Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Beskedet: Högre sparräntor att vänta hos nischbankerna

Christina Söderberg är sparekonom på jämförelsetjänsten Compricer.
Priserna ökar, och placerar du inte dina pengar till ränta betyder det att pengarna minskar i värde. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

En höjning av reporäntan vid årsskiftet bäddar för att vi äntligen får lite högre räntor på våra sparkonton.  Men bara hos nischbankerna. 

– Hos storbanken kommer vi få vänta ett bra tag innan räntan höjs, säger Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsetjänsten Compricer. 

En höjning av reporäntan rycker allt närmare. Enligt Riksbankens egen prognos sker det i december eller februari. Till grund för det ligger prisökningarna, som nu har nått en nivå som Riksbanken kan leva med. Enligt de senaste siffrorna från SCB ligger inflationen nu på 2,5 procent. Rensat för energipriser ligger inflationen på 1,6 procent. 

En räntehöjning från Riksbanken får bankerna att förbereda sig för att höja bolåneräntorna. Sparräntorna lär åtminstone storbankerna knappast vara lika snabba med. 

– Jag tror vi kommer att få vänta ett bra tag innan nollräntan på sparkontot höjs, säger Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsetjänsten Compricer. 

Tänk på det här när du väljer sparkonto

Välj alltid ett konto med insättningsgaranti. På så sätt är pengarna skyddade om sparinstitutet eller banken skulle gå i konkurs. 

 

Bind inte pengarna. Du har pengarna på sparkonto för att lätt komma åt dem när du behöver dem. 

 

Spara inte för mycket på sparkonto. Pengar du sparar på lång sikt ska du inte ha på konto, utan i exempelvis aktiefonder. Där får de större chans att växa. 

Höjningar hos mindre banker

Hon påminner om att när Riksbanken sänkte räntan till nuvarande nivå på -0,5 procent följde bankerna efter med sina sparräntor. När reporäntan låg på noll låg också storbankernas sparräntor på noll. 

– Undantaget är Swedbank som "höll ut" med en ränta på 0,05 procent tills reporäntan sänktes till -0,25 procent. 

Men hos nischbankerna finns större hopp om en högre ränta. Faktum är att räntorna redan har börjat röra på sig uppåt. Avanza höjde i september räntan på sitt Sparkonto+ i samarbete med Resurs Bank från 0,55 till 0,65 procent. Och Aros Kapital höjde räntan från 0,7 till 0,8 procent. 

LÄS MER: Bästa metoden: Så snabbt sparar du till en miljon 

Christina Söderberg tror att det dels handlar om att sparinstituten vill locka kunder, dels just att räntorna stiger. 

– Jag tror vi kan förvänta oss att nischbankerna sakta men säkert kommer att höja sina sparräntor i takt med reporäntan. Om samma mönster vi såg i räntenedgången följs nu i uppgång tror jag att sparräntorna kommer stiga något snabbare än reporäntan. 

Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank, är inte lika optimistisk. 

– Först när vi ser en reporänta över noll tror jag att vi kan börja se en generell ökning av sparräntorna, men fortfarande i något lägre utsträckning än vad reporäntan höjs. Den fördröjda effekten bedömer jag kommer hålla i sig under de närmaste åren, säger hon. 

LÄS MER: Dra ned på risken – här är fonderna du ska ha nu 

Här får du högst sparränta just nu

Så hög är räntan på konto utan bindningstid med fria uttag och insättningsgaranti.  Vi har räknat på en årsränta på ett insatt kapital på 50 000 kronor. 

 

Aros Kapital: 0,8 %

Årsränta: 400 kr

 

Avida Finans: 0,8 %

Årsränta: 400 kr

 

Svea Ekonomi: 0,75 %

Årsränta:  375 kr

 

GCC Capital: 0,75 %

Årsränta: 375 kr

 

Collector Bank: 0,75 %

Årsränta: 375 kr

 

BlueStep Bank: 0,75 %

Årsränta: 375 kr

 

Bank Norwegian: 0,7 %

Årsränta: 350 kr

 

Källa: Compricer

 

 

Annons: