Anders Borg: Så delar vi upp ekonomin mellan oss

Expressen har träffat bokaktuella Borg och hans hustru Dominika Peczynski, som också hon kommer med en biografi i vår.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Den 17 november släpps boken, där Anders Borg berättar om de dramatiska åren i regeringen och om förvandlingen till de Nya Moderaterna.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Förre finansministern Anders Borg, 51, har upplevt både uppgång och fall.

I nya biografin berättar han om det politiska spelet bakom kulisserna.

– Vi var nog dagar ifrån en finanskris i Sverige.

Expressen har träffat bokaktuella Borg och hans hustru Dominika Peczynski, som också hon kommer med en biografi i vår. Vi ses i parets lägenhet på Östermalm i Stockholm, och Anders Borg visar upp det hittills enda tryckta exet han har av ”Finansministern”. Den 17 november släpps boken, där Anders Borg berättar om de dramatiska åren i regeringen och om förvandlingen till de Nya Moderaterna. 

Vem har du skrivit boken för?

– Min tanke är att väldigt många svenskar bättre ska förstå hur vår ekonomi och politik fungerar. Hur det egentligen går till när man hanterar en kris. Indirekt har jag också tänkt på mina barn. De fick ju uppleva att jag var mycket ute och for, och genom boken kan jag ge dem ett sammanhang.

Att författa en hel bok har varit en utmaning. 

– I nästan hela mitt liv har jag skrivit PM för riksbankschefer och penningmarknadskunder. Jag har ingen erfarenhet. Jag har verkligt försökt kämpa för att göra det till en spännande historia som tar med människor.

Hur har du valt hur privat du vill vara?

– Jag har dragit gränsen till att skriva om mina år i Moderaterna och som finansminister. Så det är väldigt mycket jobb och lite privat. Jag tycker att jag är för ung för att skriva en reflektion om hur mitt liv har varit och vad som hänt. Det tror jag egentligen man ska göra när man är äldre.

Vad tycker du är det bästa med boken?

– Skildringen av krisen, med banker som gick under och ständiga toppmöten. Jag beskriver hur vi var väldigt illa ute när IMF, internationella valutafonden, bestämde sig för att inte längre ge stöd till Lettland. Då var vi nog dagar ifrån att det hade kunnat bli en finanskris i Sverige. Det var dramatiskt.

Vilka är dina bästa råd till hushållen just nu?

– Jag tycker alltid att man ska spara, och att man ska spara i aktier. Det är klart att man ska amortera på sina lån också, men det är så låg ränta nu. Sparar man för sin pension ska man köpa breda svenska aktier – SEB, Atlas Copco och ABB. Det är faktiskt de aktier som kvinnor brukar köpa. Kvinnor har oftast en bättre förmåga att bygga trygga och säkra portföljer. Medan män generellt tror att de ska hitta den här fantastiska aktien som ger jätteavkastning. Jag tror att det bästa är att bara köpa, och aldrig sälja bara man inte får betala för höga avgifter.

Vilka misstag har du själv gjort med din privatekonomi?

– Jag har gjort en del dåliga investeringar. Jag fick sälja en lägenhet i Uppsala mitt under finanskrisen på 90-talet . Det blev en ganska dålig affär, jag gick back runt 50 000 vilket var väldigt mycket pengar för mig vid den tidpunkten. Det var en väldigt stor del av mina besparingar. Jag hade väldigt strama ekonomiska förhållanden när jag var ung och jobbade ständigt och jämt med extraarbeten för att försöka få allting att gå ihop under studietiden. Jag har städat, diskat, serverat och varit nattportier.

Vilka är dina bästa privatekonomiska drag?

– Jag köper aktier hela tiden, och jag har sparat till min pension i hela mitt yrkesliv. Det är väldigt bra att börja tidigt, då får man en lång period med avkastning. Men jag har aldrig gjort något fantastiskt klipp, det kan jag inte säga.

Hur har det varit att gå in i gemensamma ekonomiska åtagen i mogen ålder?

– Vi äger halva lägenheten var och ansvarar för våra egna lån. Sedan har vi gjort upp i testamenten vad som händer om något blir annorlunda i framtiden. Vi har särkullsbarn i båda fallen, och för barnens skull vill vi ha det där reglerat.

I dagarna firar makarna ett år som gifta. 

– Jag är väldigt kär i henne, säger Anders Borg och konstaterar samtidigt att ”alla förhållanden går upp och ner.”

– Vi grälar som alla andra om olika saker. Vart man ska resa och när man ska ge sig i väg. Jag är kanske lite mer noggrann med tider, det händer att vi diskuterar sådana saker som ordning i köket. Hon kan nog tycka att jag är lite bossig ibland, jag gillar att ha agendor för dagen och är väldigt van vid det. Jag är så att säga intvingad i ett sådant sätt att vara. Dominika är mer spontan och väldigt bra på att lösa problem på volley, medan jag löser problem genom att noggrant sortera upp dem och ta mig igenom dem. Men vi bråkar inte jättemycket.

Vem sköter räkningarna?

– Det är nog oftast jag.

ANDERS BORG

Ålder: 51.

Gör: Tidigare finansminister, numera vd, föreläsare och styrelseproffs. Hustrun Dominika driver Treatya.com, en rikstäckande bokningstjänst för skönhetsbehandlingar i hemmet, samt PR-byrån Mafioso. Sångerska i Army of Lovers.

Bor: Sjurumslägenhet på Östermalm i Stockholm.

Familj: Gift med entreprenören Dominika Peczynski. Barnen Ludvig, 22, Hanna, 18, och Sarah, 18. Dominikas barn Hannah, 19, och Harry, 8.

Aktuell: Med boken ”Finansministern” (Mondial).