Amelia Adamo: ”Kvinnor behöver fuck off-kapital”

Amelia Adamo gästar programledare Frida Bratt i torsdagens avsnitt av tv-programmet Dina Pengar.
Foto: Lisa Larsson
Foto: / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Kvinnor måste sluta förlita sig på andra och alltid se till att ha ett eget fuck off-kapital. Det säger tidningsdrottningen, numera pensionären, Amelia Adamo i Expressen TV:s privatekonomimagasin Dina Pengar. 

– Man måste ha pengar för sitt oberoende, säger hon.

I tidningsvärlden är Amelia Adamo en gigant. Hon har betat av framgång efter framgång, och står bakom tidningar som Amelia, Tara och M-Magasin.

Hela tiden har pengar varit en viktig fråga för henne, och särskilt kvinnors förhållande till pengar. I dag är hon pensionär, en ovanligt aktiv sådan, och är glad att hon själv började tänka på pengar tidigt. 

– Jag tillhör ju den första generationen heltidsarbetande kvinnor, och vi är de första som faktiskt kan skilja oss utan att gå med ekonomisk förlust. Att ha ett fuck off-kapital handlar om frihet, om att kunna säga "nu vill jag inte vara kvar här" på jobbet eller "nu drar jag" till sin man. Man måste ha lite pengar för sitt oberoende, säger Amelia Adamo när hon gästar Expressen TV:s privatekonomimagasin Dina Pengar. 


Kommer från en fattig miljö

Enligt henne är pengar av det skälet en kvinnofråga. 

– Det har det varit för mig i många år. Jag kommer från en fattig miljö där pengar har haft stor betydelse och kan inte tänka mig att gå tillbaka till den tiden. Därför har jag själv hela tiden velat spara för att ha det lilla kapitalet vid sidan om. 

Men allt för många kvinnor tänker inte på det sättet och utvecklingen går för långsamt, tycker Adamo. När hon startade tidningen "Amelia" 1995 upptäckte hon att de kvinnliga läsarna planerade för kärleken, för rätt inredning och rätt frisyr – men knappast för sin ekonomi. Då la hon in en hel sektion i tidningen som bara handlade om pengar. 

– Kvinnor har under så lång tid i historien blivit försörjda. Vi måste hoppa över stadiet att det kommer någon annan och lyfter upp oss. 

Vilket är ditt viktigaste tips till unga kvinnor i dag som står inför att göra karriär och bilda familj?

– Det är en svår uppgift, men det går. Och då bör man ha pengar för att köpa sig tid, för att ta bort allt det där som någon annan egentligen kan göra för att inte hamna i fällan att man inte orkar någonting. Använd pengarna för att inte bli utsliten. 


19.00: Dina Pengar – nu även som tv-program

Expressens TV:s nya privatekonomimagasin Dina Pengar är programmet där vi har fokus på din plånbok. Vi analyserar och diskuterar hur din ekonomi påverkas av händelser i vår omvärld med hjälp av intressanta gäster, och du får i varje program konkreta tips och råd i viktiga frågor som sparande, pension och bolån. 

Programledare: Frida Bratt, ekonomikrönikör på Dina Pengar. 

Tid: Nytt avsnitt varje torsdag klockan 19.00 i Expressen TV.

I kvällens program:

19.00 Programstart

19.02 Tidningsdrottningen Amelia Adamo pratar kvinnor och pengar

19.09 Inslag: PPM-skandalerna

19.10 PPM-utredaren Mikael Westberg gästar studion

19.15 Sparekonomen Johanna Kull ger sina PPM-tips

19.18 Vi förklarar: Så väljer du rätt lågprisfond

19.20 Alexander Norén varnar för butiksfällorna i julhandeln

19.26 Inslag: Minns du när PPM sjösattes?


Ett annat tips är, förstås, att alltid spara:

– Fall aldrig för den där snygga prylen i affären, spara i stället. Och spara vettigt där du får något tillbaka, i fonder eller liknande. Varför inte i en aktieportfölj? Gå med i en aktiegrupp. Kvinnor i aktiegrupper är män på att placera, säger de ju. 

Själv överlåter hon själva placeringsjobbet åt andra. 

– Jag har haft råd att säga "placera de här pengarna" eller "städa hos mig". Jag är inte en expert på pengar, men det finns det ju dem som är. Då får man betala dem lite och får ändå mer tillbaka än om pengarna står och sover på ett konto utan ränta.