Prata med barnet om vikten av sparande för att få in ett sunt sparbeteende. Foto: Monkey Business ImagesPrata med barnet om vikten av sparande för att få in ett sunt sparbeteende. Foto: Monkey Business Images
Prata med barnet om vikten av sparande för att få in ett sunt sparbeteende. Foto: Monkey Business Images
Om du sparar i ditt egna namn är det ofta bra att säkerställa att barnet verkligen får pengarna i händelse av ditt dödsfall. Foto: Jimmi LarsenOm du sparar i ditt egna namn är det ofta bra att säkerställa att barnet verkligen får pengarna i händelse av ditt dödsfall. Foto: Jimmi Larsen
Om du sparar i ditt egna namn är det ofta bra att säkerställa att barnet verkligen får pengarna i händelse av ditt dödsfall.  Foto: Jimmi Larsen
Dina pengar lät Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar lista de 7 sätt att spara smart till ditt barn.Dina pengar lät Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar lista de 7 sätt att spara smart till ditt barn.
Dina pengar lät Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar lista de 7 sätt att spara smart till ditt barn.

7 sätt att spara smart till ditt barn

Publicerad

Att som förälder ge sina barn en trygg start i vuxenlivet genom ett bra sparande är något som många vill göra. Men vad är egentligen det bästa alternativet, och vad bör man tänka på? Dina pengar lät Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar lista de 7 sätt att spara smart till ditt barn.

1. Prata med barnet om vikten av sparande för att få in ett sunt sparbeteende. Börja gärna tidigt och anpassa det efter barnets ålder. Med den kunskapen är det lättare att undvika sms-lån och andra dyra konsumtionskrediter när han eller hon senare flyttar hemifrån.

 

2. Besluta i samband med att du börjar spara om du ska göra det i barnets eller ditt egna namn. Hela sparandet är tillgängligt för barnet vid myndighetsdagen och kan då plockas ut. Men nu när gåvoskatten är borttagen kan du som förälder eller mor- och farförälder, i stället spara i ditt namn och ge hela beloppet när du tycker det är lämpligt exempelvis för studier eller bostadsköp.

 

LÄS OCKSÅ: Kortvägen till veckopengen

 

3. För yngre barn är aktiefonder ett bra sparalternativ. Det ger större möjlighet till högre avkastning när sparandet är på flera års sikt. Blanda gärna fler fonder för att sprida sparandet.

 

4. Om barnen är lite äldre och sparandet är tänkt att pågå under några få år, är det extra viktigt att tänka på att sprida sparandet över olika länder och branscher. För att minska risken ytterligare för brant nedgång av värdet strax innan uttag, är det klokt att stegvis gå in i räntefonder eller banksparande. Det här gäller alla som sparar långsiktigt och närmar sig uttag av kapitalet.

 

LÄS OCKSÅ: Spara 5858 kronor extra i månaden

 

Det finns många alternativ och kan vara svårt att veta hur man sparar bäst till barnen.Foto: Jimmi Larsen

 

5. Om du sparar i ditt egna namn är det ofta bra att säkerställa att barnet verkligen får pengarna i händelse av ditt dödsfall. Du behöver då skriva ett testamente där det framgår att det du sparar ska gå till ditt barn eller barnbarn. Tänk på att testamentet måste uppfylla alla formkrav och bevittnas, anlita därför en jurist om du är osäker på hur det ska utformas. Se till att testamentet lätt kan hittas vid din bortgång eftersom det inte registreras någonstans.

 

6. Om du sparar i exempelvis fonder eller andra värdepapper kan du göra det inom ramen för ett investeringssparkonto, ISK. Ett ISK är ett förmånligt sätt att spara genom att beskattningen är låg och du kan byta placeringar utan att först betala kapitalvinstskatt på exempelvis en såld fond innan du kan göra insättning i en ny fond, som du annars måste göra. I en ISK betalas i stället en årlig schablonskatt baserat på statslåneräntan den 30 november året innan och inte på den verkliga värdeutvecklingen. Sparandet är inte låst och du kan göra insättningar när du vill. Uttag är skattefria.

 

7. Kapitalförsäkring är ett alternativ till ISK med liknande beskattning, men där du exempelvis kan bestämma att utbetalning ska ske vis en viss ålder och att utbetalning ska pågå under en viss tid.

 

LÄS OCKSÅ: Jons fina gåva när han fick en månad att leva

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen