med det nya skatteförslaget finns det en risk för att man bromsar förnyelsen av den svenska bilparken, säger Sofia Linder.

Nybilsskatten innebär betydligt dyrare bensin- och dieseldrivna nybilar.
Foto: JOCKE BERGLUND/AIRPICTURES / JOCKE BERGLUND/AIRPICTURES EXPRESSEN

Man sitter kvar med sin gamla bil i stället för att byta till nya renare modeller.

– Det finns också en risk för att förslaget uppmuntrar import av begagnade bilar från utlandet med högre utsläpp eftersom de inte innefattas av straffskatten. Sedan tar man fortfarande ingen hänsyn till transportnyttan, att en bil för två personer släpper ut lika mycket som en för nio personer, säger Sofia Linder.

En bil avsedd för två beskattas således på samma sätt som en stor familjebil.

SÅ HÖJS SKATTEN PÅ DE VANLIGASTE BILMODELLERNA (NYA BILAR)

• Volkswagen Golf

Bensindriven: Från 580 till 2 492 kronor (ökning med 330 procent)

Dieseldriven: Från 1 990 till 5 047 kronor (ökning med 154 procent)

• Volvo V90 

Bensindriven: Från 1 350 till 5 762 kronor (ökning med 327 procent)

Diesel: Från 1 677 till 4 473 kronor (ökning med 167 procent)

• Volvo XC 60

Bensindriven: Från 1 504 till 6 511 kronor (ökning med 333 procent)

Dieseldriven: Från 2 772 till 6 554 kronor (ökning med 136 procent)

Siffrorna anger hur fordonsskatten för nya bilar höjs 1 juli 2018 enligt budgetförslaget.

Den förhöjda fordonsskatten gäller under tre år, sedan sänks den.

Källa: SKATTEBETALARNAS FÖRENING

3. SKATT PÅ KEMIKALIER

Den här har redan trätt i kraft och innebär att vi kommer att få betala via dyrare elektronikprylar.

– Den nya kemikalieskatten har vi som konsumenter inte riktigt känt av ännu eftersom det var först i somras som den infördes. Men vi kommer att känna av den när vi handlar vitvaror och elektronik, säger Sofia Linder.

Dyrare elektronik blir resultatet av nya kemikalieskatten.
Foto: ELLINOR COLLIN

Ett Playstation 4 Pro kan komma att kosta närmare 400 kronor mer, visar en sammanställning som gjorts av datortidningen PC för alla.

– Även om det är företagen som påförs skatten kommer den i regel att vältras över på oss konsumenter genom ett prispåslag, säger Sofia Linder.

Kemikalieskatten oroar många aktörer i elektronikbranschen, som ser en minskad försäljning till följd av prispåslagen.


SÅ FUNGERAR KEMIKALIESKATTEN

• Skatten drabbar inte konsumenterna i första ledet, men troligtvis i andra eftersom elektronikprylarna kommer att bli dyrare.

• Skatten beräknas på varornas vikt.

• För en mobiltelefon handlar det om ett par tior, och en mikrovågsugn blir ett par hundra kronor dyrare när vitvaror beskattas med åtta kronor per kilo och övrig elektronik med 120 kronor per kilo.

4. FÖRMÅNSBESKATTNING AV PRIVATA SJUKFÖRSÄKRINGAR

650 000 personer har idag privata sjukvårdsförsäkringar och 7 av 10 av dessa har dem betalda av sin arbetsgivare och det är här den nya skatten sätts in. 450 000 personer berörs av försämringarna.

– Storleken på förmånsbeskattningen beror dels på hur stora avsättningar som görs på och dels på hur man inkomstbeskattas, säger Sofia Linder.

”Den här nya skatten känns tokig eftersom de här inbetalningarna faktiskt avlastar sjukvården”, säger Sofia Linder.
Foto: ERIK SVENSSON / PRESSENS BILD

En enkel uträkning visar att det handlar om en förmånsskatt på i genomsnitt 2 600 kronor per person och år. Helårseffekten ser vi först 2019 eftersom förmånsbeskattningen införs 1 juli nästa år.

– Vad förslaget i praktiken innebär är att den som har en privat sjukförsäkring via jobbet får betala tre gånger för sin vård: först en gång via skatten, sedan genom själva försäkringen – som betalas av arbetsgivaren men som brukar vara resultatet av en löneväxling – och sedan en gång till genom förmånsbeskattning. Det är på tok, eftersom de privata försäkringarna dessutom bidrar till att avlasta sjukvården, säger Sofia Linder.

SÅ FUNGERAR NYA FÖRMÅNSBESKATTNINGEN

Alla som har en privat sjukvårdsförsäkring som jobbet betalar blir förmånsbeskattade från och med juli 2018. Detta berör 450 000 svenskar.

I dag har 650 000 personer privat sjukvårdsförsäkring, ungefär sju av tio får den betald av sin arbetsgivare. Hittills har detta varit skattefritt.

Från 1 juli 2018 ska försäkringarna förmånsbeskattas.

5. HÖGRE SKATT PÅ ISK-KONTO OCH KAPITALFÖRSÄKRING

Den mest omdebatterade skatten i höstbudgeten och kan kanske därför inte räknas som ”dold”.

Men vi har inte sett de fulla effekterna av den högre skatten eftersom många fortfarande är i uppstarten av sitt ISK-sparande.

ISK-konton har blivit en vanlig sparform, men premisserna för beskattningen har ändrats två gånger.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Det var när avdragsrätten för pensionssparandet togs bort som sparandet i ISK-konton ökade dramatiskt.

– I antal kronor låter det inte som någon större skattehöjning. Det handlar om ca 200 kronor mer i skatt per år för ett snittkonto på 80 000 kronor, men om statslåneräntan ökar riskerar skatteuttaget att bli väsentligt högre. Men det allvarliga är signalerna man sänder ut i en situation där sparande behöver uppmuntras och inte straffas, säger Sofia Linder.

Som påpekar att det är andra gången under mandatperioden som regeringen höjer skatten på ISK och kapitalförsäkringar.

– När sparformen ISK infördes var den skatteneutral för staten. Enkelt och bra var ledorden, men nu har man skapat en stor osäkerhet för sparformens framtida villkor. När kommer nästa höjning kommer många att undra, säger Sofia Linder.

LÄS MER: Här är vinnarna och förlorarna i höstbudgeten  

LÄS MER: Alliansens hårda kritik: Klyvningen fortsätter  


SÅ FUNGERAR ISK-KONTON

Investeringssparkonton, ISK, infördes 2012. Regeringens syfte var att underlätta för sparare att köpa, sälja och byta aktier och fonder. Många samlar i dag sitt fondsparande på ett ISK-konto.

Det är fritt att ta ut pengar från kontot och uttagen beskattas inte. Innehavet på ISK schablonbeskattas i stället en gång om året, oavsett om man gör vinst eller förlust. Skattens storlek styrs av statslåneräntan. I dag är skatten 0,4 procent, vilket för ett genomsnittligt sparande innebär 320 kronor per år.

Den 1 januari 2016 försvann avdragsrätten för individuellt pensionssparande, IPS, samt för pensionsförsäkringar. Folk uppmanades spara till sina pensioner via ett ISK-konto eller en kapitalförsäkring.

Källa: Skatteverket

Annons: