Claudia Wörmann på SBAB tycker att alla bör spara ihop till em buffert. Foto: SBABClaudia Wörmann på SBAB tycker att alla bör spara ihop till em buffert. Foto: SBAB
Claudia Wörmann på SBAB tycker att alla bör spara ihop till em buffert. Foto: SBAB
Svenskarna är generellt sett bra på att spara – men tio procent av kvinnorna uppger att de saknar buffert i en SBAB-undersökning. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBLSvenskarna är generellt sett bra på att spara – men tio procent av kvinnorna uppger att de saknar buffert i en SBAB-undersökning. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Svenskarna är generellt sett bra på att spara – men tio procent av kvinnorna uppger att de saknar buffert i en SBAB-undersökning. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Särskilt vid en skilsmässa eller separation är det viktigt att ha en buffert. Då ska ett hushåll och dess kostnader i stället bli två. Foto: ColourboxSärskilt vid en skilsmässa eller separation är det viktigt att ha en buffert. Då ska ett hushåll och dess kostnader i stället bli två. Foto: Colourbox
Särskilt vid en skilsmässa eller separation är det viktigt att ha en buffert. Då ska ett hushåll och dess kostnader i stället bli två. Foto: Colourbox

Banken slår larm om kvinnors sparande

Publicerad

Fler kvinnor än män saknar en buffert, uppger SBAB.

"Anmärkningsvärt", enligt banken – som menar att det kan få extra stora konsekvenser vid en separation.

– Försök ha en buffert. Framför allt du som är kvinna, säger boendeekonomen Claudia Wörmann.

Alla behöver en buffert för oförutsedda utgifter. Men det finns de som slarvar – eller inte har möjlighet att bygga upp den typen av kapital.

En färsk undersökning från SBAB visar att sju procent av männen i Sverige saknar sparade pengar de lätt kan komma åt. För kvinnor är siffran tio procent.

– Även om andelen kvinnor som har större sparat kapital har ökat sedan förra året är det anmärkningsvärt att tio procent fortfarande svarar att de helt saknar den typen av pengar, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i en kommentar.

 

LÄS MER: Sparmissen som kostar svenskarna tusenlappar 

 

SBAB: Viktigt med buffert

Hon fortsätter:

– Jag kan komma på hundra anledningar till varför en buffert behövs för oförutsedda utgifter. Det räcker med att tanden går av eller att diskmaskinen slutar fungera.

 

Fem tips för bättre sparande

1. Öppna ett sparkonto och starta ett månatligt sparande. Februari är en bra månad att börja.

2. Se över dina abonnemang och hela din ekonomi – vad kan du dra in på?

3. Betala räkningarna i tid för att slippa bli av med flera hundra eller tusen kronor i påminnelseavgifter varje år. Använd autogiro eller e-faktura.

4. Köp inte nya kläder inför varje fest/kalas/middag. Låna hellre av vänner, hyr plagg eller använd det du har.

5. Var inte för hård mot dig själv. Spara lite grann när du kan.

Källa: SBAB

Särskilt vid en separation kan en buffert komma väl till pass.

Enligt SBAB skiljer sig cirka 30 000 äkta par varje år. Utöver det går flera samboförhållanden i kras. När ett hushåll ska delas upp i två kan det innebära stora, privatekonomiska utmaningar – när allt från abonnemang och gemensamma konton till bohag ska delas upp.

 

LÄS MER: Enkla småsparandet alla kan göra – få 14 560 kronor extra om året 

 

”Kan vara räddningen vid separation”

– För den som separerar kan sparade pengar vara räddningen då två personer på var sitt håll ska stå för hushållskostnader, säger Claudia Wörmann i ett uttalande.

Och det är lite extra viktigt för kvinnor att se till att ha sparat kapital.

– Kvinnor tjänar i genomsnitt mindre än män och är därför ofta de som drar det kortaste strået vid en separation. Försök att ha en buffert, även om den är liten, framför allt du som är kvinna, säger Wörmann.

Fotnot: Undersökningen har genomförts 1-12 januari. 1 185 personer i åldrarna 20-80 år har svarat på en webbenkät.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen