Aktier: Svaren på frågorna du aldrig vågat ställa

Aktiekursen styrs av många olika faktorer.
Foto: DI.SE
Följ börsen på Dina Pengar.

Undrar du vad en aktie egentligen är?

Vill du veta hur man köper och säljer aktier?

Expressen förklarar enkelt vad en aktie är, vad den gör, och hur du skaffar en. 

En aktie är en värdehandling som visar att du äger en del av ett företag, ett aktiebolag. Är företaget börsnoterat kan du köpa aktier på en börs till den kurs som marknaden värderar den just då.

Vad bestämmer priset på en aktie?

Priset på en aktie styrs av tillgång och efterfrågan. Vill många köpa en aktie, men det är få till salu, går priset upp. Motsatsen är om många vill sälja och få vill köpa. Då sjunker det.

Så varför vill folk köpa eller sälja? Den största anledningen att köpa är att man tro att företaget kommer att gå bra i framtiden. De vinster företaget gjorde i dag är historia. Liksom deras förluster. 

Värdet styrs också på hur bra eller dåligt det går för börsen i stort och hur den bransch som företaget tillhör. Går det bra för banker i stort påverkar det även enskilda bankers aktier.

Aktiekursen styrs förstås av många fler faktorer, som exempelvis kassaflöde och det politiska läget i landet. Men också av rykten och gissningar. 


LÄS MER: Följ Stockholmsbörsen på Dina Pengar 


Hur handlar man aktier?

Det enklaste är att handla online över nätet. Detta behöver du:

■ En depå hos en nätmäklare eller hos din internetbank.

Sedan väljer du vilken aktie du vill köpa, hur många och till vilket högsta pris. Du kan även lägga in en tidsgräns hur länge ordern gäller.


LÄS MER: Investeringssparkonto – så funkar det och så mycket kostar det 


Vad kostar det att handla med aktier?

För att köpa och sälja aktier behöver du betala en avgift för köpet, ett så kallat courtage. Avgiften varierar från mäklare till mäklare, bank till bank. Ett köp eller försäljning kan kosta allt från 1 krona till 100 kronor. Vid stora köp eller försäljningar betalas en procentandel.

Vilken aktie ska jag köpa?

Det är lätt att dras med i alla rykten och spekulationer kring aktier som experter tycker är undervärderade eller har en god framtid. Marknaden reagerar blixtsnabbt på allt som kan påverka börskursen. Får du ett tips på en aktie kan det vara bra nu, men ointressant om fem minuter när kursen stuckit i väg.

Mer om aktietips finns på Dagens Industris hemsida här.

Det viktiga är att läsa på ordentligt om företaget och branschen den verkar i. Har företaget något som gör det unikt? Några egna uppfinningar eller affärsmodeller? Hur ser branschen ut i stort? Är den på uppgång eller har den nått sitt maximum? Hur tänker sig företaget att växa? Vad har det för strategi? 

Du ska också fundera på hur länge du tänker behålla dina aktier. Ett långsiktigt sparande kräver andra kunskaper än om du tänker sälja dina aktier inom 30 minuter.


Shutterstock
Foto: New York Stock Exchange på Wall Street är den största börsen i världen.

Är det någon skillnad mellan a-, b- och c-aktier?

Det kan finnas flera olika sorters aktier för samma företag. Det handlar främst om hur stort inflytande aktieägaren har över företaget. En modell är att a-aktien ger en röst på den årliga bolagsstämman och b- och c-aktien bara en tiondels röst. För äldre aktier kunde skillnaden vara större, där a-aktien gav en röst, medan b-aktien en tusendels röst. Numera får inga aktier med mindre än en tiondels röster utges i Sverige.

Anledningen att ge ut a- och b-aktier är att grundarna och de tidiga ägarna vill kunna få in nytt kapital till företaget utan att förlora röstmajoriteten i bolaget. 

Varför ger företag ut aktier?

När ett företag grundas kan det exempelvis vara en enskild firma, ett handelsbolag eller aktiebolag. Fördelen med aktiebolag är att ägarna inte är personligt ansvariga om företaget skulle gå dåligt som med enskilda firmor eller handelsbolag. Nackdelen är att det är dyrare, du behöver investera minst 50 000 kronor i aktiekapital.

Om företaget växer kan det behöva få mer kapital. Då görs en så kallad nyemission där de nuvarande ägarna, eller nya aktörer betalar in pengar. För detta får de nya aktier i företaget.

Många aktiebolag är privata, det vill säga du kan inte köpa aktier i det på en öppen börs. Men en stor del företag finns på börsen för alla att köpa delar av.