Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Besked i natt: Fed höjer räntan i USA

Nye chefen för Federal Reserve Jerome Powell.
Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Handlare på New Yorkbörsen tar emot beskedet från Federal Reserve .
Foto: SPENCER PLATT / AFP GETTY IMAGES NORTH AMERICA

USA:s centralbank Federal Reserve gav på onsdagskvällen besked om att styrräntan ska höjas med 0,25 procentenheter. 

Beskedet var inte oväntat. Banken har redan markerat att det sannolikt blir tre rökningar under året.

Men nu kommer också nya signaler: det kan bli fler än tre höjningar under året.

Räntan hamnar på intervallet 1,5–1,75 procent, meddelade den nya  chefen för Federal Reserve, Jerome Powell, som efterträtt Janet Yellen på stolen. 

Den amerikanska centralbanken har tidigare signalerat att man räknar med att genomföra tre höjningar i år och fortsätta höja styrrätan fram till 2020 när banken anser att den ska ha nått upp till kring 3 procent.

Donald Trumps skattereform

Det är den heta amerikanska ekonomin, Donald Trumps skattereform, lägre arbetslöshet än tidigare, kring fyra procent,  och tunga statliga  investeringar som sätter avtryck och får flera av bankens ledamöter att i sina analyser tro att det i slutändan kanske blir fyra räntehöjningar under 2018.

Redan vid förra räntehöjningen i december förra året trodde bland andra analytikerna hos Deutsche Bank på fyra höjningar i år.

Federal Reserves styrränta ändrades senast i december förra året , då den även vid detta tillfälle höjdes med 25 punkter.

Annons: